Samenvatting

Recensie door Patrick Reos op 07/05/2021
  • Uitgebracht door Frontiers Music s.r.l.
  • Metalfans score85

Met The Last Night Of Fall hebben deze vijf Italianen de lat hoog gelegd voor henzelf. Van begin tot eind zit dit album goed in elkaar. De muziek is redelijk toegankelijk, muzikaal zijn er geen zwakke plekken te vinden en de stem van Rosella Moscatello is bijzonder goed.

Pluspunten

  • Goede Compositie
  • Geweldige Zang
  • Ijzersterk Gitaarspel

Minpunten

  • Geen

  In 2015 werd door gitarist Francesco Savino de band False Memories opgericht en in 2016 werd de eerst EP uitgebracht. Deze volledig Italiaanse band brengt een Gothic/Doom metal geluid. Nadat de band naar eigen zeggen een meer volwassen geluid gevonden had, werd vol vertrouwen begonnen aan het debuutalbum Chimerical dat zijn release kende in januari 2018. Dit album werd uitgebracht in eigen beheer. Nadat in oktober 2018 zangeres Rosella Moscatello toetrad tot de band werd dit debuutalbum opnieuw uitgebracht en voorzien van drie nieuwe tracks, allen gezongen door Moscatello.

Inmiddels is False Memories een samenwerking aangegaan met het Italiaanse platenlabel Frontiers Records, en is het tweede studio album van de band afgerond. Met een nieuwe drummer aan boord, Emmanuele Cossu, kent deze plaat van het Italiaanse vijf tal zijn release op 7 mei 2021. Ruim voordat het album zijn release kent bracht False Memories twee singles met videoclip uit. Deze twee tracks, Voices en Rain Of Souls, geven ons alvast een krachtige en mooie vooruitblik op het album. Het album heeft de naam The Last Night Of Fall meegekregen, bestaat uit 11 nieuwe songs en heeft een speelduur van ongeveer 49 minuten.

Het openingsnummer van het album zet gelijk de toon. Black Shades is de openingstrack en ligt goed in het gehoor. Prachtige zuivere zang van Rosella Moscatello, gecombineerd met mooie, zware, gitaren en rustige drums en richting het einde van de track komt de gothic kant sterk naar voren. Wat volgt zijn Voices en Rain Of Souls. Van deze twee tracks heeft False Memories, zoals gezegd, videoclips geproduceerd en uitgebracht. Beide tracks zitten goed in elkaar, zowel tekstueel als muzikaal en brengen goed voor het voetlicht wat False Memories probeert te bereiken. Sterke melodieuze gothic metal met een doom metal sausje. 

De volgende twee tracks, Hysteria en The Illusionist, beginnen beiden met een piano opening. Waar Hysteria vervolgens wat duisterder word, lijkt The Illusionist wat meer melodieuzer te zijn. Voor mij is dit een grote pré. Doom en gothic metal kan best zwaar aanvoelen, dus lichte afwisseling is een prettige bijkomstigheid.
De volgende drie tracks (Erased, White Crows en Unfaithful Dream) zijn nummers die goed in elkaar steken. Verschillende tempo’s en zwaar gitaarspel geven je zonder moeite een “Doom en Gloom” gevoel, zonder te overheersen en op een manier die liefhebbers van het genre zeker zal aanspreken.

De laatste drie tracks van het album vormen voor mij het hoogtepunt. Sea Of Nothingness is een krachtig nummer met de inmiddels kenmerkende zware gitaren gecombineerd met sterke bas lijnen en mooie drums. Hierna volgt Deep Breath. Deze track roept bij mij herinneringen op aan een Nederlandse/Mexicaanse band van weleer, Stream Of Passion op een goede manier.
De album afsluiter is Dont Forget. In mijn ogen misschien wel de mooiste track van het album. De melodie is duidelijk herkenbaar, de gitaren iets minder zwaar en de stem van de prachtige Rosella Moscatello komt prachtig naar voren. Tevens is het algehele gevoel dat dit nummer oproept minder duister. Voor mij een waardige afsluiter van een verbluffend goed album

Met The Last Night Of Fall hebben deze vijf Italianen de lat hoog gelegd voor henzelf. Van begin tot eind zit dit album goed in elkaar. De muziek is redelijk toegankelijk, muzikaal zijn er geen zwakke plekken te vinden en de stem van Rosella Moscatello is bijzonder goed. Haar geluid en bereik komen het best overeen als een cross-over tussen Simone Simons (Epica) en Amy Lee (Evanescence). Voor liefhebbers van dit genre is dit album misschien wel een must, en wanneer False Memories dit niveau weet vast te houden, heeft de gothic metal scene er in potentie een nieuwe grootmacht bij.


False Memories is:

Rossella Moscatello - zang
Francesco Savino - Gitaar
Moreno Palmisano - Gitaar
Gianluca Zaffino - Bass
Emanuele Cossu - Drums


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?