Samenvatting

Recensie door voorzitter op 05/03/2021
  • Metalfans score80

Op hun tweede album Empires In The Sun lost Thorium alle verwachtingen in. Wie hun debuutalbum al goed vond, zal dit nieuwe album zeker kunnen waarderen, want het is nog beter.

Pluspunten

  • Opnieuw een niveau hoger

Minpunten

  • Nauwelijks minpunten te vinden

Op hun tweede album Empires In The Sun lost Thorium alle verwachtingen in. Wie hun debuutalbum al goed vond, zal dit nieuwe album zeker kunnen waarderen. 

Met een ongewijzigde bandsamenstelling en heel wat succesvolle internationale optredens achter de rug klinkt Thorium nog een stuk meer solide en op elkaar ingespeeld dan op het debuut. Het tegendeel zou ons verbaasd hebben, maar toch. We krijgen hier opnieuw een snedige mix van NWOBHM, power-, prog en speedmetal. Zanger David Marcelis klinkt hier toch net ietsje anders dan op het jongste album van zijn Nederlandse band Black Knight. De rest van de band speelt met een ongebreidelde energie en laat ruim en breed horen hoeveel talent ze in de vingers hebben.

De Italiaanse producer Mularoni (dezelfde van het debuutalbum en ook de vaste producer van Ethernity) weet intussen hoe hij dit vijftal kan laten uitblinken. Hij levert een puike productie af met toch niet te veel toeters en bellen. Arjen Lucassen van Ayreon en Joe van Evil Invaders doen als gast mee op het album, maar die zijn er echt maar als extra kers op de taart aan toegevoegd. 

De betere tracks zijn het speedy Exquisite en Old Generation (denk Judas Priest) en het guitige More Than Meets The Eye. Powder And Arms II is een mooie link naar de gelijknamige track op Thorium's debuut, maar dit vervolg straalt misschien net iets minder hard dan het origineel. De spoken word-intro (met een Britse acteur die al iets gelijkaardigs deed voor Helloween) is een goede vondst, maar deze track zucht en kreunt een beetje onder de vele pogingen om er een track van epische proporties van te maken. Jammer, want op zich is dit een prima track met leuke riffs en lyrics. 

Het absolute hoogtepunt is de drieledige track 1302. Die afzonderlijke intro en outro voor één track is opnieuw een beetje overdaad, maar hier kan de hoofdmaaltijd dat wel hebben. 1302 is inzake lyrics gebaseerd op de roman van Hendrik Conscience en het vergt tegenwoordig toch wat lef om met dat sterk geromantiseerde verhaal aan de slag te gaan. Omdat je al snel het risico loopt om in één of andere politieke hoek geduwd te worden. Vlaanderen is daarmee één de weinige regio's waar patriottisme scheef bekeken wordt, terwijl het in 'buitenlandse' metal de normaalste zaak is dat een band zijn regio en geschiedenis in de picture zet. Ook muzikaal is 1302 een gedurfd hoofdstuk met in elke paragraaf nieuwe elementen. Deze track verdient makkelijker de onderscheiding van 'epic'. 

Thorium heeft met Empires In The Sun een aanstekelijk en heel degelijk album gemaakt dat een grote stap vooruit vormt in de geschiedenis van de band. 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?