Fragmentum stelt nieuw album voor na tour met Children Of Bodom

De Vlaamse melodic death/doommetalband Fragmentum is net terug van een tournee door de Verenigde Staten als support van het Finse Children Of Bodom en stelt zijn eerste volledige album Pugnacity voor. Dat zijn twee mooie redenen voor een gesprek met Jan Bruggeman, mede-oprichter van Fragmentum.

Jullie mochten in de VS zeven keer openen voor Children Of Bodom. Hoe waren de reacties van het Amerikaanse publiek?

Jan: Het publiek was steeds enthousiast, vooral in het noorden, maar al bij al hadden we niet veel moeite om de metal horns in de lucht en de kopjes aan het bangen te krijgen. Omdat onze muziek voor de toeschouwers nog onbekend was, gingen ze nog niet volledig mee op de stukken waar wij het verwacht hadden. Na het optreden namen we telkens een foto met het publiek op de achtergrond en daar zie je dat iedereen dolenthousiast was. We zijn heel blij met die reacties van het publiek. De andere bands van deze tournee waren vooral geconcentreerd op hun eigen show, maar naarmate de tour vorderde werden de banden nauwer. De bandleden van de hoofdact Children Of Bodom toonden vooral op onze laatste avond interesse en ze gingen meteen met ons op de foto. Dat was toch wel een uniek moment. 

Elke metalband krijgt wel eens voorstellen om zich in te kopen in een tournee in Europa of de VS. Is dat ook hoe dit avontuur voor Fragmentum begonnen is?

Jan: Ongeveer wel. Met Fragmentum staan we onder contract bij Metal Music Bookings en die hebben ons voorgesteld aan de tourmanager van Children Of Bodom om mee te gaan op een deel van de Amerikaanse tour. Eens de details waren uitgewerkt, kregen we het nieuws dat we zeven gigs konden meedoen.

Een tournee in de VS vergt naar verluidt heel wat administratie met visa en werkvergunningen. Hebben jullie dat allemaal zelf geregeld?

Jan: Ons boekingskantoor legde het contact met de andere bands of hun managers o.a. voor het regelen van de backline en andere praktische zaken. Voor ons was het belangrijk om daar goede afspraken over te hebben, want dat bepaalde o.a. hoe we ons daar moesten verplaatsen. Er waren uiteraard nog heel wat zaken die zelf geregeld hebben.

Komt er een vervolg op deze Amerikaanse tournee?

Jan: Het is sowieso de bedoeling om het ijzer te smeden wanneer het heet is. Daarom willen we - zeker nu ons album Pugnacity uitgebracht is - met onze muziek naar buiten komen. Het boekingskantoor is intussen bezig met een mogelijke Europese tournee. Voorts hebben we nog onze releasevoorstelling in JH Asgaard in Gent op Pinksterzondag en wat optredens die nog in onderhandeling zijn. Voorlopig valt het touren in het buitenland nog mee om geregeld te krijgen met ons werk en gezin. We moeten nog afwachten hoe hard het allemaal zal lopen, maar om de machine goed geolied te krijgen en te houden, zullen er af en toe wel opofferingen moeten gebeuren.

Zou het niet logischer geweest zijn om het nieuwe album al mee te hebben op de tournee met Children Of Bodom?

Jan: We beseften dat dit niet de ideale situatie was, maar initieel was de release eerder gepland. Omdat er al veel inspanningen waren geleverd om dit te verwezenlijken en zeker toen de goedkeuring er was, konden we dit nog moeilijk laten schieten. Door al optredens te doen voor een groter publiek kunnen we wel de nieuwsgierigheid aanwakkeren. Uiteraard kregen we ook in de VS die vraag. We zien dit niet echt als een gemiste kans, omdat bleek dat vele Amerikaanse toeschouwers ons al via onze webpagina en social media al hadden opgezocht. Je moet ergens beginnen en de opportuniteiten op het juiste moment proberen te grijpen.

Die Amerikaanse tournee kwam er dankzij jullie nieuwe management. Hoe komt een Belgische metalband daar terecht?

