Samenvatting

Recensie door voorzitter op 28/01/2021
  • Uitgebracht door Napalm Records
  • Metalfans score70

Nervosa maakt op Perpetual Chaos een vuist. Ze staan er nog steeds, ondanks de bezettingswissels. Wel hebben de nieuwelingen nog wat tijd nodig om hun plaats en moment te vinden in de sound.

Pluspunten

  • Veel energie, agressie en pompende ritmes, maar ook leuke compacte solo's
  • Geen stijlbreuk met de vorige albums

Minpunten

  • weinig variatie

Het Braziliaanse Nervosa is zeker geen onbekende in België, na hun passage op o.m. Alcatraz in 2019 en Antwerp Metal Fest. Hun nieuwe album Perpetual Chaos is misschien niet het album waar de Belgische metalfans het hardst naar uitgekeken hebben, wel een album waar heel wat fans benieuwd naar zijn. Vanwege de bezettingswissel uiteraard. Van een trio naar een kwartet, alweer een nieuwe drumster, een extra gitariste erbij en vooral een nieuwe zangeres. En ook nog: van een Braziliaans onderonsje naar een bijna volledig Europese bezetting. Dat zijn veel veranderingen ineens voor een band. Gelukkig zijn er ook vaste waarden, zoals producer Martin Furia, half Argentijn-half Belg (Bark, Furia, Marginal). En hun label, Napalm Records, heeft de band niet laten schieten in deze moeilijke periode. Dat geeft ons wat meer vertrouwen voor we de eerste luisterbeurt aanvatten.

De Italiaanse zangeres Diva Satanica (ook bij Bloodhunter) stelt alvast niet teleur. Uiteraard klinkt haar stem anders dan die van Fernanda Lira, die bijna 10 jaar achter de microfoon stond bij Nervosa. Maar het is zeker geen absolute breuk met het verleden. Wat ook te verwachten was: de band heeft een vollere sound dan op eerdere albums. Het tegendeel zou ons pas echt verbaasd hebben. Die sound is nog steeds vol agressief, stevig en snedig, op het scherpst van de snee tussen death en thrash.

Niks dan goede punten, dus? Dat ook weer niet. Er zit bv. weinig variatie in de nummers. Je hoort al eens dezelfde riffs, dezelfde breaks terugkeren en inzake songopbouw en compositie is de band in hetzelfde bedje ziek. Ook in de vocalen zit weinig variatie. We horen een band die echt wil en ook wel kan, maar misschien komt dit album nog te vroeg om van deze individuele talenten een coherent geheel te maken. Maar dat maakt van Perpetual Chaos nog geen slecht album.


Zeker  voor de liefhebbers van heavy thrash is hier genoeg ear candy te vinden. Venomous en People Of The Abyss zijn bijzonder goed en zo staan er nog wel een paar op dit album. Time To Fight raast als een raket over je heen. Speedthrash is thuis in Brazilië en dit is er een knap staaltje van. Live zal dit de track zijn waarop de moshpit helemaal ontploft – verondersteld dat we weer naar concerten kunnen vooraleer Nervosa opnieuw de studio induikt.  Rebel Soul is net zo speedthrash en daar krijg je nog eens de vocalen van Schmier van Destruction als extraatje. Dat is meegenomen, maar hij voegt voorts weinig toe.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?