Samenvatting

Recensie door Srachex op 07/05/2022
  • Uitgebracht door Immortal Frost Productions
  • Metalfans score80

The Bitter End of Old is een solide blackmetalplaat met voldoende afwissling in de muziek en zang. Het is vooral zanger Nocturnus Horrendus die hierin schittert. Voor blackmetalfans die vooral de tweede golf van blackmetal leuk vinden.

Pluspunten

  • Afwisseling in de nummers
  • Zanger Nocturnus Horrendus

Minpunten

  • Een echt sterk toonaangevend nummer wordt gemist

Corpus Christii is een Portugese blackmetalband die in 1998 werd opgericht en met The Bitter End of Old aan zijn negende album toe is. Het label van dienst is het Vlaamse Immortal Frost Productions. Hoewel Corpus Christii reeds vierentwintig jaar meegaat, is het toch mijn eerste aanraking met deze Portugese band.

Ik heb in de intro bewust tweemaal Portugees vermeld, net omdat deze band zo Scandinavisch aanvoelt. Toch is de stijl van Corpus Christii niet onder één noemer te plaatsen. Het nummer The Predominance heeft melodische gitaren en kent enkele goede tempowisselingen die ervoor zorgen dat je aandacht bij de plaat blijft. Het nummer kent in het midden een rustpunt met wat spoken word-stukken waarvan ik niet onmiddellijk fan ben, maar het komt de grimmige sfeer van het nummer wel ten goede. Unearthly Forgotten Memory is opgebouwd rond snelle riffs en de agressie doet me wat aan Svarttjern denken. Dit nummer is een compromisloze, harde blackmetalbeuker en smaakt naar meer. Fragmented Chaos Disharmony daarentegen heeft een speelse nekbreker van een openingsriff, die zo op een Urgehal-plaat had kunnen staan. Ook de raspende vocalen en strakke drums versterken dit gevoel.

Het mag aangestipt worden dat Nocturnus Horrendus steeds met een andere stem lijkt te zingen. Dan weer zijn zijn screams venijnig scherp, op een ander moment zijn ze iets dieper, en op gegeven momenten zijn ze bijna clean te noemen – een beetje zoals A.A. Nemtheanga dit doet bij Primordial. Dit gegeven wordt ook doorgetrokken naar de rest van de muziek. De meeste riffs worden niet eindeloos gerecupereerd en herhaald zoals in blackmetal wel eens gebruikelijk is, maar kennen voldoende variatie in de nummers zelf om de plaat afwisselend te houden. Hierdoor is The Bitter End of Old best een goede blackmetalplaat geworden. Het enige dat ik mis is een nummer waarvan ik geen genoeg kan krijgen, een echte kraker van jewelste die er steeds weer voor zorgt dat je dit album keer op keer wilt opzetten. Blackmetalfans die vooral de tweede golf van blackmetal leuk vinden moeten deze negende langspeler van Corpus Christii zeker eens opzoeken!

The Bitter End of Old kent een release op 13 mei 2022 via Immortal Frost Productions.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?