Samenvatting

Recensie door metal4ever op 18/07/2021
  • Uitgebracht door Frontiers Music s.r.l.
  • Metalfans score85

Fans van catchy 'female fronted metal' kunnen moeilijk om dit eerste album van Laurenne/ Louhimo heen. The Reckoning bevat tien songs variërend van stevige poprock tot flitsende heavy metal en biedt dus voor elk wat wils.

Pluspunten

  • De twee zangeressen vullen elkaar perfect aan
  • Veel variatie in de tracks

Minpunten

  • Geen van betekenis

Bij het label Frontiers Music houden ze er wel van om albums uit te brengen waarop twee vocalisten met elkaar samenwerken. Tot de lijst van artiesten die reeds aan zo'n project hebben meegewerkt behoren onder meer Jorn Lande, Russell Allen, Anette Olzon, Michael Kiske en Amanda Sommerville (de lijst is nog veel langer), en dat leverde al een aantal fraaie albums op. De recentste samenwerking is er één tussen twee Finse zangeressen, namelijk Netta Laurenne en Noora Louhimo, hun album kreeg als titel The Reckoning mee, en is sedert 9 juli te verkrijgen.

Netta Laurenne is de frontzangeres van de Finse band Smackbound, die pas vorig jaar hun debuutalbum 20/20 uitbracht, en ze vertegenwoordigt de meer heldere stem van het duo. Noora Louhimo is wellicht een stuk bekender doordat haar band, Battle Beast, toch al sinds 2005 meedraait. In 2012 verving Louhimo de toenmalige zangeres Nitte Valo en ontpopte zich op korte tijd zowel in de studio als op het podium tot een frontvrouw die indruk maakte. De laatste keer dat ik Battle Beast aan het werk zag, was dat op het Alcatraz-festival in 2018, slaagde Louhimo er probleemloos in om, ondanks het nog vroege uur, het publiek uitstekend te entertainen. Het eigenlijke initiatief voor dit album was echter afkomstig van Netta Laurenne. Diens partner, Nino Laurenne, speelde het gitaarwerk in en zorgde ook voor de productie, terwijl een zekere Sampo Haapaniemi voor het drumwerk zorgde.

Op het schijfje krijg je tien songs te horen die ruimschoots voldoende diversiteit bieden en grotendeels het midden houden tussen hardrock, metal en stuwende poprock. Het mag duidelijk zijn dat alle tracks op maat geschreven zijn voor de beide dames. De instrumentale omkadering is eerder sober en 'to the point', en rolt als het ware de rode loper uit voor de zangeressen. Hoewel Louhimo over een beduidend ruigere strot beschikt, is het niet op elk moment direct uit te maken wie er aan het zingen is, en dikwijls vloeien beide stemmen vlot in elkaar over. Met Time To Kill The Night gaat het plaatje uitstekend van start. Het pakkend refrein heeft zelfs een beetje weg van een echt rock anthem, een gegeven dat we verder op het album nog een paar keer tegenkomen. Centraal in de tracklist vinden we drie opeenvolgende nummers die allen erg sterk zijn, hoewel ze ook alle drie een erg verschillende intensiteit hebben. Striking Like A Thunder is de ideale rock classic in de goede traditie van bijvoorbeeld Dio en Whitesnake, terwijl je al een echte metal leek moet zijn om niet te horen dat Bitch Fire een vette knipoog richting Judas Priest is. Vlak na deze stomende metal track zorgt de honingzoete ballad Hurricane Love voor de nodige afwisseling. Viper's Kiss gaat met een Mike Oldfield-achtig deuntje van start, en leunt wat meer aan bij poprock, en na vervolgens de up-tempo metal track Walking Through Fire mag het langste nummer, Dancer Of Truth, met onder meer wat oosterse arrangementen en afwisselend rustigere- en heftigere passages, het album afsluiten. 

The Reckoning is alleszins een overtuigend debuut van een project dat mogelijk een vervolg zal kennen, iets waar we enkel maar verheugd over kunnen zijn.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?