Interview Igor Cavalera

Gepubliceerd door Maarten op 15/11/2017 - 16:50

Op 17 november zal Psychosis, de nieuwste plaat van Cavalera Conspiracy, in de winkelrekken belanden. Dit vonden wij een mooie gelegenheid om drummer Igor Cavalera, zonder twijfel één van de belangrijkste drummers in de metalwereld, enkele vragen te stellen over het opkomende album, zijn familie en zijn passie voor muziek.

Dit interview is natuurlijk in de eerste plaats ter gelegenheid van jullie nieuwste album, Psychosis. Wat vind je ervan? Ben je blij met het resultaat?

Ja, zeker! Ik ben er echt trots op. Het was heel veel werk. We zijn veel bezig geweest met ideeën waar Max (Cavalera, red.) en ik al zeer lang mee aan het spelen waren. Ik ben heel blij om het eindelijk uit te zien komen. Dit is een trots moment.

Hoe ging het schrijfproces?

Vrij makkelijk! Het was echt geweldig. Max en ik vuren constant ideeën op elkaar af, en wanneer het tijd was om een album te maken, was het een kwestie van ons te focussen in de studio, en die ideeën om te vormen tot volwaardige nummers. Dat is het belangrijkste: al die ideeën vertalen naar echte muziek, en ze niet enkel gekke ideeën laten zijn.

Het album heeft een sterke classic-Sepultura-feel, het deed mij hard denken aan Arise. Was dit een bewuste keuze?

Niet echt, nee. Ieder album weerspiegelt onze gemoedstoestand, en dat was op dit album niet anders. Het feit dat dit album terug die sfeer van vroeger oproept, is omdat Max en ik terug in diezelfde werking zaten. We hebben een heleboel old-schoolideeën herontdekt. Dat is bij ieder album zo: het laat zien hoe we op een bepaald moment dachten.

Uit wie of wat heb je voornamelijk inspiratie gehaald voor dit album?

Ik heb veel inspiratie gehaald uit bands waarmee we samen hebben getourd, maar ik heb me natuurlijk ook laten beïnvloeden door de wereld waarin we leven, door al die chaos. Proberen te overleven in deze gestoorde wereld, en al die dingen zien, komt naar boven wanneer we uiteindelijk gaan schrijven. Het reflecteert hard wat we dan denken.

(Lees verder na de foto)

Cavalera Conspiracy foto


Haal je nu uit andere dingen inspiratie vergeleken met waardoor je je in je beginjaren liet beïnvloeden?

Muzikaal gezien wel. We luisteren zeker naar veel verschillende dingen, ook al keren we ook vaak terug naar oudere dingen. Maar onze inspiratie is zeker niet veranderd op het vlak van ideeën. We groeiden op als mensen, dus onze ideeën en gedachtes veranderen voortdurend. Maar de manier waarop we een album aanpakken, hoe we een album schrijven, is voor Max en mij nog steeds hetzelfde als toen we kinderen waren. Veel vloeit gewoon voort uit hoe we samen live optreden. En dan proberen we die ideeën op te nemen op een cassette, of op eender welk ander format waarop mensen het kunnen beluisteren.

Je bent natuurlijk zelf één van de meest invloedrijke drummers uit de metalwereld. Heb je zelf al eens van een andere drummer, waar je fan van bent, gehoord dat je hem of haar hebt beïnvloed?

Ja man, zeker wel! Het is enorm vet, ik heb het al vaak gehoord van jongere bands waarmee we touren. Onlangs nog, van de band Nails, die hier in Londen speelde. Hun drummer (Taylor Young, red.) vertelde me dat ik een grote invloed voor hem ben geweest. Dat neem ik echt als een zeer eervol compliment, zeker wanneer het komt van iemand die ik op muzikaal vlak enorm apprecieer. Er zijn al veel verschillende drummers die me dat hebben verteld, en het maakt me erg gelukkig dat ik weet dat ik heb bijgedragen aan hun drumstijl, aan hun speelstijl.

Je hebt ook een grote familie. Hoe regel je de combinatie tussen je gezin enerzijds en je muziekcarrière anderzijds?

