Hexa Mera, The Lotus Tree, Chalice

Hexa Mera is één van de hottest deathmetalbands van het land. Deze zomer nog koos Channel Zero-opperhoofd Franky De Smet-Van Damme deze Mechels/Brusselse band uit voor een stek op ‘zijn’ podium op Graspop. Ze stelden niet teleur in Dessel, waar ze ook reeds in 2013 mochten aantreden. Toch blijkt de Graspop-medaille niet hard genoeg te schitteren om ook elders in het land volle zalen te trekken. Al was de opkomst in Deinze behoorlijk, wetende dat er een paar dorpen verder nog een deathmetalfeestje georganiseerd werd.

Vzw Reactor verdient een pluim voor zijn aanpak: bands boeken die niet de grote massa lokken en die toch de kans geven op te treden in de beste omstandigheden: met een perfecte geluids- en lichtinstallatie en op een degelijk podium in een ruime zaal. Dat zorgt voor ticketprijzen die aan de hoge kant zijn, wat tot wat enig ongenoegen leidde op Facebook. Maar dat kon de pret alvast niet drukken in Deinze. Al van bij opener Chalice zat de sfeer er goed in. Deze West-Vlaamse melodische deathmetalband mag volgend jaar twintig kaarsjes uitblazen en dat zal onder meer gebeuren door het uitbrengen van een nieuw album. In Deinze werden reeds volop nieuwe nummers voorgesteld aan de achterban. Daarbij valt op dat de nadruk op de emotie, zoals op het vorige album, plaats heeft geruimd voor extra agressie en snelheid. Dat kwam nog het scherpst naar boven in bisnummer Age Of Fear, waarin de gitaristen Nicolas en Tim zich helemaal kunnen smijten. Drummer Niels (die dubbelt bij Caducity) groeide sinds hij op de drumstoel van Chalice plaatsnam uit tot een echte volksmenner. Nochtans geen eenvoudige taak als drummer, als je ook nog eens heel strak en bij momenten heel complexe stukken door moet. Voorts is het de imposante brulboei Pieter die de show steelt bij Chalice. Al een tijdje komt hij op met een soort dodenmasker, strop en bebloede armen. Ook zonder masker weet hij perfect de emotie van elke song te vatten. Een sterke set leverde terecht een bisnummer op.

The Lotus Tree was een eigenaardige zet op de affiche. Deze sludgemetal, met elementen van prog, postmetal en misschien zelfs een slok doom, sloot nauwelijks aan op de twee andere bands. Deze Gentse band bracht lang uitgesponnen songs met maar weinig vocalen van zanger en toetsenist Dieter, maar met des te meer atmosferische stukken. The Lotus Tree had een mooi opgebouwde set met een soms bijna tastbare traagheid die afgewisseld werd met heel technische en snelle gitaarpartijen. Geen hapklare brok voor de gemiddelde metalhead, maar zeker intrigerend genoeg om uit te kijken naar wat dit vijftal als studiomateriaal zal uitbrengen.

Afsluiter Hexa Mera was er duidelijk op gebrand om een knalprestatie neer te zetten in Deinze. Deze band mocht deze zomer behalve naar Graspop ook nog naar Duitsland, Kroatië en Slovenië gaan spelen, maar in eigen land zijn een perfecte omkadering zoals bij vzw Reactor eerder zeldzaam. Voor volgend jaar staan ze alvast geboekt voor Metalworks Fest in Kuurne, waar ook Izegrim aantreedt. Hexa Mera brengt snelle melodische deathmetal met veel aandacht voor de groove. Het gitaarwerk klinkt eerder ‘Zweeds’ en de zang is bij momenten core in een gruntjasje. In Deinze putte de band vooral uit hun eerder dit jaar uitgebrachte album Enlightenment en uit Human Entropy uit 2014. Van bij openingstrack Divide et Impera claimde zanger Yannick het podium als het zijne en de zaal als zijn speeltuin. Hij liet die niet meer los tot het laatste nummer uitgestorven was. Hexa Mera was een knappe afsluiter van een leuke avond.

Verslag van Hexa Mera + The Lotus Tree + Chalice @ JC Brieljant Deinze op 21 oktober 2017.

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?