Vooruitblik Alcatraz Hard Rock & Metal Festival 2019

Gepubliceerd door Jennifer op 04/08/2019 - 10:46

Volgende week vindt de twaalfde editie van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival plaats. Het festival groeide op iets meer dan een decennium van een eerder bescheiden festivalletje in Deinze uit tot het op-een-na-grootste metalfestival van België. Inmiddels al jaren in Kortrijk gevestigd telt Alcatraz intussen drie volwaardige festivaldagen en sinds dit jaar ook drie podia. Deze editie pakken ze uit met onder andere Saxon, Avatar en Avantasia. Ondanks die groei blijft de reputatie van een gezellig en niet al te commercieel festival voor de echte hardrock en metalliefhebber. Wij blikken vandaag al even vooruit op deze editie.

Thrash roots en groove metal

De organisatie van het Alcatraz Metal Festival heeft altijd een voorliefde gehad voor thrash metal, dus passeren ook dit jaar enkele stevige thrashbands de revue. De Braziliaanse dames van Nervosa, de reünie van deaththrashband Demolition Hammer en het vernieuwde Sodom komen ons op vrijdag voorzien van een stevige brok snelle riffs. Zelf is de organisatie het meest trots op de komst van Bay Area thrashband Vio-lence, die zakken deze zomer voor het eerst af naar Europa en dat enkel en alleen voor hun show in Kortrijk. De reünie, met ook ex-Machine Head gitarist Phil Demmel, belooft en stevige show met kans op hevige moshpits.

Alcatraz Prison Stage 2018

Op zaterdag moet de thrashliefhebber het doen met Flotsam & Jetsam en de crossover band Prong, die in hun muziek ook groove en industrial metal vermengen. Het Canadese Voivod combineert dan weer thrash met progressive metal. De Nieuw-Zeelandse tieners van Alien Weaponry spelen hun groovy thrash op zondagmiddag, enkele uren voor Sacred Reich tussen hun decennia oude klassiekers zowaar een nieuw album komt voorstellen. Nog een band met een nieuw album dit jaar is Soilwork. De Zweden spelen energieke en moderne groove metal. Wie groove metal zegt kan niet om de broers Cavalera heen. Max Cavalera mag met zijn band Soulfly als allerlaatste van het Alcatraz weekend het podium op. Ze komen hun recentste album Ritual voorstellen in Kortrijk, met nog steeds zoon Zyon Cavalera achter de drumkit.

Hard rock, heavy metal en Saxon

Natuurlijk is het niet enkel thrash wat de klok slaat, Alcatraz kiest dit jaar opnieuw voor een breed gamma aan stijlen en subgenres. Headliner op vrijdag is Saxon. De populaire NWOBHM band mag de prachtig vernieuwde Prison Stage afsluiten. Bij hun derde passage komen ze het recente album Thunderbolt voorstellen, hun tweeëntwintigste plaat al. Met frontman Biff Byford en kompanen is Heavy Metal Thunder gegarandeerd! In de aanloop naar deze Britse grootheden krijgen we Queensrÿche en Uriah Heep te zien op het hoofdpodium. Queensrÿche, met Todd La Torre achter de microfoon, komt hun nieuwe plaat The Verdict promoten; terwijl Uriah Heep gitarist Mick Box bewijst dat hij ook na vijftig jaar nog steeds niet is uitverteld. Rond de middag staan op diezelfde Prison Stage al de hardrockbands Crobot en Wayward Sons.

Op zaterdag wordt de Swamp, het tweede podium, geopend voor het Limburgse Hell City, dat vorig jaar terugkeerden met een nieuwe plaat. Even later krijgen we met Sanctuary en Fifth Angel twee bands uit Seattle te horen, die een comeback maakten en elk een eigen draai geven aan het heavymetal genre. Udo Dirkschneider is een graag geziene gast in Kortrijk, dit jaar komt hij langs met zijn band U.D.O., waarschijnlijk zonder Accept klassiekers. Na de sympathieke Duitser is het aan Thin Lizzy op het hoofdpodium. De band heeft een indrukwekkende collectie klassiekers met pakweg Whiskey In The Jar en The Boys Are Back In Town. Ideaal voor een rock-'n-roll feestje! Zondag komt de Canadese cultband Anvil voor het eerst naar Alcatraz. Metal Church stond in 2016 als eens op de Kortrijkse weide, maar keert dit jaar terug met hun old school metal én een nieuw album. Rose Tattoo staat nog steeds voor Australische rock ’n roll, ook al heeft frontman Angry Anderson weer een hele nieuwe line-up rond zich verzameld om die te brengen.

Alcatraz 2018 crowdsurfing

Derde podium La Morgue, Amenra en headliner Avatar

Voor wie dat allemaal te klassiek, te groot of te commercieel is heeft Alcatraz dit jaar een derde podium ingericht. In een amper verlichte tent, La Morgue gedoopt, zullen lokale bands spelen voor een beperkt publiek. Hier zullen black, death, doom, sludge, stoner en post-metal te horen zijn voor de liefhebbers van de duisternis. Wolvennest, Black Mirrors, Maudlin, Psychonaut, Tangled Horns en Miava zijn maar enkele van de bands die hun opwachting zullen maken. Afsluiters op dit extra podium zijn de instrumentale post-metalband Hemelbestormer, de Duitse black/deathgroep The Spirit en het West-Vlaamse Cowboys & Aliens. Die laatsten brengen voor de gelegenheid integraal hun debuutalbum, een echt stonerparel.

