Eindejaarslijstjes 2019

Gepubliceerd door Jennifer op 15/01/2020 - 20:23

2019 zit er alweer een tijdje op, we zijn intussen al gewend aan 2020. De hoogste tijd dus voor de eindejaarslijstjes van onze redactie! Wat waren voor hen het album, het optreden en de ontdekking van 2019?

Albums van het jaar

Uit een karrenvracht van goede powermetal dit jaar kiest Srachex Zero Gravity (Rebirth And Evolution) van Turilli / Lione Rhapsody. Waarbij hij opmerkt dat het een stuk meer kwaliteit en inspiratie bevat dan wat Alex Staropoli’s Rhapsody uitbracht. Demon326 en Jennifer gaan voor de nieuwe Sabaton plaat The Great War. Een typisch Sabatonalbum mét koor en vol nummers over de Eerste Wereldoorlog, de meeste daarvan intussen voorzien van achtergrond in een Sabaton History aflevering. Verder kiest demon326 ook voor de magische metalopera van Avantasia’s Moonglow en voor Origine, de nieuwe plaat van het Italiaanse Ancient Bards.

Metal4ever gaat dit jaar voor het duistere Scandinavië. Het Zweedse Isole maakte met Dystopia een van de beste doom metalalbums van het decennium en topt zijn lijstje. Weergaloze composities, de juiste gitaarsolo's op het juiste moment en zorgvuldig gedoseerde grunts. Ook in de top: Avatarium, dat tegenwoordig een cocktail van doom metal en retro hardrock maakt mét een Hammondorgel, met hun album The Fire I Long For. Borknagar met het enorm gevarieerde album True North vervolledigd zijn top-3.

Jennifer kiest als topper voor het langverwachte Rammstein album, dat niet teleurstelt en enkele geweldige songs (en bijhorende videoclips) bevat. Een andere inmiddels grijsgedraaide plaat is The Sound of Scars van Life of Agony, het meer dan geslaagde vervolg op hun debuutalbum River Runs Red

Ook deathcore heeft volgens Srachex een goed jaar achter de rug, met Human Target van Thy Art is Murder als summun. Met lichte tegenzin geeft hij toe ook Heavy Metal Rules van Steel Panther dit jaar veel gedraaid te hebben, waardoor dat op drie uitkomt. Met nog eervolle vermeldingen voor nieuw werk van Infant Annihilator, Gloryhammer, Mayhem & Wind Rose.

metal4ever
1. Isole – Dystopia
2. Avatarium - The Fire I Long For
3. Borknagar - True North

Srachex
1. Turilli / Lione Rhapsody - Zero Gravity (Rebirth And Evolution)
2. Thy Art is Murder - Human Target
3. Steel Panther -  Heavy Metal Rules

Jennifer
1. Rammstein – Rammstein
2. Life of Agony - The Sound of Scars
3. Sabaton - The Great War

Demon326
1. Sabaton - The Great War
2. Avantasia - Moonglow
3. Ancient Bards - Origine

Optredens van het jaar

Weer veel goede optredens dit jaar, zowel in zaal als op festivals. Metalfans.be was aanwezig op het inmiddels drie dagen durende Alcatraz Hard Rock & Metal Festival in Kortrijk. Metal4ever koos in deze succesvolle editie Uriah Heep als topper, de Britse classic hardrock band speelde hun bekende hits waaronder ook het wondermooie July Morning. Jennifer genoot het meest van de bombastische powermetalmis en zangstonde van Powerwolf.

Op Graspop Metal Meeting koos Jennifer voor Demons & Wizards als hoogtepunt. Het project van Jon Schaffer (Iced Earth) en Hansi Kürsch (Blind Guardian) stond voor het eerst op GMM en betoverde de Metal Dome in de late avond. Ook de passage van Sabaton, dit keer met koor en nieuwe nummers, kon op bijval rekenen. Demon326 kon niet kiezen tussen de talloze optredens en koos voor Graspop in zijn geheel.

Metal4ever was ook onder de indruk van Eluveitie in zaal Trix. Daar kwamen de Zwitsers hun nieuwe album Ategnatos voorstellen en bewezen ze nogmaals één van de allerbeste folkmetalbands ter wereld te zijn. Ook Amorphis in diezelfde concertzaal Trix haalt het eindejaarslijstje met een erg mooie show, vol grote hits en met perfect geluid. Demon326 koos ten slotte nog voor het energieke drank en meezingfeest van de piraten van Alestorm op de Lokerse Feesten.

Ontdekking van het jaar

Voor zowel metal4ever als Jennifer is Cathubodua de ontdekking van het jaar. De Vlaams-Brabantse band bracht dit najaar hun debuutplaat Continuum uit. De combinatie van symfonische metal en folkmetal met de stem van Sarah Vanderheyden zorgt voor een episch karakter. Op Continuum neemt een held je mee op een wonderlijke reis. Voor Srachex was het erg sfeervolle en aangrijpende album Apotheosis van het Britse Necronautical de verrassing van het jaar.

En dan kijken we uit naar 2020. Enkele albums die we dit jaar mogen verwachten vind je in onze vooruitblik.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?