Samenvatting

Recensie door LiesaM op 01/07/2016
  • Metalfans score75

Creinium’s muziek is anders en verrassend. Op het eerste gehoor niet iedereen zijn ding, maar je mag je niet laten afschrikken. Na een paar nummers, kan je je mee laten gaan in het verhaal van Hallucinosis. Het is een indrukwekkend debuutalbum, van de mooie muziekale intro tot een afsluiter die je helemaal omver blaast. Net zoals de band wilde, zal Hallucinosis niet snel vergeten worden door de fans en hopelijk vele nieuwe luisteraars aantrekken. De band en hun nieuwe album zijn zeker aan te bevelen als je houdt van bands met net dat ietsje meer.

Pluspunten

  • Mix van verschillende muziekstijlen
  • Evenwicht tussen harde lyrics en synthsecties
  • Goede intro en afsluiter
  • Uniek

Minpunten

  • Zware lyrics
  • Niet voor iedereen

Begin 2012 besloten Aleksi Holma (drum) en Antti Myllynen (keuboard) een metalband te vormen. Al snel werden ze vergezeld door Miiro Varjus (bas), Tone Nyström (gitaar) en Sami Hailmilahti  (zanger) en ontstond Creinium.
In juni 2013 werd hun demo ‘Mordern World Tyranny’ verkozen tot ‘Demo van de maand’ door een Fins hardrock magazine en leken ze goed op weg naar een succesvolle toekomst.
Maar na enkele optredens en nieuwe nummers, verliet de oorspronkelijke zanger de band en even later zag ook de gitarist het niet echt meer zitten.
Gelukkig zette deze band door en brengen ze nu, op 1 juli 2016, eindelijk hun eerste volledige album uit samen met zanger Eeli Helin.

Na een paar luisterbeurten, kan ik zeggen dat Hallucinosis niet echt een album is dat de metalwereld in vuur en vlam zal zetten, maar het is wel een goed eerste album. Hallucinosis komt helemaal niet in de buurt van een typisch death metalalbum. Deze Finse band heeft namelijk zijn eigen stijl ontwikkeld. Eerst lijkt het melodische deathmetal te zijn, maar niets is minder waar. Hun muziek is een mix van verschillende soorten metal en zelfs totaal andere genres. Hoe vaker je het album beluistert, hoe meer je de verschillende invloeden van elkaar kan onderscheiden. Je hoort dus niet enkel death, black en darkmetal, maar ook hier en daar een nootje jazz, folk of elektronische muziek. Het is een mooie mix van allerlei genres die je in eerste instantie niet met elkaar zou linken.

De muziek en lyrics van Creinium’s album zijn vrij zwaar, maar door af en toe een stukje synthesizer, heb je de neiging om te blijven luisteren. Toetsenist Antti Myllynen is dus echt wel de ster van dit album. Hij voegt sfeer en diepte toe aan een anders vrij simpel en flauw death metalalbum. Er zijn werkelijk enkele prachtige muzikale secties terug te vinden. Daarnaast zorgt zanger Eeli voor de kracht achter het album met zijn agressieve vocals.

Mijn favoriete nummers zijn de opening, ‘Seams’, ‘Vigilance’ en ‘Concious Eclipse’. In deze nummers wordt duidelijk waar de band voor staat. ‘God Moment’ is de perfecte afsluiting voor dit album. Het nummer geeft je het gevoel een samenvatting te zijn van alle nummer die je voorheen hebt beluisterd. De band geeft de luisteraar blastbeats, synths en een mooi pianogedeelte dat even voor rust zorgt voordat het nummer je weer omver blaast.

Creinium’s muziek is anders en verrassend. Op het eerste gehoor niet iedereen zijn ding, maar je mag je niet laten afschrikken. Na een paar nummers, kan je je mee laten gaan in het verhaal van Hallucinosis. Het is een indrukwekkend debuutalbum waarin bijna geen fouten zijn terug te vinden. Net zoals de band wilde, zal Hallucinosis niet snel vergeten worden door de fans en hopelijk vele nieuwe luisteraars aantrekken. De band en hun nieuwe album zijn zeker aan te bevelen als je houdt van bands met net dat ietsje meer. Ik ben alvast enthousiast! 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?