Interview met Class Grenayde van Lord of the Lost

Introductie

In de zomer van 2007, in het Duitse Hamburg, werd door Chris Harms het soloproject Lord of the Lost gestart. Vanwege de vele enthousiaste en positieve reacties, besloot Harms echter al snel om er een volwaardige band van te maken. Class Grenayde (Klaas Helmecke) werd gevraagd als basgitarist en ruim 13 jaar later zijn Class en Chris Harms, samen met Gerrit Heinemann, Pi Stoffers en Niklas Kahl, een bekende naam geworden in de metalwereld. Afgelopen vrijdag, 2 juli 2021, kwam het nieuwe album van de Duitsers uit, genaamd Judas. Dit is het zevende studio album van Lord of the Lost en wordt uitgegeven in een aantal variaties. Over dit album, de covid pandemie en wat andere zaken sprak ik onlangs met Class.

Interview
Media
Photo Credit
Jan Season VDPictures
Interview Vraag

Hallo Class, bedankt dat je wat tijd voor Metalfans.be kunt vrijmaken! Hoe is het met je? Met je gezin en met de mede bandleden van Lord of the Lost?

Interview Antwoord

Hallo! Ja eigenlijk gaat alles wel zijn gangetje. Met mij en mijn vriendin is alles buitengewoon! We hebben godzijdank weinig last van de covid pandemie gehad persoonlijk. We hebben twee husky’s en die hebben veel beweging nodig, dus mijn vriendin en ik komen veel buiten en vermaken ons goed. Met de jongens van de band is alles ook goed. Natuurlijk kunnen we niet optreden en zijn eventuele festivals tijdelijk niet mogelijk door Covid, maar we zitten natuurlijk niet stil. Fysieke ontmoetingen waren lastig maar de techniek heeft ons daarin goed geholpen. En omdat we allemaal in onze eigen bubbel zaten konden we gelukkig wel repeteren en uiteindelijk een album opnemen. Al ging dat natuurlijk niet altijd even gemakkelijk.

Interview Vraag

Voordat we ingaan op het album, nog even een stapje terug. Je hebt vanaf het begin deel uitgemaakt van Lord of the Lost. Hoe heb je de afgelopen dertien jaar beleefd?

Interview Antwoord

Chris en ik kenden elkaar al lang voordat Lord of the Lost ten tonele verscheen. Chris had me al eens gevraagd voor een andere band maar ik was toen zelf druk met andere dingen. Toen Chris daadwerkelijk deze band begon, kwam hij bij mij langs in de platenwinkel waar ik toen werkte. Ik had hem al een keer afgewezen, maar heb Chris toen de belofte gedaan de volgende keer ja te zeggen. En zo geschiede. Zonder één liedje of noot te hebben gehoord was ik de basgitarist van Lord of the Lost! We begonnen heel erg klein, met 3 of 4 nummers. Ons eerste live optreden was in een restaurant in Schwerin, Oost-Duitsland. Zo’n restaurant waar ze van die grote schnitzels verkopen. Haha! Vanaf daar groeiden we eigenlijk gestaag door. Toen we eenmaal meer regelmatig muziek begonnen te maken en uit te brengen kregen we meer bekendheid. En boven alles maakt me dat trots. Wetende dat de muziek die wij als band creëren gewaardeerd word en geliefd is. Ik denk dat de grootste bonus voor mij is geweest, dat alles in een opwaartse lijn is gegaan tot nu toe. Daar ben ik het meest dankbaar voor. En natuurlijk waren er wel eens mindere momenten, maar het was vooral veel hard werken en heel erg veel lol hebben met elkaar.

Interview Vraag

Goed om te horen! Dan nu verder naar het heden. Bovenal van harte gefeliciteerd met de release van het album! Met het uitbrengen van Judas zijn jullie aanbeland bij het zevende studio album. Het vorige album, Thornstar, was een succes. Wat zijn de voornaamste verschillen tussen het nieuwe album en zijn voorganger en hoe kwam dit album tot stand?

Interview Antwoord

Dank je wel! Aangaande Judas, de naam zelf roept vaak negatieve associaties op. Mensen denken aan verraders en leugenaars. Wij proberen met dit album een andere kant te belichten van deze associaties. Zoals in het geval van de Bijbelse Judas. Misschien werd alles in die tijd wel vanuit één kant belicht, en misschien stierf Judas wel voor Jezus als opoffering. Datzelfde kun je ook in een breder perspectief zien. Mensen die gezien worden op een bepaalde manier, of een label opgespeld krijgen, kunnen door bepaalde situaties reageren als “Judas”. Dat terwijl diezelfde persoon in elke andere situatie absoluut niet onbetrouwbaar of een verrader hoeft te zijn. Kortom met Judas proberen we meer een verhaal rond één persoon te vertellen en de contradicties daaromheen. In het geval van de voorganger Thornstar, dat was een album met meer een breed scala aan onderwerpen. We hebben op Thornstar bijvoorbeeld veel christelijke onderwerpen behandeld zoals kerk en god. We zijn trouwens geen christelijke of anti-christelijke band. We staan open voor alles en iedereen en willen dat ook graag kunnen uitdragen. De muziek zelf verschilt wel degelijk op Judas ten opzichte van zijn voorgangers. Bij de voorgaande albums waren we wat meer ritmisch, wat meer rock en rustige metal. Bij Judas maken we meer gebruik van koren en arrangementen en zijn de gitaren en drums meer een muur van geluid. Ten opzichte van de voorgangers is dit album meer recht toe recht aan. Maar dat kan bij het volgende album zo maar weer anders zijn haha!

