Samenvatting

Recensie door Srachex op 05/04/2020
  • Uitgebracht door Massacre Records
  • Metalfans score70

Darker Half brengt op If You Only Knew een stevige powermetal met een matig tot goede kwaliteit en die nooit echt slecht wordt, maar wat genialiteit en inventiviteit mist om zich af te scheiden in de grote poel van bands die deze muziek brengt.

Pluspunten

  • Nergens echt slecht

Minpunten

  • Mist wat genialiteit en inventiviteit

Metal uit het land van de koala’s en kangoeroes. Darker Half bestaat reeds zeventien jaar en brengt met If You Only Knew zijn vierde album aan de man. Deze Australische band brengt een metal die we onder de noemer ‘powermetal’ mogen schuiven. Het vorige werk ken ik niet, dus maagdelijk als een wit tafellinnen laat ik me door deze voor mij nieuwe band ontmaag… euhm… maak ik met deze band voor het eerst kennis.

Onmiddellijk is duidelijk dat Darker Half in de stevigere hoek van het powermetalspectrum zit. De gitaren eisen een groot deel van de aandacht op en in het eerste nummer Glass Coloured Rose word ik aardig verrast door een knappe solo van gastmuzikant Stu Marshall (Death Dealer, ex-Dungeon). Ook zanger/gitarist Steven "Vo" Simpson laat een goede indruk achter. Hij klinkt een beetje als Andi Deris in zijn goede tijd. Het daaropvolgende nummer Falling is wat teveel van het goede en vooral het zoete refrein is te cliché.

If You Only Knew is een mengeling van bovenstaande indrukken. Zo zijn er wat meer gitaargedreven nummers te vinden, maar ook wat meer melodische nummers waar een cheesy refrein met de aandacht moet gaan lopen. Op sommige songs zitten er wat keyboardelementen verstopt ter versterking. Mijns inziens zijn niet alle nummers even goed geslaagd. Er zijn bijna een ontelbaar aantal bands die dit soort van muziek brengen, dus heb je wat genialiteit of inventiviteit nodig om je als band van deze grijze zone te kunnen losrukken. Hoewel de muziek die Darker Half brengt nergens echt slecht is, missen ze een sprankeltje van die genialiteit om meer voor het genre te betekenen. Soms weet men wel eens te verrassen, zoals op Sedentary Pain waar er plots wat grunts te horen zijn. Dit laatste nummer is wat langer en de band neemt de tijd om wat spanning op te bouwen en het nummer kan hierdoor net iets epischer worden dan de andere songs.

Spaar je als een bezetene alle albums die zich ergens tussen Helloween, Sinbreed en Gamma Ray bevinden, dan kan je Darker Half gerust eens een luisterbeurt geven. De rest van de metalfans geven hun zuurverdiende centjes beter ergens anders uit.

If You Only Knew kende een release op 27 maart 2020 via Massacre Records.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?