Vooruitblik GMM 2019: Zaterdag

Nog 11 keer slapen en het is alweer tijd voor het grootste metalfeest van het jaar: Graspop Metal Meeting! De afgelopen twee weken bekeken we samen met jullie al de bands die op donderdag en vrijdag optreden. Vandaag overlopen we het programma van zaterdag 22 juni, de dag van headliner Slipknot.

Power metal clichés op de middag en hardcore veteranen

Op zaterdagmiddag mogen twee bands samen de aftrap geven. Gloryhammer doet dat op Mainstage 2. Het zijproject van Alestrom zanger Christopher Bowes serveert powermetal clichés gedrenkt in een dikke saus humor. Een live show van deze fantasierijke heren is een ware belevenis. Eveneens om 12 uur opent het Zwitserse Cellar Darling de Marquee. De band van ex-Eluveitie leden komt hun tweede album voorstellen. Het trio brengt stevige folkmetal in combinatie met de prachtige stem van Anna Murphy. De dames van Lovebites komen helemaal uit Japan om in de Metal Dome met veel enthousiasme powermetal te spelen. Zanger Tommy Vext stond twee jaar geleden al eens op Graspop met Five Finger Death Punch, nu is hij terug om de debuutplaat van zijn eigen band Bad Wolves te promoten. Het Australische Ne Obliviscaris brengt ons dan weer progressieve extreme metal. Ze combineren death grunts feilloos met prachtige clean vocals, terwijl zanger Tim Charles intussen ook nog viool speelt. Je moet het maar doen!

Publiek op GMM 2018

De Jupiler Stage krijgt op zaterdagmiddag de pop punk band State Champs en de emo-groep Taking Back Sunday over de vloer. Al heeft die laatste zich intussen wel heruitgevonden als rockband na het ineenstorten van het emogenre. Agnostic Front is een van de grondleggers van de New York hardcorescene. Het is alweer hun vijfde passage in Dessel en het belooft opnieuw een feestje te worden voor het podium met loeiharde hardcore en crossover thrash. De energie spat dan verder in het rond met No Fun At All. De Zweedse punkrockband bestaat inmiddels bijna 30 jaar, maar neemt nog geen gas terug. De headliners van de Jupiler Stage zijn de heren van Refused. De Zweedse hardcoreband was actief in de jaren ’90 maar splitte in 1998. In 2012 maakten ze een comeback met shows op onder meer Groezrock en Pukkelpop; intussen is de band weer helemaal terug en komen ze voor het eerst naar GMM.

Overlappingen heb je altijd wel op Graspop, maar soms lijkt het echt alsof de organisatie erom doet. Neem nu bijvoorbeeld Hammerfall en Beast in Black, twee Scandinavische powermetalbands die tegenover elkaar staan. De Zweden komen alvast hun elfde album voorstellen dat ze later deze zomer uitbrengen, de Finnen hebben dit jaar hun tweede plaat uit. Gevestigde waarden of nieuwkomers, de keuze is aan jou. Of je gaat gewoon bier halen om op tijd te zijn bij Immolation natuurlijk. De Amerikaanse deathmetalband komt 12 jaar na hun vorige passage nog eens naar Graspop. Hun technische death is de laatste jaren dan wel minder antireligieus, het blijft immer extreme.

Phil Campbell, Lzzy Hale en progressive black metal

Na de Canasese rockband Three Days Grace mag Halestorm het hoofdpodium op. De hardrockhand van zangeres Lzzy Hale en haar broer Arejay komt hun album Vicious voorstellen dat vorige zomer verscheen. Net als de Zweden van Grand Magus is het hun tweede keer op GMM na een geslaagd debuut in 2016. Grand Magus brengt ons opnieuw heerlijke klassieke heavy metal in een Viking thema, perfect om te headbangen of mee te schreeuwen. Een stuk minder klassiek is Borknagar, de Noren maken namelijk progressive black metal. Complexe songstructuren in nummers geïnspireerd door de natuur. Veel toert de band niet, dus deze eerste Graspop passage is een unieke kans, ook na het vertrek van zanger Vintersorg. Het Poolse Behemoth bracht in de herfst een nieuw album uit. Daarmee zet de band van frontman Nergal hun opmars voort na The Satanist, hun vorige epos. Het wordt al het zevende optreden in Dessel voor deze extreme metal formatie.

GMM 2018 sfeerfoto

In de Metal Dome treed dan nog een grote meneer op. Mötorhead gitarist Phil Campbell komt met zijn zonen naar de Kempen. Als Phil Campbell And The Bastard Sons hebben ze intussen een eerste album uit, maar dat zal hen er niet van weerhouden om ook nog enkele Mötorhead klassiekers te spelen. Legion of the Damned brengt snedige death/thrash. De Nederlanders hebben met Slaves of the Shadow Realm alweer hun achtste album uit, wat hen een zesde doorkomst op Graspop oplevert. Ook live spelen ze loeihard, ideaal om een circle pit te vormen. Eveneens al voor de zesde keer te zien in Dessel is Trivium. De band van frontman Matt Heafy staat inmiddels in de vooravond en vermaakt ons nog steeds met moderne heavy metal, gemaakt voor de grotere podia.

