Samenvatting

Recensie door Srachex op 01/08/2021
  • Uitgebracht door Immortal Frost Productions
  • Metalfans score80

Op Dies Tenebrosa Sicut Nox vind je geen voorgekauwde makkelijk verteerbare blackmetal, maar wel uitdagende, originele muziek die de tijd moet krijgen om te groeien en te ontluiken. Voor blackmetalfans die een beetje uitgedaagd willen worden.

Pluspunten

  • Thronum Vrondor heeft een eigen gezicht
  • Coherent en kwalitatief album

Minpunten

  • (Eventueel) Heeft tijd nodig om te groeien

Het Belgische Thronum Vrondor heeft zijn hoofdzetel gelegen in Tielt, West-Vlaanderen. Thronum Vrondor brengt blackmetal en is reeds actief van 2005. Dies Tenebrosa Sicut Nox is slechts hun vierde album en komt uit bij het eveneens Vlaamse label Immortal Frost Productions.

Het eerste dat je hoort wanneer je Dies Tenebrosa Sicut Nox oplegt, is dat de blackmetal van Thronum Vrondor niet zomaar volgens het standaard blackmetalboekje werd geschreven. Deels komt dit door de vocalen van Svn (Sven Houfflijn) die eerder richting deathmetal aanleunen. Anderzijds hebben de gitaren van Vrondor (Kris Van Walleghem) een modern, helder geluid meegekregen en opereren ze voornamelijk met een melodische toets. Wanneer je dit album laat bezinken en de kans geeft om te groeien, merk je plots dat er veel meer in zit dan je op het eerste gehoor kon waarnemen.

Thronum Vrondor heeft een eigen gezicht en is niet zomaar en zielloze kopie van andere bands, dat is op Dies Tenebrosa Sicut Nox te horen. Op het eerste zicht lijken de nummers op dit album een vrij kaal geluid te hebben, maar wanneer de plaat luisterbeurt na luisterbeurt groeit, ontdek je subtiele elementen die Thronum Vrondor aan de muziek heeft toegevoegd. Op het laatste nummer What Grace Is There Left To Fall From? zijn dit de cleane vocalen, die het nummer een epische inslag geven. Op Cleanse This World of Filth zijn het de slimme tempowissels in dit voornamelijk verschroeiend snelle nummer. De atmosferische intro op de albumaftrapper To Eternal Fire, die daarna vlijmscherp uit de startblokken schiet en een razendsnelle drummer Crygh laat horen.

De meeste nummers vallen in de range van mid- en up-tempo, doch klinken de nummers als geheel zeer coherent en is de kwaliteit zeer consistent. Op dit album hoor ik geen uitschieters, noch slechte nummers of fillers. Het album moet als een geheel geconsumeerd worden. Dies Tenebrosa Sicut Nox kent geen voorgekauwde makkelijk verteerbare blackmetal, maar wel uitdagende, originele muziek die de tijd moet krijgen om te groeien en te ontluiken. Blackmetalfans die een beetje uitgedaagd willen worden, zullen met Thronum Vrondor hun bord vol hebben.

Dies Tenebrosa Sicut Nox kende een release op 28 mei 2021 via Immortal Frost Productions.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?