Samenvatting

Recensie door voorzitter op 05/03/2021
  • Metalfans score75

BEUK zet met Beuker opnieuw een flinke stap vooruit, o.m. dankzij een productie en mix die dichter bij de livesound staan.

Pluspunten

  • Opnieuw een niveau hoger
  • Heel degelijk ingespeeld en opgenomen

Minpunten

  • In de lyrics ontbreekt het wat aan originaliteit

Beuker, het nieuwe album van de Nederlandstalige hardrockband BEUK, kan je grofweg opdelen in twee helften. De eerste helft van het album zijn nieuwe songs en op de B-kant staan live-versies van ouder materiaal.

Station Dementia is de heropgenomen versie van een track van Strak Plan, hun vorige album. De nieuwe versie heeft meer pit en klinkt voller en gelaagder, net als de nieuwe tracks en de Jimi Hendrix-cover Voodoo Child. Je hoort hoe het voor BEUK rendeert om met een producer als Romesh Dodangoda in de UK te gaan opnemen. Dodangoda werkte eerder met o.m. Motörhead, Bring Me The Horizon, Bullet For My Valentine en Bleed From Within. Zo stevig als die Dodangoda-referenties klinkt BEUK nu misschien ook weer niet, maar de sound is wel meer massief en solide dan op het vorige BEUK-album. Meer hoe deze band live klinkt. In de lyrics kan vooral Monster me overtuigen, iets meer toch dan titeltrack Beuker en Konijn Met Wijn.

De B-kant bevat live-versies van wat we intussen BEUK-klassiekers mogen noemen: Zo Mooi, Strak Plan Jacky, Gevaarlijke Hond en Delfine Klopt Erop. De selectie komt uit een livestreamingconcert tijdens de coronazomer van vorig jaar. Ook deze opnames werden door Dodangoda gemixt en gemastered en sluiten inzake sound en grinta perfect aan op hoe BEUK live klinkt.

Ergens vermoed ik dat vooral de viruscrisis ervoor gezorgd heeft dat op de 'B-kant' geen nieuw materiaal staat. Anders is het een mooi eresaluut aan het eigen verleden van een band die eindelijk zijn livesound naar studio-opnames heeft kunnen vertalen. 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?