Samenvatting

Recensie door AnaïsBollansée op 26/08/2016
  • Uitgebracht door Sensory Records
  • Metalfans score87

Het gehele album schildert een soort sombere en donkere sfeer die iets heel intrigerend heeft. Zo is het een album dat je zeker meer dan één keer zal moeten beluisteren. Iets wat ik in dit geval helemaal niet erg vind!

Pluspunten

  • Vocaal sterk
  • Interessante riffs
  • Gitaarwerk

Minpunten

  • Abrupte eindes
  • Gebeurt teveel tegelijk

Origin is het tweede studioalbum van de Finse band Oddland. Wie hen nog niet kent van eerder werk, niet erg! Origin maakt meteen duidelijk waar het naartoe wil. Vanaf de eerste noot tot de laatste krijg je een heerlijk staaltje progressive metal.

Het viertal, Sakari Ojanen (vocals & gitaar), Jussi Poikonen (gitaar), Joni Palmroth (bass) en Ville Vitanen (drums), sleurt je meteen binnen met Esotericism. Dit door het makkelijk te volgen tempo en basslijn. De vocals maken het nummer interessant en toont ook meteen mooi aan wat Ojanen in zijn mars heeft.

Maar laat ons vooral ook niet het gitaarwerk vergeten. Bij het eerste nummer, Esoterisicm, merk je al dat dit wel eens wat kan worden. Maar vanaf het tweede nummer, Thanatos, weet je het zeker. Hoewel het basis gitaarriffje hier niet zo moeilijk in elkaar zit, zorgt het wel voor een speciale sfeer die het viertal mooi naar hun hand weet te zetten.

Toch kan niet alles altijd perfect zijn en ook bij Origin is dit niet het geval. Persoonlijk heb ik moeite met het feit dat sommige nummers erg abrupt en onverwacht stoppen. Een goed einde aan een nummer rijgen is niet altijd makkelijk, maar in mijn mening wel nodig. Al is er natuurlijk altijd ruimte voor discussie. En als kleine troost heeft het album op zich wel een mooi en afgewerkt ‘einde’.

Een ander punt van kritiek uit mijn kamp, is dat er soms nogal veel tegelijk gebeurt. Dit maakt het soms wat moeilijk om alles te volgen en ontleden. Je moet er dus wat meer moeite voor doen, wat het niet zo’n goede muziek maakt voor op een luie zondagochtend. Een mooi voorbeeld hiervan is voor mij het nummer Untrue. Al is dit voor mij meer een ‘probleem’ van het genre dan van de band.

Toch heeft het album voor mij enkele favorieten. Zo zijn er de nummers Hidden, Skylines en Faraway. Misschien zijn dit ook wel de beste nummers voor ‘beginners’. Zo zijn ze wat minder experimenteel en wat meer ‘what you see is what you get’. Maar toch heel fijn afgewerkt met interessant gitaarwerk en sterke vocals.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?