Samenvatting

Recensie door Srachex op 26/03/2021
  • Uitgebracht door Immortal Frost Productions
  • Metalfans score85

Kosturnice huist acht furieuze blackmetalnummers en is qua structuur goed opgebouwd. De grootste kracht van The Stone zijn de ijzersterke gitaarpartijen op dit album. Kosturnice is gewoon een solide plaat waarbij het tempo quasi continu uptempo is en drie kwartier aan blackmetal brengt die op geen moment verveelt.

Pluspunten

  • IJzersterke gitaarpartijen
  • Verveelt geen moment

Minpunten

  • Niets noemenswaardigs

The Stone is een blackmetalband uit Servië die met Kosturnice reeds aan zijn negende full-length toe is. Ze mochten een deal tekenen met het Vlaamse Immortal Frost Productions en vier jaar na Teatar Apsurda ligt er een nieuwe full-length op het schap. Persoonlijk is dit mijn eerste kennismaking met The Stone. Echter, uit Servië ben ik wel bekend met May Result en toevallig of niet zanger Glad en gitarist Kozeljnik maken deel uit van deze laatstgenoemde band. Wie iets dieper in de geschiedenis van beide bands duikt, zal wel meerdere parallellen in de gelederen van deze groepen ontdekken. Het zal geen wonder zijn dat beide bands een gelijkaardig geluid hebben. Doch zijn er enkele subtiele klemtoonverschillen.

Kosturnice start ijzersterk met Pramaglina, dit nummer is een gedroomde albumopener. Geen akoestische intro, geen cinematografische deuntjes, gewoon aftrappen met een ijzersterke gitaarriff die het ganse nummer zal opduiken. Dit beukende nummer zet onmiddellijk de toon voor het album. Een klepper van jewelste, ga het nummer maar eens beluisteren en beschouw dit als een bevel! Het niveau van Pramaglina zullen ze gedurende de rest van Kosturnice niet meer halen, maar de benadering van de kwaliteit van dit nummer is er zeker wel. The Stone maakt muziek die het label ‘furieuze blackmetal’ mag meekrijgen. Stampende, ultrasnelle drums, gitaren die regelmatig de melodische kant opgaan, maar steevast om de aandacht van de luisteraar hengelen. Glad is geen gladde zanger (flauw, I know), maar heeft een echt blackmetalstrot met een stevige rasp. Het enige dat ik als miniem negatief puntje kan neerzetten is dat de vocalen iets te monotoon worden gebracht. Er had wat mij betreft meer vlagen van hysterie mogen inzitten, maar dit is muggenzifterij (waarom zeg je het dan?).

Als luisteraar hoor je gewoon dat deze band niet aan zijn proefstuk toe is. Het album is dusdanig opgebouwd dat er her en der tempowisselingen te vinden zijn, of een sporadische solo, of een headbanging gitaarriff en al deze elementen zorgen ervoor dat Kosturnice op geen moment saai wordt. Dit album zal door de meeste blackmetalfanaten gesmaakt worden en mogelijks ook door de deathmetalliefhebber die zich een af en toe aan een avontuurlijke uitstap waagt. Dat het gros van het album door de inheemse taal quasi onverstaanbaar is, nemen we er als liefhebbers van de extreme muziek probleemloos bij.

Ik mag concluderen dat Kosturnice qua structuur goed is opgebouwd, maar ook een solide plaat is waarbij het tempo quasi continu uptempo is en drie kwartier aan blackmetal brengt die op geen moment verveelt. Het sleutelelement in de sound zijn de ijzersterke blackmetalgitaren. De sound is zuiver en alle instrumenten komen goed tot hun recht. Blackmetalliefhebbers doen er goed aan om deze band eens een luisterbeurt te geven.

Kosturnice kent een release op 26 maart 2021 via Immortal Frost Productions.

 

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?