Samenvatting

Recensie door Patrick Reos op 03/05/2021
  • Uitgebracht door AFM Records
  • Metalfans score95

Alle songs, geen enkele uitzondering, zitten bijzonder sterk in elkaar. Melodieuze power metal overgoten met een heavy sausje voorzien van ijzersterke zang, mooie solo’s, strakke heerlijke drums en perfecte toetsen legt de lat opnieuw bijzonder hoog voor Bloodbound.

Pluspunten

  • Geweldige compositie
  • Prachtige herkenbare zang
  • Mooie gitaarsolo's

Minpunten

  • Geen

In 2004 zag in Zweden de powermetalband Bloodbound het levenslicht en in 2005 verscheen het debuutalbum. Dit album, genaamd Nosferatu, werd goed ontvangen en zette een hoge standaard voor dit Zweedse zestal. De stijl van Bloodbound is het best te omschrijven als een mix tussen power metal en heavy metal. De invloeden van de muziek van bands als Iron Maiden en Helloween kun je terug horen in de muziek van Bloodbound

Net als veel andere bands is ook de samenstelling van Bloodbound door de jaren heen veranderd (de huidige zanger Patrik J Selleby is bijvoorbeeld sinds medio 2010 aan Bloodbound verbonden) maar de band is altijd herkenbaar geweest in haar sound. Al gebied de eerlijkheid te zeggen dat het, bijna absurd, hoge niveau van het debuutalbum maar mondjesmaat gehaald werd in de (zeven) studioalbums die erop volgden. Desalniettemin heeft Bloodbound door de jaren een zeer gedegen en goed repertoire opgebouwd en een trouwe schare fans weten te binden.

Na acht studioalbums, een live opname en een EP, komt Bloodbound nu met Creatures Of The Realm. Twee jaar na het album Rise Of The Dragon Empire zijn de Zweden opnieuw de studio ingedoken met dit album als uitkomst. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik Nosferatu een uitzonderlijk goed album vond (en nog steeds vind) dus, zoals bij elke release van Bloodbound, zijn bij mij de verwachtingen hooggespannen. Het album telt 12 nieuwe tracks, heeft een speelduur van 45 minuten, en wordt op cd/dvd en vinyl uitgebracht.

Na een korte prelude gaan we van start met de titeltrack van het album, Creatures Of The Dark. Een lekkere, uptempo, heavy metal sound met de heerlijke stem van Patrik Selleby zetten de juiste toon. Wat volgt is When Fate Is Calling. Opnieuw een redelijk uptempo nummer dat goed elkaar zit. Vooral het gitaarwerk is erg sterk, en doet bij tijd en wijlen denken aan andere Zweedse giganten namelijk Sabaton. Het samenspel tussen de toetsenist en gitaristen is van een hoog niveau en ook tekstueel zit deze song sterk in elkaar.

Het album lijkt aan kracht te winnen, want wat volgt is het nummer Ever Burning Flame. In mijn optiek de eerste “echte” powermetal plaat van dit album. Een snel en strak nummer met goede zang, mooie gitaarsolo en dito zang. Aangekomen bij Eyes Of Alive zit het tempo er onverminderd in. Opnieuw herkenbaar als Bloodbound maar de evolutie van de band is ook hierin goed te horen. De invloeden van bands als Sabaton komt in mijn optiek ook hier naar voren, maar dat is absoluut niet storend. De mooie melodielijnen en geweldige zang maken voor een geweldig nummer.

Gathering Of Souls, Kill Or Be Killed en The Gargoyles Gate zijn de volgende drie tracks op het album. Eigenlijk geldt voor deze tracks hetzelfde als voor de drie songs ervoor. Allemaal in een lekker tempo met strakke drums, snelle gitaren en geweldige zang. Vooral de gitaarsolo gespeeld in The Gargoyles Gate, is het extra vermelden waard. 

Aangekomen bij track nummer tien, March Into War, krijg ik wederom een heel sterk Sabaton gevoel. Qua compositie van de song, als mede de manier van zingen zal herkenning oproepen bij fans van zowel Sabaton als Bloodbound. Begrijp me echter niet verkeerd. Bloodbound is inmiddels al meer als 15 jaar onderweg, en heeft zich door die jaren heen natuurlijk ook sterk ontwikkeld. In mijn ogen is het juist een geweldige toevoeging dat invloeden vanuit andere genres en bands hun weg vinden in de muziekstijl van Bloodbound

Aangekomen bij de laatste twee tracks van het album (Face Of Evil en The Wicked And The Weak) vinden we mijn, inmiddels, favoriete nummer van dit album. The Wicked And The Weak is voor mij het beste nummer van deze plaat. Voor mij heeft dit nummer alles wat ik geweldig vind aan deze Zweden. Opnieuw strakke compositie en heerlijke zang maken een geweldig slot van een even fantastisch album!

Creatures Of The Dark Realm is het negende studioalbum van Bloodbound. Na het voor de eerste keer luisteren van dit album, ging het album op repeat. Dit album laat zien hoeveel Bloodbound inmiddels gegroeid is door de jaren heen. Alle songs, geen enkele uitzondering, zitten bijzonder sterk in elkaar. Melodieuze power metal overgoten met een heavy sausje voorzien van ijzersterke zang, mooie solo’s, strakke heerlijke drums en perfecte toetsen legt de lat opnieuw bijzonder hoog voor Bloodbound. De 45 minuten die het album duurt vlogen voor mij voorbij; voor mij is dit album de beste release van 2021 dusver.


Bloodbound is:

Patrick J Selleby – Zang
Tomas Olsson – Gitaar
Henrik Ollson – Gitaar
Anders Broman – Bass
Fredrik Bergh – Toetsenist
Daniël Sjögren – Drums
 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?