Samenvatting

Recensie door Wim Guillemyn op 29/03/2020
  • Metalfans score85

Op Tetrad klinkt de band vrij origineel voor het genre en het is verre weg de beste (post-)doom plaat die ik dit jaar al heb gehoord.

Pluspunten

  • Vrij originele sound
  • Goed gebouwde songs
  • Leuk concept
  • De personeelswissels hebben geen invloed op de kwaliteit gehad

Minpunten

  • Niet meteen iets op te merken

Tussen 2001 en 2005 waren deze Canadezen onder de naam The Mass actief. Vanaf 2005 onder hun huidige naam Towards Darkness. Dit is, naast een ep, hun derde langspeler. Sedert hun vorig album zijn ze een duo bestaande uit Simon Carnigan (keyboards, effecten en gitaren) en Kevin Jones (bas, vocals en gitaren). Alhoewel Carnigan laatst sprak in een interview dat ze terug een trio zijn en dat ene François de drums (en productie) voor zijn rekening neemt. Hij heeft ook een eigen studio waar ze een aantal dingen konden opnemen.

Op Tetrad vinden we funeral doom gerichte metal terug met ook wel elementen van sludge en post-doom. Dat maakt dat bijvoorbeeld de intro’s meestal vrij sfeervol en atmosferisch klinken terwijl de basis/kern van de songs zwaar, donker en doom gericht is. De vocals zijn vrij gangbaar en normaal voor het genre. Het gebruik van de keys onderscheidt hen wel een beetje ten opzichte van de meeste bands in het genre. Je hoort ook onderhuids dat hun invloeden uit heel uiteenlopende genres bestaan. Ze noemen daarbij bands op als Sonic Youth, Pink Floyd, Sun O))), Chelsea Wolfe, Russian Circles en velen anderen. Dat weten ze goed te verwerken in hun muziek. Vrolijk ga je niet meteen worden van de muziek en de teksten, maar dat weet je als je naar dit genre luistert. Voor mij zijn de tracks Forest (dat een soort prelude is), Evolution en Evolution End de ijkpunten van het album. Forest is een instrumentaal atmosferisch stukje van een dikke twee minuten dat de weg opent naar Evolution. Deze track is een soort van post-metal gehuldigd in een doom jasje. De vocals zijn hier ook erg geslaagd. Evolution End heeft een lange en uitgesponnen intro met o.a. fijne keys en net wanneer je denkt dat er niets zwaars en donkers meer aankomt, komt de zwartgalligheid langzaam naar boven. In de outro krijgen we dan terug een mijmerend atmosferisch stukje. De andere tracks zijn uitlopers (maar even interessant) van hetgeen ze hier in deze drie songs tentoonspreiden.

Towards Darkness heeft met Tetrad een boeiend en goed gemaakt album gefabriceerd. Ik vind het vrij origineel klinken ten opzichte van anderen in het genre. Het feit dat er twee leden weg zijn sinds hun vorig album is hier trouwens niet echt merkbaar. Tetrad vind ik dit jaar momenteel één van de beste releases in het genre.

 

 

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?