La Morgue zou ook een ideale plek zijn voor Amenra, ware het niet dat die band inmiddels veel te groot is voor de beperkte capaciteit. De vaandeldragers van de Belgische post-metal mogen op zaterdagavond de Swamp afsluiten met hun intense show. Een niet te missen ervaring! Net voor Amenra speelt op het hoofdpodium Avatar.  De Zweedse band wordt bij hun derde passage gepromoveerd tot headliner. Hun immer theatrale show wordt voor de gelegenheid ook opgenomen voor een live release. De groep evolueerde van melodische deathmetal naar avant-garde metal en riep bij hun recentste album een eigen land (mét koning) in het leven.

Metalcore, power metal en Avantasia

In de vroege middaguren staan dit jaar ook enkele metalcorebands op de Alcatraz affiche. Zaterdag mag Bury Tomorrow het festival openen, nadien komt Of Mice & Men hun album Defy promoten. Al kondigde de band, met tegenwoordig bassist Aaron Pauley op vocals, vorige week alweer een nieuw album aan. Ook twee Japanse bands op de weide komend weekend: Crossfaith vermengt metalcore met hardstyle, en ook Crystal Lake loopt -zoals het een goede metalcoreband betaamt- over van de energie. Ook het Antwerpse Off The Cross komt naar Alcatraz. Ze mogen op zondagmiddag hun kunsten te vertonen.

Avatar op Alcatraz

Firewind en Helstar komen ons op vrijdagnamiddag voorzien van een scheut powermetal. Het Griekse Firewind is de band van gitarist Gus G, Helstar stond al twee keer op Alcatraz toen het nog in de Brielpoort te Deinze doorging. Op zondag krijgen we met de weerwolven van Powerwolf pure aanstekelijke powermetal voorgeschoteld met een dikke (anti-)religieuze saus. Attila Dorn en zijn roedel verzorgen ook het showelement in hun optredens en verspreiden intussen het metalgeloof. Ook Avantasia is terug, dit keer als headliner op zondagavond. Het metalopera project van Tobias Samett met talrijke bekende gasten speelt 1u40, de langste show van het weekend maar eerder kort naar hun normen. Eerder dit jaar verscheen het album Moonglow met gastbijdragen van onder meer Mille Petrozza en Hansi Kürsch. Beide heren zullen er in Kortrijk bij zijn, net als Michael Kiske en Geoff Tate.

Black & deathmetal, Meshuggah en Opeth

Ook het zwaardere werk vindt de laatste jaren zijn plek op Alcatraz, en dat is dit keer niet anders. Liefhebbers kunnen op vrijdag genieten van de Australische deathcoreband Thy Art is Murder en de legendarische grindcorepioniers Napalm Death. Deathmetalband Vltimas werd eind juni nog aan de affiche toegevoegd, na de annulatie van Myrkur. De band met David Vincent en gitarist Rune Eriksen stelt op Alcatraz hun debuutplaat voor. Op zaterdag speelt het Belgische Carnation voor de tweede keer in drie jaar tijd in de Swamp. Meer death metal, zij het wat melodischer, met het Zweedse Hypocrisy. De band van Peter Tägtgren schrijft vaak nummers over het paranormale en aliens. Ook Mayhem staat op de affiche in Kortrijk. De grondleggers van de Noorse blackmetalscene brengen dit najaar een nieuw album uit. De beruchte band met een meer dan turbulente geschiedenis is geroemd om het album De Mysteriis Dom Sathanas, waarmee ze de afgelopen jaren opnieuw de wereld rondtrokken.

Op zondag kan de extreme metalliefhebber zich laven aan de Vikingen van Unleashed en het Poolse Decapitated. Die laatsten spelen sinds hun wederopstanding intussen tien jaar geleden groovy death metal. Deicide staat bekend om de antichristelijke teksten die ze schrijven over hun brutale death metal. Dat leidt weleens tot controverse, maar trekken Glen Benton en co zich weinig van aan. Het Griekse Rotting Christ van de broers Tolis brengt dan weer al 30 jaar met volle overtuiging black metal.

De muziek van Meshuggah valt moeilijk in een hokje te plaatsen. De Zweedse extreme metalband verlegt elk album zijn grenzen, en brengt bij live optredens zowel deathmetal- als progliefhebbers (en alles daartussen) op de been. Opeth creëerde eigenhandig het progressive deathmetal geluid, maar het laatste decennium bleef de deathmetal grotendeels achterwege. Dit najaar brengen de Zweden een nieuwe plaat uit en misschien spelen ze tijdens hun show in de Swamp daarvan al een nieuw nummertje. Met het Britse Tesseract staat ook op zondag progmetal op de affiche, complexe en technische muziek die perfect gespeeld wordt.

Officer Nice

VIP ervaring, camping en El Presidio

Alcatraz is uiteraard meer dan fantastische muziek alleen. Al jaren biedt het festival een uitgebreide vip-beleving. Het grote zonneterras met uitkijk op de Prison Stage is daar maar een deel van. Een goodiebag, backstage menu, aparte toiletten en voldoende zitplaatsen.. met een vip ticket heb je het allemaal. De combi vip-tickets zijn naar jaarlijkse gewoonte wel al uitverkocht, dagtickets zijn wel nog verkrijgbaar. Er is ook weer een ruime camping aanwezig om te overnachten. Voor de kampeerder die niet graag met kampeerspullen zeult zijn er op camping Graveyard talrijke formules voorzien, van kant-en-klare tenten tot heuse luxe hutten. Je kan er dit jaar zelfs je haar laten knippen in een pop-up kapsalon. Verder is er uiteraard opnieuw een Metal Market en is de gezellige bar El Presidio terug in de originele tent gehuisvest. Je zal je dus geen moment vervelen op Alcatraz Hard Rock en Metal Fest 2019! En nog meer goed nieuws: Het festival liet deze week weten dat het ook de komende jaren in Kortrijk zal blijven.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?