Amenra speelt in Gentse kerk en abdij

Gepubliceerd door voorzitter op 20/02/2020 - 16:30

Voor het Gentse Van Eyckjaar graaft Amenra in het verleden. In de Sint-Baafsabdij blazen ze op 17 en 18 juni de snijdende schoonheid van het Egidiuslied nieuw leven in. 

De eerste halte is het altaar van de Machariuskerk, waar De Manen Opzij (met o.m. Amenra-zanger Colin op zang en draailier) het publiek zal onderdompelen in middeleeuws geïnspireerde muziek. Daarna doet de Duitse harpiste en organiste Corecass het statige kerkorgel als vanouds weerklinken. Tot slot zakt het publiek af naar de met grafzerken omzoomde Sint-Baafsabdij, voor een nieuwe akoestische set van Amenra

In het Egidiuslied bezingt een dichter zijn overleden vriend. Egidius koos voor het hiernamaals en liet hem achter in het lijden van het aardse bestaan. Datzelfde lijden komt ook terug in Van Eyck zijn schilderijen. De bleke stoïcijnse gezichten staan er in schril contrast met hun weelderige gewaden. Amenra gaat het lijden te lijf met bezwerende gitaarpartijen, stuwende drums en een stem die de schreeuw verheft tot schoonheid. Een krachtig ritueel dat je in de ban houdt. 

Amenra speelt wel vaker op niet-voor-de-hand-liggende locaties. Ze speelden eerder in de kerk van Menen en het crematorium van Kortrijk.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?