Samenvatting

Recensie door Srachex op 19/12/2021
  • Uitgebracht door Seasons Of Mist
  • Metalfans score90

Death on a Pale Horse is een geweldige horror musical, waarbij de nummers beladen zijn met details. Mats Levén is een geweldige zanger. Aan te raden aan iedereen die door stevige symfonische metal uitgedaagd wil worden.

Pluspunten

  • Uitstekende prestatie van Mats Levén
  • Stevige, uitdagende symfonische metal
  • Muziek die beter wordt met elke luisterbeurt

Minpunten

  • Niets noemenswaardigs

Opera Diabolicus werd in 2006 opgericht door het illustere duo Adrian de Crow (basgitaar) en David Grimoire (gitaar en keyboard). Pas in 2012 werd hun debuutalbum 1614 uitgebracht. Op 1614 trokken de twee heren Mats Levén (ex-Candlemass) aan om de zang op zich te nemen en Snowy Shaw (ex-Dream Evil, Therion) om de drums voor zijn rekening te nemen. Een combinatie die gesmaakt werd, want negen jaar later zijn Levén en Shaw opnieuw van de partij. Uiteraard zijn er nog een heleboel andere gastmuzikanten, maar deze twee heren gaan met het gros van de aandacht lopen.

Opera Diabolicus wordt in de bijgeleverde bio gepitcht als een horror musical en daar ben ik het volledig mee eens. Op deze Zweedse band plakje niet zomaar een label. De muziek die op Death on a Pale Horse wordt gebracht, kent elementen van doom-, power- en symfonische metal. Het is echter het vernuft waarmee al deze elementen worden samengebracht, in combinatie met het sterke muzikale spel van de muzikanten dat van Death on a Pale Horse een geniale plaat maakt. Ik heb gedurende elke minuut van elke luisterbeurt van dit album genoten. Ergens wilde ik ook niet dat deze review er kwam, want dan had ik een uitvlucht om de plaat nog eens op te zetten.

Het is voornamelijk de belachelijk goede zang van Mats Levén die van dit album een echt schot-in-de-roos maken. Levén is een geweldige zanger en ik kan voor dit project geen betere zanger bedenken. De muziek is beladen met details, die je als luisteraar mag ontdekken. Het thema is natuurlijk de dood en dit wordt in verschillende verhalen gebracht (zo moet je de nummers bekijken). Er zijn koorzangen, er zijn vrouwelijke vocalen die kort of lang het duet aangaan, er wordt zelfs af en toe eens gegrunt. Onderwijl blijft de muziek met symfonische elementen beladen. Het tempo wordt opgedreven of vertraagd naar gelang het dramatische effect dat gebracht moet worden.

Death on a Pale Horse is als een horror circus dat in acht acts plus een intro een show komt opvoeren, een horror musical, zo u wil. Ik kan dit album aan iedereen aanraden die door stevige symfonische metal uitgedaagd wil worden. Death on a Pale Horse geeft gedurende de eerste luisterbeurt zijn geheimen niet prijs. Opera Diabolicus moet je laten rijpen, genieten van het spektakel dat wordt gebracht. Hopelijk duurt het geen negen jaar meer voordat album nummer drie in aantocht is!

Death on a Pale Horse kende een release op 26 november 2021 via Season of Mist.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?