Samenvatting

Recensie door Srachex op 12/11/2021
  • Uitgebracht door Nuclearblast Records
  • Metalfans score85

Dark Connection smeedt de perfecte link tussen Berserker en From Hell with Love. Het album geeft niet onmiddellijk al zijn geheimen prijs en is niet zo licht verteerbaar als het vorige album. Toch weet Beast in Black probleemloos een volledig album lang te boeien. Yannis Papadopoulos is ongetwijfeld een van de beste powermetalzangers van het moment.

Pluspunten

  • Yannis Papadopoulos
  • Weet een volledig album lang te boeien

Minpunten

  • Niets noemenswaardigs

Dark Connection is het derde album van Beast in Black. Met Berserker verraste Anton Kabanen in 2017 vriend en vijand. Het stevige debuutalbum heeft enkele nummers die speciaal voor het nieuwe Battle Beast-album waren geschreven. De link met Kabanens oude band was te horen, maar tevens werd ook de nieuwe, stevige weg die hij wilde inslaan duidelijk die in schril contrast stond met de koers die Battle Beast op zijn volgende platen wilde inzetten. Het tweede album From Hell with Love werd gekenmerkt door een verhoogde inzet van de synths, samen met de melige, zoete tekst in de refreinen krijgt dit album een soort van synthpop-stempel. Beast in Black bracht met deze twee albums twee uitersten: de harde, rauwere powermetal en de softere, poppy sing-along powermetal.

Op het derde album Dark Connection smeedt Beast in Black deze twee werelden volledig samen. Dit derde album ligt perfect in lijn met zijn beide voorgangers. Zo zijn de nummers hard en snel, maar wordt de overdaad aan keys niet geschuwd. De toetsen op dit album vallen perfect samen met het sciencefiction-verhaal dat de band wil brengen. Al zal het album wel niet zoveel catchy sing-along songs kennen.

Albumopener Blade Runner is het perfecte voorbeeld van bovenstaande stelling. Het nummer is snel en hard. Het is bijna de tweelingbroer van Let It Roar dat Kabanen bracht op het album Battle Beast. Op Bella Donna mag zanger Yannis Papadopoulos alle facetten van zijn stem tentoonstellen. Wat is hij een geweldige zanger. Papadopoulos is ongetwijfeld een van de sterkste elementen in Beast in Black. Highway to Mars zou opnieuw uit de Battle Beast discografie kunnen komen. Hardcore kent een vermakelijk refrein en een videoclip waar Beast in Black letterlijk het beest uithangt.

In One Night in Tokyo staan de synths centraal. Ze worden door het volledige nummer geweven, waardoor het nummer opnieuw die synthpop-stempel meekrijgt. Niet iedereen zal met dit soort muziek gediend zijn, aan de andere kant hebben deze mensen Beast in Black al vaarwelgezegd op From Hell with Love.

Op deze manier handelt de band ook de tweede helft van het album af. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch verschillende luisterbeurten nodig had om me door dit derde album te laten betoveren. Dark Connection geeft niet onmiddellijk al zijn geheimen prijs, maar dat hoeft ook niet. Tot slot staan er op dit album nog twee covers. Battle Hymn van Manowar, dat qua perfect in de lijn van het album ligt, en They Don't Care About Us van Michael Jackson. Dit laatste nummer is echt de vreemde eend in de bijt op dit album. Ik ben fan van het werk van de man, niet van de man zelf. Het mag gezegd worden: Beast in Black heeft dit nummer geweldig gecoverd. Hoe Yannis de vocalen verzorgt, getuigt van een uitmuntende vocale klasse. Heerlijk, meer van dat!

Beast in Black is een goede band die heerlijke nummers schrijft en vooral een grote dosis lef heeft. Yannis Papadopoulos is ongetwijfeld een van de beste powermetalzangers van het moment. Dark Connection smeedt de perfecte link tussen Berserker en From Hell with Love. Het album geeft niet onmiddellijk al zijn geheimen prijs en is niet zo licht verteerbaar als het vorige album. Toch weet Beast in Black probleemloos een volledig album lang te boeien en dat is veel waard. Op naar de volgende schijf jongens. Ik ben er klaar voor!

Dark Connection kende een release op 29 oktober 2021 via Nuclear Blast.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?