Samenvatting

Recensie door Srachex op 28/06/2021
  • Uitgebracht door Nuclearblast Records
  • Metalfans score85

Burning Witches heeft met The Witch Of The North een album geschreven dat de liefhebbers van sterke, uptempo messcherpe heavymetal moeten horen. Als Burning Witches aan dit tempo en deze kwaliteit gaat blijven schrijven, gaan ze snel enkele andere heavymetalbands in hun schaduw laten.

Pluspunten

  • Sterke zangpartijen van Guldemond
  • Messcherpe snoeiharde heavymetal
  • Afsluitende cover van Savatage

Minpunten

  • Niets noemenswaardigs

Burning Witches uit Zwitserland bestaat nog maar zes jaar, maar brengt in 2021 toch al hun vierde album uit. In 2019 trok de band de Nederlandse Laura Guldemond aan om Seraina Telli achter de microfoon te vervangen. Een band met alleen vrouwen in de rangen, het levert een mooie promostunt op, maar is de muziek deze stunt waardig?

Burning Witches brengt nog steeds klassieke heavymetal en een vibe van de jaren tachtig, begin jaren negentig. Automatisch doet de muziek van Burning Witches me wat aan White Skull denken, althans de albums met Federica De Boni op de zang. De muziek op The Witch Of The North is iets verfijnder geworden, maar ik hield wel van het scherpe randje op Dance with the Devil. Toch is zeker verdienstelijk dat deze dames hun muziekspel laten evolueren en niet zomaar kopiëren wat ze voorheen deden.

Niet dat Guldemond zich op deze plaat heeft ingehouden, want ze zingt weer de pannen van het dak en trekt daarvoor alle registers open. De vocalen zijn wederom schreeuwerig en krijgen die gekende grunt op de achtergrond om er een venijnig steekspel van te maken. Het is duidelijk dat Laura Guldemond haar plek in Burning Witches helemaal heeft veroverd – het is moeilijk om haar zangprestaties niet aan haar achternaam te linken, maar voorlopig kan ik me nog inhouden…

Burning Witches brengt heavymetal met een messcherpe rand, zoals Judas Priest dat kan, maar ook zoals Huntress het bracht en zoals eerder aangegeven White Skull. Toch heeft Burning Witches een eigen geluid en weten de dames hierdoor een positie in het metallandschap te claimen, waardoor ze zeker meer zijn dan die promostunt waarover ik in de intro sprak.

Burning Witches houdt een goede balans tussen gitaargedreven snelle nummers met agressieve vocalen (The Witch Of The North), maar ook uptempo nummers waar Guldemond cleaner zingt (Flight Of The Valkyries) en nummers die een stuk rustiger zijn (Lady Of The Woods). Het is deze dynamiek tussen de nummers die ervoor zorgt dat The Witch Of The North een coherent album is geworden en een waardige opvolger is van Dance with the Devil. Dat Burning Witches niet vies is van een goede cover, lieten ze op hun voorgaande albums al weten. Als klap op de vuurpijl schotelen de dames Hall Of The Mountain King voor, een magistrale cover van het minstens even magistrale Savatage.

Het piepjonge Burning Witches bewijst met zijn discografie en sterke optredens dat ze geen eendagsvlieg zijn. Liefhebbers van sterke, uptempo, messcherpe heavymetal moeten The Witch Of The North de nodige luisterbeurt geven. Als Burning Witches aan dit tempo en deze kwaliteit gaat blijven schrijven, gaan ze snel enkele andere heavymetalbands in hun schaduw laten.

The Witch Of The North kende een release op 28 mei 2021 via Nuclear Blast Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?