Wel, ik denk… Max en ik beleven veel plezier aan onze familie, en dan is touren natuurlijk wel een beetje moeilijk. We proberen een evenwicht te vinden tussen even thuis zijn, op tournee zijn en te genieten van onze familie. Maar het allerbelangrijkste is dat je aan je familie toont dat we met kunst, met onze muziek, voedsel voor hen voorzien. En hopelijk kunnen ze dat als voorbeeld zien van hoe je iets kan doen waarvan je houdt, en hoe je dat de rest van je leven kan doen.

Samen met je vrouw vorm je ook het dj-duo Mixhell. Hoe kwam je op het idee om live drums met elektronische muziek te combineren?

De voorbije 10 jaar dat we met Mixhell bezig zijn hebben we vooral geëxperimenteerd met verschillende geluiden, op een manier die ik niet altijd even hard doe als met mijn broer. Zeker met elektronische geluiden, dat is iets dat ik vooral doe met mijn vrouw. Ik hou van het idee om meerdere dingen te balanceren, door mijn gedrum, door mijn speelstijl, dus ik vind het echt tof. Net zoals wanneer ik met Cavalera Conspiracy dingen opneem, of optreed, dan amuseer ik me rot. Het zijn 2 projecten waarvan ik echt houd.

Muziek is een reusachtig groot deel van je leven. Kan je je voorstellen hoe je leven er zou uitgezien hebben, moest je geen professionele drummer geworden zijn?

Dat weet ik niet, man. Dat is een enorm moeilijke vraag, aangezien ik ben begonnen met drummen op zeer jonge leeftijd. Ik was iets van een 7 jaar oud. En ik nam mijn eerste plaat op met Max toen ik 14 was. Ik kan me eigenlijk niet zo goed voorstellen hoe mijn leven zou zijn uitgedraaid als ik geen muziek zou spelen. Maar ik hou wel van de gedachte dat ik dan iets artistieks zou doen. Ik hou van tekenen en schilderen. Misschien, als muziek het niet geworden was, had ik dus gekozen voor tekenen.

Wat is het album dat je leven het meest heeft beïnvloed?

Er zijn veel albums die mijn leven hebben vormgegeven. Sowieso de eerste van Black Sabbath, maar ook Haunting the Chapel van Slayer. Dat zijn albums die me echt hebben gevormd, die me hebben laten zien hoe ik wil drummen, en hoe ik wil klinken.

Nu we over albums bezig zijn: beluister je nog de albums van het nieuwe Sepultura? Of is dat een volledig afgesloten hoofdstuk?

Nee, nee. Er is daarbuiten veel goed materiaal, ik koop hopen albums en ik verzamel veel muziek. Dus ik steek mijn tijd niet in hen. Dat is volledig gedaan.
 

Hoe zie jij de toekomst van metal? Veel grote headliners zijn de laatste jaren bezig met afscheidstournees, en van velen worden er de komende jaren nog afscheidstournees verwacht.

Ik denkt dat er veel goede metalbands, jongere metalbands, aan het opkomen zien. Ik zie een zeer stralende toekomst voor metal. Bands zoals Code Orange, Nails die ik al eerder vermelde, Full of Hell, en natuurlijk bands uit Brazilië die hun eigen ding doen. Er zijn veel verschillende soorten muziek, maar ik denk niet dat metal ooit zal stoppen. Ik hoop echt dat zij ooit groeien tot de grootte van de huidige headliners.

 Hoe lang denk je zelf nog een professionele muzikant te zijn?

Ik weet het niet, dat is een moeilijke vraag: dit genre van muziek wordt gespeeld met veel energie, maar zolang mijn lichaam het aankan wil ik het blijven doen. Tot nu toe lukt het geweldig, ik geniet ervan om te drummen: fast drums, double bass, al die dingen. En gelukkig heb ik nooit zware problemen gehad met mijn gezondheid, of met mijn rug, of met mijn knieën… Ik zou graag denken dat ik dit voor nog vele jaren kan doen.

Dan voor mijn laatste vraag: op welk deel van je muziekcarrière ben je het meest trots?

Voor mij is het trotste ding, het element dat ik succes noem, dat ik iets doe waarvan ik ongelofelijk hard houd, en dat ik daarmee mijn familie onderhoud. Dat is voor mij het meest trotse dat ik kan doen, weet je. Muziek spelen, reizen, albums uitbrengen, en op het einde van de dag eten op tafel kunnen brengen voor mijn kinderen.
 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?