Samenvatting

Recensie door metal4ever op 02/06/2021
  • Uitgebracht door Seasons Of Mist
  • Metalfans score75

Net nu we eindelijk weer wat van de zon kunnen genieten sleept het Wit-Russische Khandra ons met hun debuutplaat weer helemaal de winter in. De sfeer op dit schijfje is duister en onderkoeld, maar de composities laten nog wel wat te wensen over. 

Pluspunten

  • Een vrij pure black metal sound
  • Schitterend drumwerk

Minpunten

  • Composities zijn zeker voor verbetering vatbaar

Wit-Rusland wordt wel eens de laatste dictatuur van Europa genoemd, en dat heeft ook zo zijn weerslag op de diverse kunstvormen die uit dat land afkomstig zijn. Artiesten die zich kritisch uitlaten over het heersende regime worden vaak geconfronteerd met zware tegenwerking en censuur. Een black metal band zoals Khandra heeft daar weinig of geen last van omdat er binnen dit genre doorgaans geen politieke stellingen worden ingenomen. Deze band werd in 2017 opgericht, bracht twee EP's uit, en is met All Occupied By Sole Death aan hun allereerste full album toe.

De album- en songtitels en de cover art geven eigenlijk al goed de desolate sfeer weer die voor dit schijfje kenmerkend is. Het ijzingwekkende intro Mute Moleben trekt je meteen terug naar de kilte en duisternis van de winter en wordt gevolgd door Irrigating Lethal Acres With Blood. Dit nummer legt ook de stijl van de groep helemaal vast: old school black metal heeft hier de overhand maar wordt aangevuld met een behoorlijke dosis melancholie, die vooral wordt benadrukt in de langzamere, soms atmosferisch aandoende passages. Zonder twijfel is drummer Pavel V de meest getalenteerde muzikant van de band. Zijn gevarieerde drumwerk domineert het geheel en stuurt elke song de juiste richting uit. Zoals in de meest traditionele bezetting wordt hij daarbij aangevuld door een bassist (Anton S), een gitarist (Dimitry Romanovsky) en een harsh vocalist (Vladimir Borodulin). De productie is eveneens volgens het black metal boekje: op de snellere gedeelten klinken de instrumenten in elkaar verstrengeld, maar als het tempo omlaag gaat, komen ze van elkaar los zodat alles best genietbaar blijft. Elke track kent wel de nodige tempowisselingen zodat je de ganse tijd geboeid kan blijven luisteren naar de zeven songs op dit plaatje. De composities zijn jammer genoeg niet zo'n onverdeeld succes. Als luisteraar krijg je teveel de indruk dat er vooral getracht is om enkel met wat losse ideeën de songs aan elkaar te rijgen. Daardoor komt het merendeel van de tracks onsamenhangend over, iets wat nog wordt versterkt door het feit dat zowat elk nummer naar het einde toe op een ongewone manier wordt afgebroken. Toch laat het voorlaatste en langste liedje, Thanatos, blijken dat Khandra zeker wel in staat is om iets tot een uitstekend geheel uit te werken, en dat schept zeker een perspectief naar de toekomst toe. 

Occupied By Sole Death is een het debuutalbum van een band die nog volop op zoek is naar een eigen sound. Hopelijk hebben ze die gevonden tegen de tijd dat ze aan de opvolger beginnen te werken, want aan het speeltalent van de heren zal het zeker niet liggen. 

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?