Samenvatting

Recensie door voorzitter op 02/04/2020
  • Uitgebracht door Cult Metal Classics
  • Metalfans score80

De heruitgave van deze EP van Trial toont dat Belgische bands reeds in de jaren '80 niet moesten onderdoen voor de grote iconische bands in de UK en de USA. Had Trial toen dezelfde kansen als pakweg Evil Invaders vandaag, waren ze wereldberoemd.

Pluspunten

  • Fijne tijdscapsule
  • Sterk songmateriaal
  • Uitstekende muzikanten

Minpunten

  • Niet elke track zou vandaag nog aanslaan

Heruitgaves komen hier doorgaans weinig aan bod, maar voor deze maken we graag een uitzondering. Het Griekse label Cult Metal Classics brengt de legendarische EP Scream For Mercy van de Belgische heavy metalband Trial geremastered opnieuw uit.

Trial bestond maar kort, van 1982 tot 1987. Het oorspronkelijke Trial-vinyl is heel gegeerd bij liefhebbers van oldschool heavy metal en speedmetal. Dan ben je in de eerste plaats benieuwd of die tracks de tand des tijd hebben doorstaan. Dat valt prima mee. We begrijpen al na de eerste luisterbeurt wat de fans toen en nu nog steeds aanspreekt in Trial: prima songopbouw, origineel en vooral technisch goed gebracht. De beste track voor mij is Lord Of Darkness. De snellere tracks zouden niet misstaan op een album van Evil Invaders. Er staat maar één halve misser bij de originele tracks en dat is Lost In Love: met zijn hoge Scorpions-gehalte is er in de vocalen en de power (die wat te laat komt) geen match met de ambities. Die zou vandaag misschien het album niet meer halen in die vorm, maar de mogelijkheden in de studio en op de mengtafel zijn vandaag ook gigantisch veel groter dan in 1985. Samengevat kunnen we stellen dat deze oude EP een prima voorzet was voor het full album dat er nooit gekomen is. Deze Trial had nochtans flink wat potentieel om zeker ook in de buurlanden een rol van betekenis te kunnen spelen.

De livetracks zijn een welgekomen aanvulling. De opnamekwaliteit is niet voor elke track perfect, maar dan maken we opnieuw de bedenking dat we in termen van 1985 moeten denken, zowel inzake live spelen als in live-opnames. Die bedenking in gedachten houdend, hoor je een band die zijn nummers perfect in de vingers heeft en die ze live nog wat extra power geeft. Lost In Love komt live overigens beter uit de verf. De lange gitaarsolo in titeltrack Scream For Mercy en de bindteksten in het Engels zullen we maar met de mantel der liefde bedekken.

Het enige jammere aan de toegevoegde livetracks is dat je niet het hele concert te horen krijgt. Had ook gekund: het hele concert uitbrengen op cd, met de EP als extraatje.  


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?