Dead By Dawn Records brengt op 4 mei zijn eerste eigen release uit

Gepubliceerd door voorzitter op 29/04/2019 - 19:27

Dead By Dawn Records is een nieuw Belgisch platenlabel dat death- en extreme metal zal uitbrengen. Het label bracht reeds de vinyl en cassette uit van Moss Upon The Skull en de cassette rerelease van de demos van Exoto. Heel binnenkort brengt Dead By Dawn Records de nieuwe EP van Exoto uit. Absolution In Death van Exoto wordt zo de eerste volledig eigen release. Metalfans.be vroeg Laura Kerkhofs wat haar plannen zijn met het label.

Is Dead By Dawn een hobby of moet het op termijn jouw job worden?

DBD: Momenteel is het label nog een hobby. Ik werk voltijds als maatschappelijk werker. Het zou heel mooi zijn mocht dit ooit mijn job worden, maar daar ik reken niet op. Voorlopig heb ik ook nog maar twee bands: Moss Upon The Skull en Exoto. Dat zijn Belgische bands, maar mijn ambities reiken verder. Mijn focus ligt wereldwijd. Het voordeel aan het samenwerken met Belgische bands is dat ik ze kan uitnodigen op kantoor en dat maakt alles toch een stuk persoonlijker en efficiënter dan bv. te mailen.

Hoeveel bands wil je tekenen bij Dead By Dawn?

DBD: Ik heb niet een bepaald aantal bands in gedachten om te tekenen. Ik hecht meer belang aan de juiste bands en albums dan aan het aantal contracten. Mijn motto is ‘quality over quantity’. Ik ontvang dagelijks demo’s van over de hele wereld, maar ik ben best wel streng in wat ik selecteer voor Dead By Dawn. Als een band niet voldoet aan één van de criteria waaraan ik veel belang hecht, is de kans heel klein dat ik hen alsnog een aanbod zal doen. Chris van Exoto heb ik bijvoorbeeld zelf gecontacteerd omdat ik Exoto er bij wilde.

Jij was eerder verbonden aan het Italiaanse label Everlasting Spew Records.

DBD: Dat label bestaat uit twee personen: oprichter Giorgio en Tito die de promotie en A&R doet. Vanaf 2016 had ik regelmatig contact met Tito over nieuwe releases, shows en dergelijke. Na enkele maanden vroeg hij of ik deel wilde uitmaken van het team, om te helpen met de promotie. Ik had hen verteld over mijn droom om ooit een eigen label te starten en zo gaven ze mij de kans om ervaring op te doen. Van die twee heb ik veel geleerd en dankzij hen heb ik ook veel nieuwe contacten kunnen leggen. Everlasting Spew Records is op korte tijd ook enorm gegroeid. Een tijdje geleden heb ik besloten om dat label los te laten om me volledig te kunnen richten op mijn eigen label. Giorgio en Tito wisten dat die dag ooit zou komen en ze staan volledig achter mij. In de toekomst zal ik zeker nog samenwerken met hen.

Je zat ook bij Grimm in Gent. Wat was daar jouw rol?

DBD: Ik schreef daar artikels en interviews voor de website. Na drie maanden werd ik al tot editor bevorderd. Ook dat was een deel van de aanloop naar mijn eigen label, want daar leerde ik hoe labels hun promomails opstellen en hun contacten met de media onderhouden. Voor Grimm deed ik een interview met Max en Iggor Cavalera en zo kwam ik in contact met manager Gloria Cavalera. Zij is een voorbeeld voor mij. Bij Grimm volgde ik vooral alle deathmetallabels. Zo kon ik mijn eerste contacten opbouwen. De start van Dead By Dawn records betekende evenwel ook het einde van mijn engagement bij Grimm.

Dead By Dawn Records is jouw label, maar je doet niet alles alleen?

DBD: Het is inderdaad mijn label. Ik neem alle beslissingen zelf. De distributie gebeurt op basis van mijn eigen contacten met andere labels. Daarnaast hangt de verdeling van de taken tussen label en band af van de afspraken die we maken. Ik bekijk elke band als uniek en zij hebben ook elk hun eigen sterktes en zwaktes. De contracten zijn daaraan aangepast. Ik zie het als mijn taak als label om daar gepast mee aan de slag te gaan, op een manier dat zij er zelf betrokken bij blijven. Ik hecht enorm veel belang aan de betrokkenheid en inspraak van de band. Het is niet mijn bedoeling om bands te gebruiken of ze naar mijn model te kneden. Dat zie ik jammer genoeg wel nog regelmatig gebeuren. Yarne Heylen is mijn enige vaste medewerker. Hem kan je kennen van de Project Zero Studio in Nijlen en als bassist van Carnation. Hij neemt het grafische gedeelte op zich en de website. Soms werken we ook samen bij projecten, zoals bij Exoto. Zij tekenden bij mijn label terwijl ze aan het opnemen waren bij Yarne.