Afscheidstournees, Godsmack en Slash

Ondanks de reünie van Guns N’ Roses heeft Slash tijd gevonden om samen met Myles Kennedy een nieuw solo album op te nemen. En dit jaar gaan ze daarmee op tournee onder de noemer Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators. Na vorig jaar met Guns N’ Roses is de geniale gitarist dus opnieuw solo op Graspop te zien. De Amerikanen van Clutch maken al 30 jaar hun eigen typische Southern rock. In die tijd hebben ze een schare trouwe fans verzameld, en die kunnen niet wachten op hun volgende geweldige live optreden. Het Britse UFO houdt er na 50 jaar mee op. De band van zanger Phil Mogg verloor in april gitarist Paul Raymond aan een hartaanval. Om hun overleden vriend te eren zetten ze hun afscheidstournee toch door. Op GMM krijgen we ongetwijfeld hun grootste hits te horen, voor het laatst.

Na hun optreden in een uitverkochte Trix eerder dit jaar spelen de Amerikanen van Godsmack nu op het hoofdpodium van Graspop. De heavy metalband komt hun album When Legends Rise voorstellen, met misschien wel opnieuw een drumduel. Nog een afscheidstournee dan in de Metal Dome, ook de hardrockers van Krokus zijn bezig aan hun laatste tournee. De Zwitserse band maakte vooral furore in de jaren ’80, stopte nooit helemaal, maar keerde in 2007 terug naar hun klassieke line-up; zonder de overleden gitarist Tommy Kiefer uiteraard. Inmiddels zijn we weer enkele line-up wisselingen verder en maakt de band in extremis toch nog hun debuut op GMM voor een Metal Rendez-vous. Ministry is de band van Al Jourgensen. Die gebruikt zijn industrial metal vooral om zijn politieke overtuigingen te verspreiden. Op zijn recentste album AmeriKKKant spuwt hij uitgebreid zijn gal over het Amerika van president Trump.

GMM 2015 Slipknot foto

De Deense falsetto koning, Demons & Wizards en headliner Slipknot

Sinds hun versie van The Sound of Silence in 2015 is Disturbed ook bekend bij het mainstream publiek. De band van frontman David Draiman komt voor de derde keer naar Dessel, ditmaal brengen ze het album Evolution mee. Een album waarin hun geluid inderdaad een evolutie ondergaat, al zal er in de setlist uiteraard ook plaats zijn voor hun hits. Meer New Wave of American Heavy Metal met  Lamb Of God. De groove metalband ging al uitgebreid op tournee met de Slayer afscheidstour en bracht vorig jaar een coveralbum uit onder hun originele naam Burn the Priest. Later dit jaar mogen we ook een nieuw LoG album verwachten, maar voor nieuwe nummers zal het op GMM nog wat vroeg zijn. Op datzelfde moment sluit King Diamond de Marquee af. De Deense band van de gelijknamige frontman bracht in 2016 nog het volledige album Abigail op GMM. Nieuw materiaal heeft de man met de unieke stem al lang niet meer nodig om het publiek naar zijn hand te zetten met zijn theatrale horrorshows. De Metal Dome sluit af met Demons & Wizards, het zijproject van Blind Guardian zanger Hansi Kürsch en Iced Earth gitarist Jon Schaffer. Hun debuut is intussen bijna 20 jaar oud, al werd het onlangs nog heruitgegeven. Beide heren hebben intussen ook tijd gevonden om samen aan een derde album te werken, dat er dan volgend jaar zou komen. Maar eerst dus de tournee van deze powermetal grootheden, met naast Iced Earth en Blind Guardian leden ook keyboardspeler Joost Van Den Broek.

Headliner van de dag is Slipknot. Er wordt vaak geklaagd dat er geen jonge headliners zijn in metalland, een van de grote uitzonderingen daarop is Slipknot. De nu-metalband topt al voor de vijfde keer de affiche van het grootste metalfestival van ons land. Tien jaar geleden kwam daar nog kritiek op, nu is het volkomen normaal dat het Slipknot circus (met nieuwe maskers!) de avond afsluit. Hun zesde album We Are Not Your Kind verschijnt in augustus, waarmee ze ongetwijfeld een nog groter publiek willen aanspreken. Laat de show maar beginnen.

En daarmee zit de zaterdag er alweer op. Volgende week blikken we een laatste keer vooruit, met de bands voor zondag 23 juni. In afwachting daarvan kan je natuurlijk altijd nog onze vooruitblik voor donderdag en vrijdag herlezen.

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?