Amberian Dawn - Looking For You

Gepubliceerd door metal4ever op 29/01/2020 - 16:30

Samengevat

Je kan een glas wijn net zo sterk verdunnen dat het niet meer naar wijn smaakt, en dat is zo ongeveer wat Amberian Dawn met hun muziek op Looking For You heeft gedaan, want met metal heeft dit niet veel meer te maken. Fans moeten dan ook voor zichzelf uitmaken of de band al dan niet te ver is gegaan in het na-apen van hun idolen uit het verleden, wat mij betreft is dat zeker wel het geval.

Pluspunten

  • Mooie, heldere sound

Minpunten

  • De groep kopieert op dit album te veel het geluid van ABBA
  • Het metal-element is bijna volledig weg gefilterd

Besproken

Matig album
Uitgebracht door: Napalm Records
Score:68

Zoals we allemaal wel weten heeft de muziek van de Zweedse popgroep ABBA helemaal niets van doen met rock of metal, maar toch duiken er nu en dan nog steeds ABBA covers op die door metalbands zijn uitgevoerd. Zo werden er in het verleden al ABBA-covers gebracht door o.a. Ghost, Therion, Metallium en Helloween. Dat wijst er toch op dat het repertoire van deze band nog altijd erg wordt gewaardeerd en het valt moeilijk te ontkennen dat het viertal een groot talent had voor het maken van luchtige, goed in het gehoor liggende popsongs. Het platenlabel omschrijft de muziek van Amberian Dawn als 'melodic ABBA-metal', en daarmee is jammer genoeg ook eigenlijk alles gezegd want op het nieuwe werk maken de Finnen het zichzelf veel te gemakkelijk. Op de twee vorige albums, Innuendo uit 2015 en Darkness Of Eternity viel er nog te genieten van echt interessante nummers en voldoende variatie. Daarmee wordt echter komaf gemaakt op Looking For You waar alles moet wijken voor de ABBA adoratie.

Het grootste deel van het plaatje bestaat uit tracks waar vrolijke, aanstekelijke deuntjes de boventoon voeren, en die gedomineerd worden door sterk aangezette keyboards en het stemgeluid van vocaliste Capri, dat blijkbaar zo veel mogelijk op dat van ABBA zangeres Agnetha Faltskog moest lijken. Behalve voor de (eerder matige) gitaarsolo's, die op de meeste tracks wel aanwezig zijn, heeft gitarist/ toetsenist Tuomas Seppälä zijn gitaar blijkbaar vooral links laten liggen en vooral zijn keyboards gebruikt. Dat resulteert in een hele reeks gepolijste, voorspelbare liedjes die voornamelijk de eerste helft van de cd vullen. Veel interessanter is het bombastische derde deel van Symphony Nr. 1, waarvan we op de vorige albums al met deel één en twee konden kennismaken, en dat een knappe bijdrage heeft van de Italiaanse zanger Fabio Lione. Verder zijn er nog twee songs die enigszins afwijken van het ABBA-concept, namelijk de mooie ballad Universe en het instrumentale Au Revoir. De ABBA gekte bereikt een hoogtepunt met Lay All Your Love On Me, één van de vele megahits van deze Zweedse groep. Het schijfje sluit af met een geremasterde versie van Cherish My Memory, een nummer dat verscheen op het album Magic Forest uit 2014, en dat nog eens laat horen hoe goed deze Finnen kunnen klinken als ze niet hun idolen uit het verleden nahollen. Hopelijk blijft dat bij deze ene keer.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?