 

Interview Vraag

Het album is uitgekomen op 2 juli ’21. Normaal gesproken zijn dat grote happenings, ontmoetingen met fans en veel shows en optredens om het album aan de man te brengen. Nu, door de algehele wereldsituatie met Covid is alles anders. Hoe ging dit voor jullie?

Interview Antwoord

Nou we begonnen een dag eerder al met de “shop take-over”. De hele band was 24 uur lang beschikbaar voor het inpakken van bestellingen en het opsturen ervan. Tussendoor wat vragen beantwoorden van fans, wat live muziek spelen en mensen konden ons zien eten! En natuurlijk hebben we nog een single met videoclip uitgebracht voor de release van het album. Daarnaast reden er door heel Duitsland reclamewagens met aankondigingen rond. Verder hebben we voor 4 juli een zoom meeting gepland met duizend fans. Verder proberen we zoveel mogelijk op sociale media aanwezig te zijn. Vanwege alle restricties kunnen we de fans niet opzoeken en op deze manier kunnen we toch nog in contact komen met onze fans en samen de release vieren.

Interview Vraag

Het album is nu een paar dagen uit. Hebben jullie al een idee van hoe het album ontvangen is door media en fans en wat vind je zelf van het album?

Interview Antwoord

Zelf lees ik niet zoveel. Niet omdat het niet belangrijk is, maar rond een release gebeurt er zoveel dat ik er simpelweg geen tijd voor heb. Gelukkig horen wij als band wel de meeste dingen. Stukjes van interviews, kritieken in reviews en reacties van fans krijgen we altijd wel onder ogen en die zijn tot nu toe overweldigend positief!
Voor mijzelf is dit album ons beste tot nu toe. Ik weet het, iedereen zegt dat. Maar voor mij voelt dat ook echt zo. Terugkijkend op eerdere albums kun je wel horen dat we ons als band ontwikkeld hebben en gegroeid zijn. Het klinkt allemaal meer volwassen zogezegd. Daarbij vind ik de stijl van dit album echt geweldig. Op persoonlijke titel gesproken, ik vind onze zwaardere nummers de mooiste. Maar iedereen noemt zijn recentste album het best. Ergens ook wel logisch want naarmate je ouder wordt krijg je meer ervaring, en verwerk je allerlei ervaringen en emoties in muziek. Ervaringen die je op jongere leeftijd niet had. En met de ervaringen die we als band hebben opgedaan, kunnen we dat beter verwerken in de muziek die we maken. Maar dat wil nogmaals absoluut niet zeggen dat we in de toekomst niet een album kunnen maken in de stijl van oudere albums. Wat we wel veel terug horen van mensen die het album gehoord hebben, is dat het anders klinkt maar toch Lord of het Lost is. Dat is ook wat we proberen te bereiken. Om herkenbaar te zijn, maar toch steeds anders.

Media
Interview Vraag

Nu is de aankomende tour agenda nagenoeg leeg. Er staan wat dingen gepland richting het einde van het jaar maar zeker is dat allerminst. Is er al iets meer bekend over wanneer optredens en dergelijke weer mogelijk zijn en is er wellicht al iets gepland in de verdere toekomst?

Interview Antwoord

Er zijn inderdaad wat shows gepland in november en december van dit jaar. We staan ook gepland voor een festival in Oekraïne en er bestaat een goede kans dat het doorgang kan hebben. De Covid alarmeringen zijn lager daar en het lijkt er onder controle. Daarnaast staan er wat shows gepland in Rusland. Die gaan zoals het nu lijkt zeker door. De Russische overheid zegt alles volledig onder controle te hebben en dat wij welkom zijn. Het zou fantastisch zijn als het kan, want net als alle andere bands missen ook wij de live optredens en de interactie met fans. Maar we moeten wel met alles rekening houden natuurlijk. De overheden vertellen ons ook niet alles dus we moeten maar hopen op de eerlijkheid van de mensen en ervan uitgaan dat wat verteld word ook op waarheid berust. Het laatste wat wij zouden willen is dat mensen ziek zouden worden na het bezoeken van een concert.
Natuurlijk zijn er nog de shows die we gaan doen als support van Iron Maiden. Die stonden al gepland voor de hele pandemie losbrak en gelukkig hebben we die kunnen uitstellen totdat het wel weer mogelijk is. Die staan nu gepland voor 2022 en ik hoop dat dit doorgang kan vinden. Het zou fantastisch zijn. De grote aantallen mensen die op bands als Iron Maiden afkomen zijn duizelingwekkend. Dat wij de kans krijgen voor die mensen de support te mogen zijn is iets waar wij als band heel erg blij mee zijn. Een fantastische kans om onze muziek onder de aandacht te brengen van een nog groter publiek! Eén van de weinige voordelen van de hele pandemie is dat ik nu al twee jaar lang vrolijk en opgewonden word als ik eraan denk! We treden dan ook op in Nederland op 16 april 2022. Hopelijk zien we daar dan onze Belgische en Nederlandse fans!

Interview Antwoord

Bedankt voor je tijd! En dan wil ik je hierbij nogmaals feliciteren met de release van Judas, en namens Metalfans.be alle geluk en voorspoed wensen voor de toekomst.

 

Lord of the Lost is:

Chris Harm – Vocalen, Gitaar, Cello
Klaas Helmecke – Bass Gitaar
Gerrit Heineman – Keys, Gitaar, Theremin
Pi Stoffers – Gitaar
Niklas Kahl – Drums


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?