Waarom heb je Dead By Dawn gekozen als naam voor je label?

DBD: De naam had ik al jaren in gedachten. Hij verwijst naar heel wat essentiële stukken in de deathmetalgeschiedenis. Ten eerste verwijst hij naar de film Evil Dead 2. Daarnaast was dit enorme een inspiratie voor vele bands, waaronder onder meer Death’s debuut (Scream Bloody Gore – Evil Dead) en een album van Deicide. Het is voor mij een naam die meteen een beeld creëert over de visie van het label.

Blijft het bij deathmetal of zullen ook andere genres aan bod komen?

DBD: Ik focus op extreme metal en alle subgenres. Bij het beoordelen of ik een band zal tekenen of niet, gaat dit gepaard met mijn mening over de full package. Hoe klinkt de audio en waar hebben ze opgenomen? Hoe ziet het artwork er uit? Hoe bekend zijn ze als band en hoe pakken ze de promotie zelf aan? Spelen ze live en in wat voor venues? Zijn er reeds reviews geschreven over hen en wat houden deze in? (bands die interesse hebben, mogen steeds een mail met die informatie erin vermeld sturen naar demo@deadbydawnrecords.com) Waar ik regelmatig op bots zijn bands die hun opnames reeds een hele tijd online hebben uitgebracht en die achteraf pas op zoek gaan naar een label. Zo werkt het niet. Een release is één van de belangrijkste momenten in heel het proces. De kans dat ik zo een EP/full-length nog uitbreng, is dan ook zeer klein.

Belgische bands hebben het vaak moeilijk om de kosten van hun releases in eigen beheer terug te verdienen. Hoe kan een label daarin een verschil maken?

DBD: Er zijn wel degelijk heel wat goede Belgische bands, maar je moet het op de juiste manier aanpakken. Er moet professioneel en correct worden ingezet op promotie in binnen- en buitenland. Het belang van een release en releaseshow kan ik niet genoeg benadrukken. Ik heb voorts heel wat contacten in Europa en wereldwijd, wat ervoor kan zorgen dat de release van een band ook verder geraakt dan ons klein landje.

Je hebt een grote voorliefde voor fysieke releases.

DBD: Fysieke releases dragen iets magisch met zich mee. Reeds als kind aan was ik hierdoor gefascineerd. Uren kan ik hoezen, boekjes en posters bekijken. Terwijl je de muziek beluistert, kan je de lyrics volgen die omringd zijn door bandfoto’s en artwork. Naar mijn mening vormt dit een veel beter en vollediger beeld van een opname en band dan het openzetten van een stream en een website met lyrics ernaast. Fysieke en digitale releases hebben elk hun voor- en nadelen. Ik begrijp dat jonge mensen vaak weinig tot geen fysieke releases kunnen aankopen. Als ik terugdenk aan mezelf als student, kreeg ik maandelijks 100 euro zakgeld. Hier kon ik dan 2 of 3 platen van kopen en met een beetje geluk nog wat eten. De mogelijkheid tot streamen creëert snel en goedkoop een breder doelpubliek voor een band en label en maakt het alsook toegankelijker. Het ene moet het andere ook niet uitsluiten.

Maakt die liefde voor fysieke muziekdragers de kosten van releases niet nog extra zwaar?

DBD: Het bestellen, aankopen en traden van fysieke formats draagt inderdaad heel wat kosten met zich mee. Het blijft dan ook een eeuwige zoektocht naar welke plant prijs/kwaliteit het beste werk kan leveren, afhankelijk van het type format (vinyl, CD of tape). Je moet ook goed kunnen inschatten hoeveel een band kan verkopen.

Wanneer zal voor jou de missie van Dead By Dawn Records geslaagd zijn?

DBD: Mijn missie zal geslaagd zijn als ik merk dat ik het beste in een band naar boven heb kunnen halen nadat ze bij mij hebben getekend. Het gaat me niet om het geld. Ik ben al heel tevreden als ik break-even kan draaien bij elke deal. Momenteel is dit zeker nog niet zo. Muziek heeft ooit mijn leven gered en ik hoop dat dit bij vele mensen ook kan gebeuren.

Stel dat je deze zomer een Dead By Dawn-festival kan organiseren. Wie speelt er dan?

DBD: Ik kan alvast vertellen dat hierover reeds ideeën zijn. Zodra ik genoeg bands heb, zal een Dead By Dawn-festival georganiseerd worden.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?