Vooruitblik GMM 2019: Donderdag

Over vier weken is het weer zover: dan komt de metalgemeenschap weer massaal samen op de weide van Graspop Metal Meeting! Hoog tijd dus voor onze traditionele vooruitblik. De komende weken stellen we jullie weer tientallen bands voor die het beste van zichzelf komen geven op de GMM podia. Sommigen zijn inmiddels vaste klanten in Dessel, anderen spelen er voor het eerst. Na de extra lange editie van vorig jaar telt Graspop dit jaar terug drie dagen, met uiteraard de aanloop op donderdagavond voor de combigangers. Vandaag blikken we vooruit op het programma van donderdag 20 juni en nemen we ook even een kijkje bij het nachtprogramma en de tribute/coverbands op het festival. 

Start GMM 2018

Red Bull Music kiest Belgisch talent

De eerste noten van GMM 2019 weerklinken al op donderdag om 16u00. Het Britse Black Peaks mag openen voor de mensen die dan al hun tent hebben opgezet en tot aan de Jupiler Stage zijn geraakt. Post-metal of toch prog rock, zolang er maar muziek klinkt op dat moment. De donderdag is doorgaans het moment waarop Belgische bands een kans krijgen op het grootste metalfestival van ons land. Het Limburgse Hemelbestormer werd door Red Bull geselecteerd om de Red Bull Metal Dome te openen, jawel sinds dit jaar heet het de Red Bull Metal Dome. De band speelt instrumentale post-metal die gitaarmuren combineert met emoties, dat moet je gehoord hebben om het te geloven. De tweede band die Red Bull selecteerde is Concealed Reality, een energieke metalcorebom uit Brussel. Technische songs die melodie en agressie combineren en de metalcore overstijgen, aldus hun bio. Als slotact voor de Metal Dome op donderdagavond koos Red Bull voor Off The Cross, die in 2017 al eens op Graspop stonden. De Antwerpse band speelde de afgelopen jaren al op alle belangrijke festivals van ons land en neemt momenteel een tweede album op. Zelf omschrijven ze hun muziek als ‘loud’, meer moet dat niet zijn voor een stevige moshpit!

Op de Jupiler Stage vonden we de afgelopen jaren vaak metal- en hardcore bands, vooral uit de VS. Nasty, een band uit onze Oostkantons, bewijst dat er ook in België nog steeds loeiharde hardcore gemaakt wordt. Verder spelen op het vijfde GMM podium die avond ook de Amerikaanse metalcoreband Beartooth en het Australische The Amity Affliction. Die laatste band speelt regelmatig in België en mag drie jaar na hun vorige passage opnieuw hun emotionele post-hardcore op Graspop komen tentoonspreiden.

Opwarmen met Aborted, Sonata Arctica en Pantera

De twee Mainstages blijven dicht op donderdagavond, waardoor de Marquee (voorlopig nog zonder biermerk in de naam) het hoofdpodium wordt. De tent wordt geopend door het Britse Raven. Al 45 jaar trekken de broers John en Mark Gallagher de wereld rond met de NWOBHM band. Nooit de grootste of bekendste band in het genre, maar wel een stevige live band om de Marquee mee te openen. De tweede band in de Marquee is Aborted, een van de vaandeldragers van de Belgische metal. Pure brutale death metal. De groep van zanger Sven de Caluwé toert heel Europa rond, maar ze maken graag even tijd om hun recentste album TerrorVision op GMM te komen voorstellen. Het Finse Sonata Arctica tapt uit een heel ander vaatje. De groep speelt namelijk symfonische power metal. Ze werken momenteel aan een tiende album dat dit jaar zou moeten verschijnen, maar eerst pikken frontman Tony Kakko en co nog even de Europese zomerfestivals mee.

GMM 2018 sfeerfoto

Vorig jaar hadden we Guns N’ Roses op donderdag, dit jaar krijgen we Pantera. Ik weet het, Pantera viel in 2003 finaal uit elkaar, Dimebag Darrell werd vijftien jaar geleden doodgeschoten en met de dood van diens broer Vinnie Paul vorig jaar zijn ook de laatste kansen op een reünie helemaal verkeken. Maar zanger Phil Anselmo brengt nu samen met zijn Illegals een complete Pantera set. Die set krijgt de naam A Vulgar Display of 101 Proof en belooft iets speciaals te worden. Anselmo speelt solo natuurlijk wel vaker Pantera nummers, maar toch is dit een unieke kans. Tenzij je op de Pantera show met hologrammen wil wachten uiteraard. Een waardige headliner voor de bonusdag van Graspop 2019.

En dan is het tijd om uit te rusten, want het echte festival begint natuurlijk pas op vrijdag. Voor de echte die-hards, die gewoon de hele nacht doorgaan, zijn er nog Goe Vur in den Otto en de onvermijdelijke DJ Carl.

Helden van de nacht, cover- en tributebands

Het dj-duo Goe Vur in den Otto draaide al op talloze feestjes in binnen- en buitenland, en intussen ook al enkele jaren op Graspop. En ook op Studio Brussel natuurlijk. Sinds dit jaar maakt Sofie Engelen a.k.a. Sofie the Trophy deel uit van het duo. Ze draait samen met Jan Vermeerbergen donderdagnacht metalklassiekers in de Metal Dome tot de zon op komt. De echte koning van de nacht op GMM blijft natuurlijk DJ Carl. Sinds jaar en dag vermaakt hij het volk tot diep in de nacht. Op donderdag doet hij dat in het Classic Rock Café, wat hij op vrijdag en zaterdagnacht nog eens losjes overdoet. Op zondag sluit de Carl het festival af met een feestje in de Metal Dome, voor degenen die dan nog niet uitgeteld liggen te maffen uiteraard. Hij gaat met zijn nachtelijke sets ook de concurrentie aan met Slayer, Slipknot én Kiss.

GMM 2018 Classic Rock Café

Een andere Belg op GMM is DJ Rock The Fox. Bij zijn derde passage mag hij op vrijdagnacht de Metal Dome en op zondagnacht het Classic Rock Café entertainen. Op vrijdag wordt The Fox wel onderbroken door een tribute band. Het Italiaanse Vipers brengt hulde aan het legendarische Queen. Queen op Graspop? Natuurlijk, iedereen vindt dat goed en anders ben je gewoon niet zat genoeg. Op zaterdagnacht staan zowaar twee Belgische bands in de Metal Dome. Tribute band Bulls on Parade brengt een uurtje Rage Against The Machine hits. Met Bizkit Park duiken we dan weer de nu-metal in. Limp Bizkit, Korn, Linkin Park, etc. ergens tussen drie en vier ’s nachts.

Ook overdag kan je in het Classic Rock Café coverbands aan het werk zien. Die rol wordt opgenomen door onze noorderburen. Maar liefst vier Nederlandse bands spelen er, zijde Lukazz op vrijdag, AmÆzing Snäke op zaterdag en Metal Attack & The Dutch Disciples op zondag. Die laatsten brengen –hoe kan het ook anders- nummers van Ronnie James Dio. De rest put uit alles wat de naam metal of hard rock waardig is. Afspraak tussen 14u en 19u in het Classic Rock Café dus!

Vanaf volgende week nemen we het dagprogramma van vrijdag, zaterdag en zondag onder de loep, terwijl we samen met jullie aftellen naar Graspop Metal Meeting 2019!

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?