Interview Alestorm

Gepubliceerd door Maarten op 25/10/2017 - 15:09

     Afgelopen zondag hing er een walm van rum, bier en worsten rondom concertgebouw Trix: de heren van metalband Alestorm kwamen namelijk de zaal plunderen om hun Europese tour, ter gelegenheid van hun laatste kanonschot No Grave But The Sea, af te sluiten. Wij konden hen strikken om enkele prangende vragen te stellen. Aanvankelijk spraken we enkel met bassist Gareth Murdock.

Dit is het laatste concert van jullie Europese tour. Wat vond je ervan?

Het was geweldig, tot nu toe! Iedereen heeft een geweldige tijd en veel plezier, en er waren steeds veel mensen.

Wat is het meest memorabele dat je deze tour hebt meegemaakt?

ehm, wel… (denkt na). Gewoon het feit dat er zoveel uitverkochte optredens waren, dat is echt enorm cool voor ons. Grote zalen die volledig uitverkocht zijn, met een enorme menigte, zijn echt onvergetelijk.

De vorige keer dat jullie in België waren speelden jullie voor jullie grootste publiek ooit, op Graspop.

Dat is correct.

Nu spelen jullie een zaalshow, voor een veel kleiner publiek. Wat doe je het liefst?

Ik vind beide leuk, voor verschillende redenen. Graspop is natuurlijk het coolste festival ter wereld, niet? Zo groot, zo enorm en toch zo leuk… Maar er gaat niets boven een uitverkocht headlineconcert, met zo’n publiek, met die atmosfeer. Ze zijn beide echter goed, voor verschillende redenen.

De reden van deze tour is natuurlijk de release van jullie nieuwste album, No Grave But The Sea. Eén van de meer opmerkelijke nummers is Fucked With An Anchor. Is het lied gebaseerd op een bepaalde persoon, of op bepaalde gebeurtenissen?

Ik zou graag zeggen dat het gebaseerd is op iemand die ons heeft gekloot, maar jammer genoeg is dat niet zo. We willen ook niemand vertellen om zichzelf te neuken met een anker. Het is gewoon enorm leuk om scheldwoorden te zingen, net zoals toen je een kind was: “Scheldwoorden zijn tof! Laten we ze zingen!”
Het laat me ook denken aan voetbalgezang. Ik wou dat ze dit zouden zingen op voetbalwedstrijden: (begint te zingen) “FUCK! YOU! YOU’RE A FUCKING WANKER!” Het is mijn doel in het leven om dit te zien gebeuren.

Om af te sluiten heb ik een paar dilemma’s. Je moet kiezen tussen 2 opties. Als eerste: deernes versus mede (Wenches versus mead)?

Ehm… Wenches all the way.

Bier versus rum?

Rum. Maar vandaag drinken we roze champagne (lacht).

Wie zijn je favoriete ‘tegenstanders’: ninja’s of vikings?

Ninja’s.

En de laatste: zou je liever geneukt worden door een anker (Fucked With An Anchor), of een handjob krijgen van de Pentahook (man met 5 haken als vingers in het nummer Rage of the Pentahook, red.)?

Ik zou liever beide niet doen (lacht). Maar ik zou waarschijnlijk kiezen voor het anker in de aars. Meneer Pentahook laat ik liever niet aan mij komen. Hij zou hem er waarschijnlijk afkappen, en ik heb hem nog nodig (lacht).


     Ik wenste hem nog veel plezier toe, waarna we samen nog een foto namen. Deze werd getrokken door Reventüsk, frontman van supportact Troldhaugen, die speciaal daarvoor stopte met het eten van zijn puddinkje. Nadat we afscheid hadden genomen bleef ik nog even backstage om naar de andere supportact, Æther Realm, te kijken. Toevallig liep ik daar toetsenist Elliot Vernon (letterlijk) tegen het lijf, aan wie ik ook een interview vroeg. Hij nam me mee naar de artiestenloges, waar tot mijn verrassing alle andere leden van Alestorm zaten! Ik kreeg zo de kans om ook frontman Christopher Bowes, Elliot Vernon en drummer Peter Alcorn aan de tand te voelen.

Dit is het laatste concert van jullie Europese tour. Wat vonden jullie ervan?

CHRISTOPHER: Het was heel goed, onze grootste tour ooit.

ELLIOT: En ik denk dat ongeveer 2/3 van de shows uitverkocht waren.

C: Ja, klopt. En het waren ook grote shows die uitverkocht waren, het was niet omdat het kleine zalen waren. We hebben 1800 tickets in Lyon verkocht, en iets van een 1300 tickets hier. Het was gestoord.

E: Al de uitverkochte shows zijn ook onze grootste shows ooit. Zoals Chris al zei, meestal heeft een band veel uitverkochte shows omdat ze terug in kleinere zalen gaan spelen, omdat het cool is om te zeggen dat alle shows uitverkocht waren. Dit is niet zo. Dit is echt gestoord.

Wat is het meest memorabele dat jullie deze tour hebben meegemaakt?

C: (tegen Elliot) Wat is het meest memorabele wat we op het podium hebben beleefd?

E: Óp het podium?

C: Ah nee, nee, op het podium is het altijd hetzelfde. Maar wat is het meest belachelijke dat we hebben meegemaakt… We zijn allemaal nogal serieus de laatste tijd (lacht). Ik vond it-baby leuk, maar dat is meer een inside joke. We hebben heel veel stomme inside jokes die absoluut niet grappig zijn voor iemand anders. De twee supportbands op deze tour (Æther Realm en Troldhaugen, red.) zijn echt onze vrienden. We hebben gewoon twee bands meegenomen die we kenden en leuk vonden, dus we zijn echt gewoon 1 vriendenbende, met veel inside jokes. Als we ze zouden uitleggen zouden ze niet meer grappig zijn.

