Samenvatting

Recensie door voorzitter op 18/10/2021
  • Uitgebracht door Nuclearblast Records
  • Metalfans score80

Ministry schrijft met Moral Hygiene een nieuw hoofdstuk bij aan zijn inmiddels langlopende discografie. Geen absoluut meesterwerk, geen miskleun. Maar genoeg reden om de band nog eens live aan het werk te willen zien. 

Pluspunten

  • Beproefd recept, maar het werkt nog steeds

Minpunten

  • Ministry slaat de bal toch een paar keer volledig mis

Weinig metalbands hebben zo’n rijke geschiedenis (en zoveel inmiddels overleden (ex)bandleden) als Ministry. De band heeft met het nieuwe album Moral Hygiene een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan hun discografie. 

Ministry is vandaag nog steeds de speeltuin van Al Jourgensen, de Amerikaan die enkele jaren met onze landgenoten Richard23 en Luc Van Acker in Revolting Cocks zat. Er zitten nog meer Belgische links in de band. Roy Mayorga (ook ex-Soulfly, Stone Sour) speelde de drums in op het album Kill All Kings van Channel Zero, na het overlijden van drummer Phil. En John Bechdel zat een paar jaar samen met Belg Christian Olde Wolbers in Fear Factory. Ministry stond ook al vier keer op Graspop. Nog meer leuke namedropping: op Moral Hygiene hoor je gastbijdrages van o.m. Jello Biafra van de Dead Kennedys (en met wie Jourgensen nog in Lard zat) en gitarist Billy Morrison van Billy Idol. 

Maar terug naar de muziek. Als album bouwt Moral Hygiene voort op de lange traditie van industrial metal die Ministry zelf geplaveid heeft en die een inspiratie is geweest voor o.m. Marilyn Manson en Sepultura

Search and Destroy is een bijna onherkenbare creepy cover van The Stooges die je achterlaat met het gevoel dat hier meer in zat. Iggy en tientallen andere rock- en metalbands mikten hiermee dichter bij de roos dan Ministry hier doet. TV Song#6 is een vervolg op de reeks die startte met TV II op Ministry-album Psalm 69, maar deze enerverende 'remix' zal maar weinig metalheads kunnen bekoren. Psalm 69 is al decennialang de referentie voor alle nieuwe albums van Ministry, maar toch is Moral Hygiene een tikje anders. Er zit net iets meer jaren ’80 en EBM in, zoals op o.m. Death Toll en Believe Me. Die laatste track kan zo op een Sisters of Mercy-album. De hoogtepunten zijn het subtiel dansbare Sabotage Is Sex (met Biafra) en de doom & gloom van We Shall Resist. Er zijn ook absolute dieptepunten, zoals het stuurloze Broken System.

In de lyrics is het zoals vanouds bij Ministry: beetje shockeren met seks en geweld, van leer trekken tegen geloof, maatschappij, media en politiek, en veel onheilstijdingen, … Het klinkt allemaal heel vertrouwd en toch is het allemaal nieuw en dat is eigenlijk de complete samenvatting van deze review. Ministry als 'huis van vertrouwen', wie had dat voorspeld?
 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?