Samenvatting

Recensie door Srachex op 14/09/2021
  • Uitgebracht door Pride & Joy Music
  • Metalfans score70

Tales Of The Old laat enkele goede songs op Book Of Chaos horen met een gedurfde en aparte benadering van symfonische metal. De bal wordt helaas ook enkele keren naast het veld geslagen. Dit album is er voor de symfonic metalfans die een occasionele scream en wat experiment kunnen verdragen.

Pluspunten

  • Er zijn enkele goede songs te vinden
  • Mooie gastbijdrages

Minpunten

  • Eén onuitstaanbaar nummer
  • Iets te veel matige nummers

Tales Of The Old is een symfonisch powermetal-project van de heer Michael Tzanakis. Deze Griekse band zou al in 2010 opgericht zijn, maar brengt nu pas met Book Of Chaos zijn eerste volwaardige plaat uit. Tzanakis neemt op dit album alleen de keys en enkele screams voor zijn rekening. De rest wordt uitbesteed.

Hiervoor heeft Tzanakis enkele opmerkelijke namen weten te ronselen. De gitaren worden verzorgd door Bob Katsionis (ex-Firewind); Katsionis is tevens de co-producer op deze schijf. De basgitaar en drums werden door enkele onbekenden opgenomen. Achter de microfoon vinden we op enkele songs Fabio Lione (ex-Rhapsody of Fire) terug, maar ook Sakis Tolis van Rotting Christ. Er nemen nog een handvol andere (minder bekende) muzikanten aan dit project deel, die de rest van de vocalen voor hun rekening nemen.

Tzanakis heeft een bijzonder symfonisch powermetalalbum geschreven. Bijzonder, omdat ik na 20 luisterbeurten nog steeds niet weet of ik het eigenlijk goed of slecht vind. Bijzonder, omdat de nummers toch een aparte aanpak hebben met niet-alledaagse melodieën en zanglijnen. Omdat ik het album toch zo vaak heb kunnen opzetten, krijgt hij sowieso het voordeel van de twijfel mee. Een slecht album kun je absoluut niet zo vaak opzetten.

Een van de betere nummers op dit album is het openingsnummer Heavens In War, waar Lione een grote rol krijgt en scherp bij stem is. De symfonische elementen zijn opzwepend en de refreinen worden ondersteund door wat koorzangen. Het nummer Beware heeft wat weg van Rhapsody of Fire, uiteraard wordt dit gevoel geholpen door de vocalen van hun ex-zanger, maar ook door de symfonische elementen en achtergrondkoren. Het nummer Let Your Hatred Be kent een erg sterke symfonische opbouw. De muziek werkt naar een climax toe en vrouwelijke en mannelijke vocalen brengen een duet. De koorzangen in dit nummer zijn sterk opgebouwd en helpen mee om het gevoel van crescendo en climax te bereiken.

Vanaf de eerste luisterbeurt wist ik dat ik een hekel zou hebben aan Contract of Blood. De vocalen in het refrein zijn bijzonder vervelend. Het hele nummer klinkt het als: no-no-no-no-no, so-so-so-so-so. Als je vrouw al begint te zuchten als dit nummer opstaat en geïrriteerd mee blaat om een punt duidelijk te maken, dan weet je als man dat dit nummer geen hoogvlieger is. Het is eerder een not-not-not… Anderzijds mag er wel gezegd worden dat Tzanakis probeert om met Book Of Chaos een unieke belevenis te verkopen. Hij schuwt het muzikale powermetal experiment niet, en dat is voor een debuutalbum verdienstelijk. De cleane vocalen worden regelmatig door een grunt of een scream versterkt.

Ik ben voorzichtig positief voor Book Of Chaos. Tzanakis krijgt het voordeel van de twijfel mee. Voor een debuut krijg je enkele goede songs mee, een hoop goede ideeën, maar ook een onuitstaanbaar nummer en wat matige composities die nergens potten zullen breken. Dit album is er voor de symphonic metalfans die een occasionele scream en wat experiment kunnen verdragen.

Book Of Chaos kent een release op 17 september 2021 bij Pride & Joy Music.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?