Samenvatting

Recensie door metal4ever op 16/09/2021
  • Uitgebracht door AFM Records
  • Metalfans score70

Bij het Duitse powermetal gezelschap Brainstorm kijken ze niet op een cliché meer of minder, maar de sound op Wall Of Skulls is goed en de performance ijzersterk.  

Pluspunten

  • Goed geluid, sterke performance
  • Voor fans van toegankelijke powermetal

Minpunten

  • Songs steken te clichématig in elkaar

Voor liefhebbers van Duitse powermetal is Brainstorm wellicht geen onbekende naam. Deze formatie is reeds sinds 1989 actief en heeft ondertussen al dertien full albums op haar naam staan. Drummer Dieter Bernert en het gitaristen duo Torsten Ihlenfeld en Milan Loncaric zijn er al bij van in het prille begin, de huidige zanger Andy B Franck voegde zich in 1999 bij de band en Antonio Leva werd in 2007 als bassist binnengehaald. We kunnen hier dus spreken van een vrij stabiele bezetting van de groep. Sinds 2009 ligt Brainstorm onder contract bij AFM Records, dat dus ook de verdeler is van het nieuwe schijfje, Wall Of Skulls, dat op 17 september wordt uitgebracht.

Duitse powermetal  en originaliteit zijn twee zaken die vaak niet zo goed samen gaan. In zijn review van het recentste Powerwolf album, Call Of The Wild, vernoemde collega Srachex het ook al met de opmerking dat deze eveneens Duitse band geen micrometer van hun beproefde formule afwijkt. Eenzelfde afkerige houding tegenover vernieuwing en experiment vinden we ook terug bij onder andere Accept, Rage, Primal Fear, UDO en Grave Digger

Dit dertiende studioalbum van Brainstorm opent met het Gregoriaans geïnspireerde intro Chamber Thirteen, dat een sfeervolle aanzet vormt voor de eerste echte song, Where Ravens Fly. In deze track zijn alle sterke eigenschappen van de band samengebald: we krijgen een heerlijk up-tempo ritme met dubbele basdrums, in elkaar verstrengeld twin-gitaarwerk en krachtige zang. Ook het volgende, langzamere Solitude weet me nog voldoende te boeien, maar helaas lijkt het erop dat de band daarmee al haar kruit reeds heeft verschoten. Op alle nog volgende tracks begeeft men zich op de inmiddels volledig platgetreden paden, daar kan ook de knappe bijdrage van Orden Ogan zanger Seeb Levermann op het nummer Turn Of The Light niet veel aan veranderen. Over de performance hoor je me zeker niet klagen, want die zorgt er, samen met het meezing-gehalte, voor dat er aan dit plaatje heel wat amusementswaarde kleeft. Fans van Brainstorm en de hierboven vernoemde powermetal bands kunnen zich dit album dan ook probleemloos aanschaffen.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?