Samenvatting

Recensie door voorzitter op 20/03/2021
  • Uitgebracht door Sounds of Hell
  • Metalfans score75

Anti Kult is een heel degelijk album dat niet speelt op de verrassing, maar wel op het vertrouwde in geluid en songopbouw. Voor Demenzia Mortis is het opnieuw een flinke stap vooruit.

Pluspunten

  • Opnieuw een niveau hoger
  • Heel degelijk ingespeeld en opgenomen

Minpunten

  • In de lyrics ontbreekt het soms aan originaliteit

Het nieuwe Belgische label Sounds of Hell bracht ons al een paar mooie compilaties met vooral Belgische metal uit. Anti Kult van Demenzia Mortis is de eerste albumrelease.

De Waalse band brengt blackened deathmetal en is niet aan zijn proefstuk toe. In 2018 brachten ze reeds hun debuut-EP Memento Mori uit. Twee van die tracks, Blood Ritual en Memento Mori, werden geremasterd en als bonus tracks aan dit nieuwe album toegevoegd. Daardoor zijn er vier guests op het album: Anouk van BleedSkin (Waalse deathmetalband) en Lilith Kumiho op My Blood Runs Black en Matt van het Franse Death Agony en Marvin van de Belgische death/blackmetalband Disfigured Sky op Blood Ritual. Kijk wel uit wat je koopt, want niet alle tracks van de digipack staan ook op de vinylversie.

De muziek dan. Die klinkt vooral rauw, brutaal en agressief. Met veel punch en met veel klassieke blackmetalverwijzingen in de lyrics (Satan wordt aanbeden en voorts nog wat godslastering en andere heilige huisjes die worden gesloopt). De vibe van death en black uit de jaren '90 van vorige eeuw weegt zwaar door. Vernieuwend is het allemaal niet, maar dat is in dit genre ook niet de bedoeling. Ze brengen het wel met veel overtuiging.

Productioneel zijn er (schijnbaar) niet veel ingrepen gebeurd. Dark Resolution kreeg bv. wel een outro met een soort van Gregoriaans gezang, maar net als de geluiden waaruit intro Dies Irae zijn opgebouwd, is het ook een beetje voorspelbaar. De gasten brengen een welgekomen afwisseling.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?