Samenvatting

Recensie door Srachex op 05/07/2021
  • Uitgebracht door Napalm Records
  • Metalfans score75

Hammer King brengt op zijn gelijknamige album nog steeds makkelijk verteerbare powermetal met duidelijke knipogen naar Running Wild en HammerFall. Metalfans die tekstueel en conceptueel geprikkeld willen worden, kunnen dit album beter negeren. Metalfans die gewoon al na een eerste luisterbeurt lekker willen meebrullen, zitten goed bij Hammer King.

Pluspunten

  • Hammer King evolueert positief in zijn songwriting
  • Uptempo makkelijk verteerbare powermetal

Minpunten

  • Tekstueel en conceptueel zo slap pudding

Hammer King is een Duitse powermetalband die met zijn gelijknamige album Hammer King zijn vierde full-length uitbrengt. Ik leerde de band kennen met hun debuutalbum Kingdom of the Hammer King, wat een vermakelijke portie clichématige powermetal opleverde. Groot was dan ook mijn verbazing op het moment dat ik vernam dat deze band al aan zijn vierde album toe was. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat nummer twee en drie dus aan me voorbij zijn gegaan en dat de songwriting ten opzichte van het debuutalbum alleen maar kwalitatiever is geworden.

Wat niet wil zeggen dat Hammer King echt een eigen gezicht heeft gekregen, want het is overduidelijk naar welke bands Hammer King veelvuldig heeft geluisterd. Zo zouden Awaken The Thunder en Into The Storm nooit geklonken hebben zoals ze nu doen zonder het bestaan van Running Wild. De riffs, de uptempo melodieën, het concept, de vocalen en de refreinen zijn allemaal een moddervette knipoog naar de legendarische Duitse band.

Op de meeste andere nummers, en met voorsprong op Atlantis (Epilogue), krijg je een knipoog naar HammerFall. Hoewel de HammerFall-invloeden op Atlantis (Epilogue) duidelijk te horen te zijn, is dit nummer wel het perfecte voorbeeld van de evolutie in songwriting die Hammer King heeft gemaakt. Het nummer is een iets meer episch dan de rest en dankzij de melodie die hand in hand gaat met de vocalen – die ook plots een stuk uitdagender zijn – wordt dit nummer gekatapulteerd tot de betere nummers op Hammer King.

Het gezegde gaat: “Beter goed gejat dan slecht bedacht.” En dit gezegde gaat helemaal op voor Hammer King. De Duitsers opereren voornamelijk in het gebied van de uptempo powermetal met gemakkelijk verteerbare teksten met duidelijke invloeden van andere Duitse bands. Maar wanneer de muziek goed wordt gebracht en goed is uitgevoerd, wordt het minpunt van het gebrek aan originaliteit wat verzacht. Wat echter niet door de spelintensiteit en muzikale kwaliteit kan worden rechtgetrokken zijn de gruwelijk herkauwde teksten. De tekst is letterlijk doorspekt met de woordjes “hammer” en “king”. Als concept blijkt dit maar erg dunnetjes te zijn en dit is nadelig voor de muziek; het lijkt zelfs inspiratieloos.

De makkelijk verteerbare uptempo powermetal van Hammer King zal menig powermetalfan aanspreken en zelfs ook enkele mensen die sporadisch wat powermetal snoepen. Metalfans die tekstueel en conceptueel geprikkeld willen worden, kunnen dit album beter negeren, want ik kan me perfect inbeelden dat er een grote groep mensen zijn die zich aan dit album zullen storen. Als je gewoon lekker wilt meebrullen na een eerste luisterbeurt, dan zit je goed bij Hammer King.

Hammer King kende een release op 11 juni 2021 van Napalm Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?