Samenvatting

Recensie door Srachex op 30/05/2021
  • Uitgebracht door AFM Records
  • Metalfans score55

De muzikale meerwaarde van de ep I'll Be Your Hero is zo goed als nihil. De single klinkt de inspiratieloos en de tekst is te cheesy. De bonusnummers zijn louter ter opvulling en om het prijskaartje de hoogte in te duwen.

Pluspunten

  • Geen

Minpunten

  • De single is te inspiratieloos en de tekst is te cheesy
  • De bonusnummers zijn pure schijfvulling

Deze ep is de voorbode van Glory For Salvation, de twaalfde full-length van Rhapsody of Fire, die ergens dit jaar het levenslicht moet zien. Band en label presenteren I'll Be Your Hero dus als een ep, maar in feite is het slechts een veredelde single. Dit schijfje bevat 8 nummers, waarvan het titelnummer het enige nieuwe nummer is.

Doorgaans behoort een single tot een van de drie beste nummers op een album. Als deze stelling opgaat voor I'll Be Your Hero en Glory For Salvation, dan houd ik mijn hart vast. Als fan van de band – die letterlijk alles spaart waar de naam Rhapsody op staat, met inbegrip van de nevenprojecten van Lione en Turilli – ben ik niet echt onder de indruk van dit nummer. I'll Be Your Hero heeft een cheesy tekst en refrein waarvan zelfs Beast in Black zou zeggen: ‘This is to cheesy!’. De orkestraties van Alex Staropoli zijn eerder inspiratieloos te noemen en ook de andere instrumenten laten zich niet opmerken. Giacomo Voli daagt zichzelf niet zo uit zoals hij op The Eighth Mountain deed en klinkt eerder als een van de zovele Italiaanse powermetalzangers. Ik hoop van harte dat dit nummer een buitenbeentje op de nieuwe plaat is, of dat het nummer zelfs onder een andere vorm aanwezig zal zijn, maar daar hebben we geen informatie over gekregen.

Where Dragons Fly is een oud nummer dat diende als B-kant van de single Emerald Sword uit 1998. Uiteraard vervangt Voli Lione op de zang. Het zijn beslissingen die ik niet begrijp (denk hierbij vooral aan “het album” Legendary Years). Oude nummers heropnemen met de nieuwe zanger – en dan heb ik het niet over live-prestaties, maar echte studio-opnames – geeft pijnlijk en duidelijk weer wat het verschil tussen deze twee zangers is. Het originele nummer met Fabio Lione op de zang is duizendmaal beter. Op deze manier bevestigt de band alleen maar de Voli niet kan tippen aan Lione.

Daarna krijgen we twee nummers die live werden gebracht, nl: Rain of Fury en The Courage to Forgive. Deze nummers zijn bijzonder goed gebracht en opgenomen. Ze hebben een mooi helder geluid en alle elementen liggen goed op band. Deze twee leuke bonusnummers van de vorige plaat zijn een pak uitdagender dan I'll Be Your Hero. Daarna krijgen we maar liefst vier verschillende uitvoeringen van het nummer The Wind, the Rain and the Moon. Het verschil in de uitvoeringen van dit nummer is de taal waarin het wordt gezongen, muzikaal verschillen de nummers niet van elkaar. Je krijgt het origineel (dat je dus ook al kreeg op The Eighth Mountain) met daarnaast een Italiaanse, een Spaanse en een Frans versie. Gezegend zijn zij die hier iets aan hebben, maar ik vind er geen zak aan.

De muzikale meerwaarde van de ep (die toch 9,99 euro kost) is zo goed als nihil, want het nieuwe nummer zal ook op de nieuw plaat te vinden zijn. Normaal zou ik zeggen: “goed voor de fans die alles van deze band sparen”, maar ik spaar zelf alles van deze band en ik ga het niet aanschaffen… Ik veronderstel dat dat genoeg zegt.

I'll Be Your Hero kent een release op 4 juni 2021 via AFM Records.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?