Samenvatting

Recensie door Srachex op 14/02/2021
  • Uitgebracht door Time to Kill Records
  • Metalfans score85

Qwälen brengt op zijn debuutplaat uptempo black met een fantastische zanger die zo de jaren negentig doet heropleven. Zijn hysterische blackmetal-shriek is om vingers en tenen af te likken. Voor fans van oude Gorgoroth, Sargeist en Horna.

Pluspunten

  • Sterke uptempo black
  • IJzingwekkende vocalen

Minpunten

  • Iets te korte speelduur

Fans van zuivere blackmetal spits uw oren! Qwälen is een jonge Finse band die zijn debuutalbum Unohdan Sinut presenteert. Als genre hebben deze vijf heren gekozen voor blackmetal. Denk hierbij dan vooral aan de oude blackmetal die tegen het einde van de jaren negentig aanleunt.

Dit debuutalbum heeft me echt verrast. Vele jaren geleden startte ik mijn metal-avontuur met blackmetal. Ik spaarde vooral albums met de gekende zwart-wit hoezen, bandleden vol corpsepaint om hun lelijke smoel te verbergen. Het blackmetalgebeuren zonder keyboards, zonder cleane vocalen, zonder vrouwelijke vocalen. Bands met de gekende True Norwegian Black Metal-stempel. De sound moest liefst zo minimalistisch mogelijk zijn, de productie zo hol als een kartonnen doos en de zanger moest echt des duivels klinken.

Tegenwoordig is mijn smaak in metalmuziek (gelukkig) veel breder geworden. Toch kan ik zeggen dat Qwälen me nostalgisch heeft gemaakt naar die tijd van vele jaren geleden. Wat klinkt Unohdan Sinut als blackmetal uit de jaren negentig! Denk hierbij aan Gorgoroth ten tijde van Pentagram en Antichrist, of oude Setherial, maar ook zoals Sargeist of Horna in het nieuwe millennium. De zeven songs worden aan een verschroeiend tempo afgevuurd. De gitaren hebben een melodische inslag die me regelmatig aan Horna doet denken. Zanger Eetu Viita blaft de songteksten met een hels, bijna hysterisch gekrijs af. Er zijn tegenwoordig maar weinig zangers die hem dit zullen nadoen, ze opteren eerder voor een iets ‘veiligere’ shriek. De intensiteit van deze blackmetal is hoog en dit is onmiddellijk ook een van de beste punten van dit album. Het is een onverwachte traktatie geworden. Fans van voorgenoemde bands en oude blackmetal moeten Qwälen in huis halen. Je zult niet teleurgesteld worden. Het enige minpuntje dat ik kan aangeven is de korte speelduur met slechts zeven tracks die gezamenlijk tegen de 31 minuten aantikken.

Unohdan Sinut kent een release op 19 februari 2021 via Time to Kill Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?