Jan: We waren initieel gewoon op zoek naar een manier om aan wat optredens te komen. We zochten op websites naar databases van venues. Er werden toen heel wat venues aangeschreven, maar toen bleek dat er weinig respons kwam, beseften we dat er een professionelere aanpak nodig was. Bij het zoeken naar venues kwamen we bij toeval uit op die van Metal Music Bookings waar je kon op intekenen. We zagen dat ze samenwerken met enkele grotere namen waarna wij het eerste contact hebben gelegd. We werden gevraagd een demo op te sturen en die werd door hen goed onthaald, waardoor we uiteindelijk met hen in zee gegaan zijn.

Het management is ook verbonden met het label waarop jullie album uitkomt.

Jan: We zochten voor het uitbrengen van ons album Pugnacity toch ook al een label, waarbij het een logische stap was om dit ook via hen te doen. Into Records biedt ons op dit moment wat we nodig hebben.

Het lijkt dat jullie met Fragmentum altijd al van plan waren om niet onder de Vlaamse kerktorens te blijven aanmodderen. Hebben jullie meer ambitie dan de gemiddelde metalband?

Jan: We kunnen ons niet over andere bands uitspreken, maar wij hadden een goed gevoel bij ons nieuw werk en vonden dat dit wel wat verder mocht gaan dan wat je beschrijft. Tussen de regels door vernamen we van Metal Music Bookings dat we iets ‘speciaals’ hadden. Dat geeft ons dan weer vertrouwen om er mee door te gaan en nog verder aan de kwaliteit van onze muziek te werken.

Fragmentum was heel lang een duo met jou en Gunnar, waarbij jullie alle instrumenten inspeelden en die live op tape lieten meelopen. Voor de Amerikaanse tournee werd een band gevormd, maar nog zonder bassist. Is dit nu de vaste line-up van Fragmentum?

Jan: Ik en Gunnar hebben ons inderdaad eerst op de muziek geconcentreerd. Gunnar en toetsenist Herwig kennen elkaar reeds lange tijd en werken samen aan hun studioproject Bellator. Eenmaal de meeste nummers klaar waren voor performance en zeker toen er sprake was van een tour, hebben we Herwig bij ons Fragmentum-project gevraagd en gelukkig hapte hij meteen toe! Intussen zochten we ook naar de verdere aanvulling van de band en hebben meerdere gesprekken en audities gedaan met zowel drummers als bassisten, maar de klik, de ambities en praktische zaken moeten allemaal op hun plek vallen, wat in vele gevallen dus niet lukte. Op het nippertje vonden we dan toch nog de gedreven en uitermate enthousiaste Frederik om de drumpartijen op zich te nemen. Tijdens de tour liep alles goed, waarbij we de baspartijen en ook wat aansturingen nog steeds via software laten meelopen. Dit heeft het voordeel dat we steeds hetzelfde tempo hanteren en dus ook strak kunnen performen. Voor de opnames heeft Herwig nog snel wat ideeën kunnen uitwerken die we grotendeels nog hebben toegevoegd in de mixes van de nummers op Pugnacity. De bedoeling is uiteraard de groep compleet te maken met een bassist(e) en de nieuwkomers nog meer bij het schrijfproces te betrekken, zonder dat de Fragmentum-feel verloren gaat.

Welke target hebben jullie gesteld voor Fragmentum?

Jan: Eerst en vooral moeten we ons als band nog wat meer op de kaart proberen te zetten, maar tegelijkertijd willen we onze voeten op de grond houden en realistisch blijven. Er wordt aan allerlei dingen gewerkt zoals aan een videoclip, aan optredens en een volgende tour, maar er worden ook reeds nieuwe nummers geschreven. Festivals spelen is een volgende droom die zou kunnen uitkomen. In de eerste plaats willen we onze Fragmentum-stijl behouden en muziek blijven maken waar we onze creativiteit in kwijt kunnen en waar hopelijk veel metalfans hun gading in vinden.

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?