Samenvatting

Recensie door Srachex op 07/08/2021
  • Uitgebracht door Immortal Frost Productions
  • Metalfans score90

Norden is een kwalitatief album met heerlijke uptempo blackmetal zoals ik het graag heb: ongenuanceerd, zonder franjes, messcherp en snedig maar toch met oog voor detail en een zanger die echt des duivels klinkt. Voor blackmetalfans die Gorgoroth, Svarttjern en Urgehal in de kast hebben staan.

Pluspunten

  • Sterke plaat zonder zwakke nummers
  • Messcherp, snedig, uptempo, zonder opsmuk
  • Heerlijk smerige vocalen

Minpunten

  • Niets noemenswaardigs

Ondfødt is een Finse blackmetalband die in 2013 werd opgericht en met Norden zijn derde album uitbrengt. Net zoals de vorige twee albums is voor Norden het Vlaamse blackmetallabel Immortal Frost Productions het label van dienst. Norden is mijn eerste kennismaking met Ondfødt.

Uitpakken doet Ondfødt al op het eerste nummer na de intro. Messcherpe gitaren die typische uptempo blackmetalriffs afvuren en een zanger met een heerlijke blackmetalstrot. Na goed een minuut vliegt de eerste snedige solo je om de oren en halverwege wordt een korte pauze ingelast om de laatste minuut van het nummer de poorten van de hel nog eens volledig open te zetten. Een mooie benadering om dit geweld te schetsen is bijvoorbeeld de band Svarttjern. Ondfødt brengt blackmetal zoals ik het graag heb: ongenuanceerd, zonder franjes, messcherp en snedig maar toch met oog voor detail en een zanger die echt des duivels klinkt. Het kan niet anders: Owe Inborr moet als kleine jongen door een priester getoucheerd geweest zijn, anders kun je nooit zo een blackmetalstrot kweken.

Ondfødt maakt met dit derde album een sterke indruk. Norden staat bol met erg sterke ruige blackmetal. Bij momenten denk je terug aan de gloriedagen van Gorgoroth (Han Bor I Skuggona), omdat je snelle snedige black voorgeschoteld krijgt met gitaarriffs die onmiddellijk blijven hangen. Op andere momenten is het Urgehal dat de klok slaat (Gifti Från Tadjin), dankzij zijn repetitieve karakter en een bijna swingende rock-’n-roll-invloed had dit nummer zo op Goatcraft Torment kunnen staan.

Na een amper een klein kwartiertje blackmetal trekt het vijfde nummer, het instrumentale intermezzo Fyri Do Dör, even de handrem aan. Dit had op deze plaats op het album niet gemoeten en haalt er een beetje de vaart uit. Het is echter wel de start van het tweede deel van Norden. Het spectrum verschuift een beetje en Mörkri start met een muur van geluid. De zang is aanwezig maar blijft op de achtergrond en plots is er een zweverige gitaarlijn waar Inquisition niet vies van is. Op dit nummer verbaast Ondfødt opnieuw en bewijzen deze twee heren dat ze veel meer in hun mars hebben. Halverwege dit nummer verandert het tempo opnieuw en keert Ondfødt terug naar het bombastische blackmetalgeluid. Het is een opmerkelijk en heerlijk nummer dat enkele luisterbeurten nodig heeft om tot zijn recht te komen.

Op de laatste twee nummers (Natten, Norden) laat Ondfødt plots een iets melodischere kant horen en op Natten brengen ze zelf een kort akoestisch stukje. Hoewel het titelnummer een melodische toets krijgt en mogelijk zelf enkele thrash-toetsen kent, is het nog steeds een erg indrukwekkend uptempo blackmetalnummer.

Dit laatste vat eigenlijk de hele plaat samen. Ondfødt brengt black die op elk nummer weer net een klein tikkeltje anders is dan het vorige nummer, waardoor de volledige plaat fris en origineel klinkt. De uitvoering is super. Het enige negatieve dat ik eventueel kan laten optekenen is het vreemde intermezzo dat voor mijn part achterwege gelaten had kunnen worden, maar omdat het nog geen minuut en half duurt wordt dit met de mantel der (satanische) liefde bedekt. Blackmetalfans die Gorgoroth, Svarttjern en Urgehal in de platenkast hebben staan kunnen zonder enig probleem Norden aanschaffen, de kwaliteit is verzekerd.

Norden kende een release op 30 juli 2021 bij Immortal Frost Productions.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?