Graspop Metal Meeting 2017: Zondag 18 juni

Hoog tijd voor ons verslag van de zondag van Graspop Metal Meeting 2017!

Na een rustige zaterdag waarop we amper bands zagen (vandaar geen zaterdag verslag), was het tijd voor de derde en helaas al laatste dag van Graspop Metal Meeting 2017.

(lees verder onder de foto)

Alestorm op Graspop Metal Meeting 2017

De eerste band op ons programma was Alestorm. We zijn maar net op tijd door de lange rijen aan de veiligheidscontroles voor het begin van hun optreden. Eens op de weide blijkt ook waarom, de Schotse piraten brengen even na de middag al heel wat volk op de been. Op een volle weide onder de brandende zon zetten ze hun set in met Keelhauled. Nadien passeren hits als Drink en Hangover en nieuwe nummers als Mexico en Fucked with an Anchor, waar het publiek helemaal uit de bol op gaat. Shipwrecked wordt opgedragen aan die arme Tom Hanks en zijn volleybal, afsluiten doet Alestorm met Captain Morgan’s Revenge. Tijdens dat laatste nummer roept zanger Christopher Bowes het publiek nog op tot een wall of death… met succes. Het gebeurt niet vaak dat een groep op dat uur al zoveel volk op de been brengt en ze ook nog eens aan het feesten krijgt, een meer dan geslaagd optreden dus!

Na Alestorm was het tijd om de Australiërs van de hardrock groep Airbourne aan het werk te zien, nog steeds in de bakkende zon. Net als de vloekende piraten krijgen ze het publiek aan het crowdsurfen met hun stevige riffs en geweldige sfeer. Gestart werd passend met Ready to Rock, waarna ook enkele nummers passeerden uit het recente album Breakin' Outta Hell. Als afsluiter speelden de heren Runnin' Wild. Enkele gelukkige fans konden intussen een blik halve liter Jupiler vangen, dat zanger Joel O'Keeffe in het publiek keilde. Zeker een geslaagd optreden en we zien ze graag nog eens terug op een later uur! Na deze optredens was het hoog tijd om even verkoeling te zoeken in een drukke tent en iets te eten.

(lees verder onder de foto)

Airbourne op Graspop Metal Meeting 2017

Groot was de verbazing onder de metalfans toen bleek dat het Amerikaanse Evanescence op de affiche van Graspop stond én werd aangekondigd als zondagheadliner. De verontwaardiging was zo groot dat het festival ze uiteindelijk toch niet liet afsluiten, maar het publiek opwarmen voor Scorpions. De groep speelde zoals verwacht een best-off setlist met al hun grote hits. De trouwe fans waren mee vanaf opener Everybody's Fool. De rest van het publiek had nog wat opwarming nodig. Frontvrouw Amy Lee had er in elk geval duidelijk wel zin in. Hits als Going Under, Lithium en Call Me When You're Sober gingen er vlot doorheen. Voor het ingetogen My Immortal werd een piano aangevoerd. Afsluiten deed Evanescence met hun grootste hit, het vlot meegezongen Bring Me to Life. Daarmee kregen ze uiteindelijk de hele weide mee. Zeker een overtuigend optreden, en niet enkel voor de fans. Maar een plaats als afsluiter was misschien toch wat overdreven geweest.

Vanop een afstandje pikken we nog een deel van het optreden van Rob Zombie mee. De gekke Amerikaan kreeg het publiek wel mee met zijn griezelige industrial metal. Covers van Blitzkrieg Bop, School’s Out en uiteraard wat White Zombie nummers. Oja, en we hebben allemaal wel eens een UFO gezien toch? Nu zeker! Na afsluiter Dragula was het tijd voor de hoofdact van de dag, het Duitse Scorpions. Ondanks hun opener Going Out With a Bang zou het ons verwonderen mocht dit hun laatste keer geweest zijn op GMM. De groep speelde een indrukwekkende show van maar liefst negentien nummers, waaronder ook de Motörhead cover Overkill als eerbetoon aan Lemmy. Ze hadden dan ook Motörhead drummer Mikky Dee mee. Al kwam het optreden pas halfweg goed op gang, met een akoestisch Send Me an Angel en Wind of Change. De tweede helft was beduidend steviger. Afsluiten deden de hardrock veteranen met een bisronde met Still Loving You en Rock You Like a Hurricane. Toen raasden ze inderdaad als een echte orkaan over het publiek.

 

Sabaton op Graspop Metal Meeting

 

De eer om Graspop Metal Meeting 2017 af te sluiten was weggelegd voor Sabaton. De Zweden hebben in tien jaar tijd een serieuze weg afgelegd. In 2007 speelden ze nog voor het eerst in de Metal Dome, tien jaar later mogen ze het festival afsluiten. De laatste keer dat we Sabaton op GMM aan het werk zagen werd het tempo er wat uitgehaald, omdat de groep het nodig vond om aan een tafel op het podium te gaan ‘eten’. Dit jaar gelukkig geen tafel, maar wel een heuse tank met daarbovenop de drums! Vanaf het moment dat de intro, de Status Quo cover In the Army now, door de luidsprekers galmde knalde het optreden voorbij als een daverende sneltrein. Met Ghost Division werd de show pas echt op gang geknald, waarna de felgesmaakte songs elkaar opvolgden. Panzerkampf werd nog eens opgedolven, de Belgische songs Screaming Eagles en Resist and Bite passeerden de revue en op algemene aanvraag werd uiteraard ook Swedish Pagans weer gespeeld. Intussen werden de nummer geïllustreerd op een beeldscherm achter de band en waar nodig kracht bijgezet met licht en vuur effecten. Tijdens de bisronde ging met Primo Victoria de weide letterlijk de lucht in, waarna werd afgesloten met Shiroyama en To Hell and Back. En reken maar dat ze nog terugkeren, dat verzekerde frontman Joakim Brodén ons ook nog net voor het afsluitende vuurwerk. We weten het intussen wel hoor. En met deze spetterende show zat het weekend er alweer op.

Tijd om te beginnen aftellen naar Graspop Metal Meeting 2018 2018 op 22, 23 en 24 juni 2018!

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?

Reacties

afbeelding van Iquest

Top Sabaton mocht afsluiten. Perfect feestje op einde van heel weekendje!

Top afsluiter! Had inderdaad  Evanescence geweest vrees ik wei had leeggelopen voor ze gedaan klaar waren. Nu was perfect! Iquest