Samenvatting

Recensie door voorzitter op 27/02/2020
  • Uitgebracht door Massacre Records
  • Metalfans score80

Met Massive Human Failure bevestigt Fractured Insanity dat ze tot de Europese top behoren. Het wordt onderhand wel eens tijd dat ze dat ook doorhebben bij Graspop en Alcatraz.

Pluspunten

  • Perfecte mix
  • Frisse aanpak voor genres waarin alles al eens eerder gedaan is

Minpunten

  • Nauwelijks minpunten te vinden

Fractured Insanity is geen onbekende in de Vlaamse metalscène en ook voorbij de landsgrenzen heeft deze band heel wat supporters. Massive Human Failure is alweer hun vierde album. Dat een Belgische band in een relatief klein subgenre van de metal voor elk van die vier albums een buitenlands label wist te overtuigen, is op zich al een bewijs van de kwaliteit van deze band.

Massive Human Failure stelt als album niet teleur, wel integendeel. Fractured Insanity staat voor brutal technical deathmetal en daar zijn ze verdomme supergoed in. Als er al wat invloeden in dit album geslopen zijn die verder reiken dan brutal, technical en death, dan toch in zo’n beperkte dosis dat ze de tracks niet voor de voeten lopen. Het blijft wat dat betreft overigens allemaal in de familie: je hoort heel zuinig wat black, groove en een post-aanpak en voor een paar stukken en structuren keren ze al eens terug naar het mid-tempo van de oldschool-deathmetal. 

Enkel met het vergrootglas erbij vinden we voer voor een paar opmerkingen: dat de vocalen van Stefan misschien wat weinig variatie hebben in tempo en toon, wat moeilijk te vermijden is bij de guturale grunts. Dat dat akoestisch-instrumentale stukje Reflecting Of The Soul misschien niet zo veel toevoegt (maar wel helpt om de luisteraar het contrast te laten ervaren met wat daarna komt). Voor nog meer detailkritiek moet je al gaan zoeken naar opnameprocessen en –technieken en dat zou ons te ver leiden. De band mag integendeel een pluim op zijn hoed steken voor de productie en mix. De productie gebeurde door drummer Ignace en die heeft een prachtjob afgeleverd. Hij deed dat eerder voor o.m. Theudo, Huldrefolk, Murder Intentions en de Zweedse blackmetalband Svartsyn. Het hoeft niet altijd uit het buitenland te komen om goed werk af te leveren.

De mix was in handen van de Wieslawski-broers, waar ook o.m. Carnation op rekent voor hun volgende album. En dat rendeert. In deathmetal is brutal en technical zowat water en vuur en de mix op Massive Human Failure is het perfecte evenwicht tussen energie en agressie aan de ene kant en het oog voor detail aan de andere kant. Daarvoor mag je al eens naar Polen gaan.

Inhoudelijk gaat het bij Fractured Insanity over alle grote en kleine systeemfouten in de maatschappij. The Crusade Of The Offended gaat over de toenemende onverdraagzaamheid van allerlei minderheden (en tegenwoordig ook meerderheden) waardoor online verontwaardiging overal ter wereld een nationale sport geworden is. MAD staat voor Mutual Assured Destruction en zit op een compleet ander niveau: de garantie op vernietiging zodra bv. een atoomoorlog escaleert. Waarschijnlijk een onrechtstreekse sneer naar de Amerikaanse president die daarvoor nu jammer genoeg aan de knoppen zit. Hell Of No Man’s Land gaat dan weer over de verschrikkingen van de loopgravenoorlog zoals die in West-Vlaanderen werd uitgevochten, met gastvocalen van Karl Willetts van Memoriam. Rotschild’s Disease gaat over onze verslaving aan geld en hoe we onszelf slaven maken van de schuldenindustrie van de grootbanken. Ze houden ook in de andere tracks de vinger aan de pols, dus echt een vrolijk verhaal wordt het dan niet.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?