Samenvatting

Recensie door metal4ever op 19/08/2021
  • Uitgebracht door Nuclearblast Records
  • Metalfans score80

Een hele resem gastmuzikanten maakt van dit compilatiealbum een heel leuk en origineel plaatje. Bovendien werd alles tijdens volle coronacrisis gelivestreamd en is het resultaat hiervan nog steeds te bekijken op youtube.

Pluspunten

  • Originele benadering van een compilatiealbum
  • Veel bekende gastmuzikanten

Minpunten

  • Het instrumentaal/akoestische Kaiowas haalt iets teveel de vaart uit het album

Het laatste Sepultura-album, Quadra, dateert van februari 2020 en ligt dus nog erg vers in het geheugen. Het nieuwe schijfje, dat nu voor me ligt, is dan ook geen studioplaat maar wel een compilatie die in zekere zin ook een live-album is. Sepulquarta is echt een product uit de coronatijd want alle tracks werden coronaproof door de bandleden vanuit hun eigen locatie ingespeeld en gelivestreamd. Maar wat het plaatje echt bijzonder maakt is dat er op alle afzonderlijke tracks tenminste één gastmuzikant of -zanger meedoet. De tracklist bestrijkt zowat de ganse geschiedenis van de band, want vrijwel elk album dat Sepultura ooit uitbracht was voldoende relevant voor de groep om als trendsetter te blijven gelden. Wat verder opvalt is dat een aantal van de grootste Sepultura-hits (Arise, Roots Bloody Roots, Refuse/Resist) niet in de tracklist zijn opgenomen, maar in plaats daarvan werden er een handvol bijna vergeten pareltjes toegevoegd.

Op de openingstrack, Territory, is niet de bijdrage van de gastmuzikant (ex-Megadeth bassist David Ellefson) het opmerkelijkst, maar wel het feit dat we deze song vooral kennen van de versie die indertijd werd ingezongen door Max Cavalera, en nu dus werd opgenomen met de huidige zanger Derrick Green. Tijdens Sepulnation kreeg Green vocale versterking van de rasechte rocker Danko Jones, zanger/gitarist Devin Townsend deed een duit in het zakje op het nummer Mask. Ook de dames werden niet vergeten want tijdens Hatred Asise, misschien wel de hardste song van het plaatje, mochten zowel Fernanda Lira (Crypta), Mayara Puertas (Torture Squad) en Angélica Burns (Hateful Murder) met Derrick Green komen meebrullen. Verder zijn er ook een aantal gastgitaristen van de partij, waarbij ik vooral de bijdrage van Death Angel gitarist David Cavestany erg geslaagd vind. Het laatste nummer op het schijfje is een cover van de Motörhead klassieker Orgasmatron, en wie anders kon men hiervoor beter uitnodigen dan de vroegere Motörhead gitarist Phil Campbell? Orgasmatron is dan ook de ideale afsluiter van dit toch wel zeer geslaagde schijfje.

Voor fans van Sepultura is Sepulquarta zeker en vast een must, maar ook thrashmetal fans die minder vertrouwd zijn met het ganse repertoire kunnen veel plezier aan dit plaatje beleven. Tot slot nog even vermelden dat alle vijftien songs ook afzonderlijk te bekijken en beluisteren zijn op youtube, en dat de meegegeven score van 80 louter bijkomstig is omdat het hier natuurlijk niet om een origineel studioalbum gaat.  


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?