Amörtisseur geeft Lemmy een Antwerps accent

Gepubliceerd door voorzitter op 24/02/2019 - 20:08

Amörtisseur, de band die de hits van Motörhead vertaalt naar het Antwerps, en Goe Vur In Den Otto in de nieuwe samenstelling (met Sophy The Trophy (Sofie Engelen van Stubru) die Pete Da Bomber vervangt), stonden samen op de affiche van de Harmonie in Oudenaarde. Dat leverde net iets minder publiek op dan verwacht, maar een leuke avond werd het wel.

Voor frontman Demmy Lekkers van Amörtisseur was het allesbehalve een thuiswedstrijd daar aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Het was een beetje afwachten hoe ze daar reageren op het op en top Antwerpse powertrio. Demmy Lekkers verontschuldigde zich nog voor zijn dialect (Ik wou gisteren nog snel Oudenaards leren, maar het is niet gelukt), maar dat was eigenlijk geen probleem. In een land waar ’t Hof Van Commerce nog steeds volle zalen trekt, is dialect eerder een troef dan een vloek. Bovendien brengt Amörtisseur zijn Motörhead-interpretaties zoals Lemmy het bedoeld heeft: met een flinke scheut humor en satire. Dat maakt de naar het Antwerps vertaalde Lemmy-tracks boeiend en plezant.

Amörtisseur had de avond ongeveer in twee delen opgedeeld. Een eerste met vooral werk uit het vorige album, Lemmium uit 2015, en een tweede helft met tracks uit Ik Hang Het Uit van vorig jaar. Na opener Stalen Vuist (Iron Fist) kreeg het trio voor Slangesex (Love Me Like A Reptile) het gezelschap van de danseressen Sid Sinner en Raven Black. Die zouden nog een paar keer terugkeren met telkens een andere outfit, om te dansen, te headbangen en de backing vocals voor hun rekening te nemen. Het aanwezige publiek had vast wel genoegen genomen met de uitstekende muziek alleen, maar met de dames erbij werd het toch net iets leuker. Ingestudeerd of niet, één van de grappigste momenten was toen Raven Black halfweg de show drinken uitdeelt aan de band en Demmy Lekkers zich nog net voor het drinken inhoudt als hij ziet wat zij in zijn handen stopt (Allei serieus! Water?)

Er volgden nog een hele reeks vertaalde (of helemaal herschreven) Motörhead-hits met o.m. de tracks Amörtisseur (Motörhead), Daar Zijn Kosten Aan (Damage Case), uiteraard Schuppenaas (Ace Of Spades), De Prooi En De Jacht (The Chase Is Better Than The Catch), De Mannen Van De Baan (We Are The Roadcrew) en Burgemeester, de scheldtirade tegen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever op de tonen van Just Because You’ve Got The Power.

In de tweede helft kwamen slechts vier van de zes tracks van Ik Hang Het Uit aan bod, met achtereenvolgens Eet Ne Kapitalist (Eat The Rich), Klotekerk (Bad Religion), Ik Hang Het Uit (Born To Raise Hell) en het door Sid Sinner gezongen Raak Me Niet Aan (Please Don’t Touch). Ge Leeft Maar Ene Keer en Bummer werden overgeslagen. En hoewel Goe Vur In Den Otto in de zaal was, deden ze niet mee op Eet Ne Kapitalist, waarmee Amörtisseur toch een paar punten liet liggen.

De slotakkoorden waren voor Keidood (Killed By Death) en Veel Te Hard (Overkill). Bij Keidood was er een soort van rituele verstrooiing van de as van Lemmy uit een fles Jack Daniels door Sid Sinner en Raven Black waarbij de as (glitters en sterrenstof) op de kronkelende lichamen van de dames terecht kwam. Iets wat Lemmy zelfs na zijn dood zal weten te waarderen. Een slimme zet ook om Sid Sinner en Raven Black na de show het publiek in te sturen om LP’s en CD’s aan de man te brengen. Goe Vur In Den Otto deed na het optreden nog keihard zijn best om het publiek in beweging te krijgen, maar slaagde maar half.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?