De vorige keer dat jullie in België waren speelden jullie voor jullie grootste publiek ooit, op Graspop. Nu spelen jullie opnieuw in België, maar voor een veel kleiner publiek. Wat verkiezen jullie?

C: Het ding is, met festivals tour je met een veel kleinere crew. In ruil daarvoor speel je wel voor veel meer mensen. Op kleinere tours heb je alles zelf in de hand, je bepaalt de lichtshow, je doet alles om er de perfecte Alestorm-show van te maken. Als we deze full-stageproductie op festivals zouden kunnen doen, zou het perfect zijn.

E: Dat is het plan voor de festivals van volgend jaar. We gaan proberen dit productieteam mee te nemen naar de grote optredens. Festivals zijn geweldig, want je speelt voor tienduizenden mensen, maar dat zijn maar mensen die op het festival zijn. Sommigen zijn wel fans, en de meesten kennen we een paar liedjes, maar op een headlinetour is iedereen in de zaal daar omdat ze een ticket hebben gekocht om óns te zien.

C: De enige reden dat al die mensen nu in de zaal staan is omdat ze Alestorm willen zien.

E: En dat is geweldig.

De reden van deze tour is natuurlijk de release van jullie nieuwste album, No Grave But The Sea. Eén van de meer opmerkelijke nummers is Fucked with an anchor. Is het lied gebaseerd op een bepaalde persoon, of op bepaalde gebeurtenissen?

C: Nee, we wouden gewoon iedereen beledigen.

E: het is gewoon een stom, met een heel simpele en voorspelbare melodie, de compositie is heel rechttoe rechtaan. Dat is ook waarom al die naziliederen blijven hangen. We wouden gewoon hetzelfde doen, maar dan met beledigende taal.

C: (begint Incy Wincy Spider (Hansje Pansje Kevertje) te zingen)

E: We hebben het nummer niet echt geschreven. We hebben gewoon een kinderliedje genomen en eroverheen gescholden.

Om af te sluiten heb ik een paar dilemma’s.

C: Oh wow!

Je moet kiezen tussen 2 opties. Als eerste: hesp versus worsten?

C: Oeh, Hesp versus worsten? Dat is een moeilijke…

PETER: Ik zou gaan voor de hesp.

C: Praten we hier over een prachtige, heerlijke kersthesp?

De best mogelijke hesp versus de best mogelijke worsten.

P: De beste hesp zou de beste worst verslaan.

C: Ja, er is een limiet  aan wat je met een worst kan doen. Het is uiteindelijk maar een hoop verwerkt vlees. Een goede hesp is… ooooh (geniet van de gedachte).

E: Maar ik denk dat hesp verder achteruit gaat op de hesp-schaal. Want zelfs een slechte worst, neem nu bijvoorbeeld een hotdog, is nog steeds goed.

P: Bwa, ik ben geen grote fan van hotdogworsten.

C: Slechte hesp kan echt enorm slecht zijn.

De volgende: wie zijn je favoriete ‘tegenstanders’: ninja’s of vikings?

C: Dat is zoals gisteren, toen speelden we nog Fuck, Marry, Kill. Ik zou de ninja neuken.

P: Ja, neuk de ninja. En vermoord de viking.

E: Ninja’s hebben waarschijnlijk goede hygiëne. Ze zijn waarschijnlijk goed geschoren en zo.

P: Ik zou zeker liever seks hebben met een ninja dan met een viking.

E: Ik zou trouwen met de viking. Ze zijn vrij beschermend.

C: Ninja’s zijn waarschijnlijk van die lieftallige Japanse grietjes, “Oh! Oh! (kreunt in het Japans)

E: Maar Zweedse vrouwen zijn ook heel knap.

P: Een Zweedse ninja. (Iedereen gaat akoord)

Deernes versus mede (Wenches versus mead)?

C: Mede is niet leuk om te drinken. Het is vrij walgelijk. I’d rather have my hole, y’know.

E: Sowieso deernes.

Bier versus rum?

E: Bier. Sowieso bier. Kijk maar naar onze ijskast: die zit tjokvol bier, maar geen rum te bespeuren.

C: We houden niet zo van rum.

P: Ik hou wel eens van wat rum.

C: Wat drink je op het podium?

P: Whisky-cola. Al een paar keer Glenfiddich-cola.

E: Op het podium drink ik bier gemengd met limonade. Heel verfrissend, en je kan dubbel zoveel drinken zonder té zat te worden.

En de laatste: zou je liever geneukt worden door een anker (Fucked With An Anchor), of een handjob krijgen van de Pentahook (man met 5 haken als vingers in het nummer Rage of the Pentahook, red.)?

C: Wel, zolang je niet voor het scherpe deel gaat, kunnen haken nog wel werken

E: Als je alle haken opeenlegt, en je de duim-haak er omheen legt… (beeldt het uit). Dit is natuurlijk zonder beeld, maar de lezers kunnen zich waarschijnlijk wel voorstellen wat ik nu aan het uitbeelden ben. Terwijl een anker in de kont… auwtch. We waren wel van plan om ankervormige dildo’s te maken.

C: Zou het onderste deel dan gewoon anker zijn, en het bovenste de dildo?

P: Of je kan er ook een maken waarbij er aan de onderste helft twee hangen.

E: Zo ziet de penis van een kangoeroe eruit. Een gespleten penis. Die is bij hen in tweeën gesneden. True story.
 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?