Samenvatting

Recensie door voorzitter op 01/08/2021
  • Metalfans score80

Cult Of Scarecrow toont op Tales Of The Sacrosanct Man hoe je met een paar kleine ingrepen doommetal catchy en breed toegankelijk kan maken.

Pluspunten

  • Durven tot ver voorbij de grenzen van het genre te kijken
  • Puike songopbouw en prima ingespeeld

Minpunten

  • Het album heeft een paar draaibeurten nodig om alle details prijs te geven

Tales Of The Sacrosanct Man van de Belgische band Cult Of Scarecrow is het vervolg op debuutalbum Cult Of Scarecrow uit 2018. Het nieuwe album wordt in september pas wereldwijd uitgebracht bij het Italiaanse WormHoleDeath Records/Aural Music, maar Sounds of Hell mag de cd al te koop aanbieden in de Benelux (helldiest.com/hell-label).

Sinds het debuut zijn er twee personeelswissels geweest en dat is misschien wel de reden van een kleine koerswijziging. De doom en gloom van het debuut is zeker nog alom aanwezig, maar als geheel is dit tweede album net iets minder somber dan het eerste, en daardoor toegankelijker. De intro's zijn nog steeds sterk, maar worden minder lang uitgesponnen. De trage en logge melodieën klinken nu wat lichter op de hand en het is allemaal wat compacter (van vier naar acht tracks voor ongeveer dezelfde totale speelduur), waardoor deze band nu eerder uitkomt bij heavy metal met invloeden van doom dan omgekeerd.

De cleane vocals zorgen voor een goed tegengewicht ten opzichte van de donkerte die in de muziek zit. De synths zijn inventief en komen in net de juiste dosering. De gitaarpartijen zijn virtuoos. Er komen een paar muzikale clichés langs (kerkorgel, het zoeken naar de juiste radiozender, ...), maar als die werken, dan mag dat gerust.

Er zit flink wat variatie in de songopbouw en Cult Of Scarecrow heeft voor zichzelf moeiteloos een eigen genre uitgevonden door doom te gaan combineren met tal van andere genres. Ondanks die variatie is het bij de eerste luisterbeurten niet altijd makkelijk om de tracks van elkaar te onderscheiden, maar als het album een paar rondjes gedraaid heeft, opent het zich in al zijn pracht en blijf je nieuwe elementjes ontdekken die je eerst nog niet had opgemerkt.

De beste tracks zijn voor mij Sameness, This Blood’s For You en titeltrack Sacrosanct Man.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?