Samenvatting

Recensie door Srachex op 21/09/2019
  • Uitgebracht door Eigen Beheer
  • Metalfans score85

Op Heavy Metal Rules zet Steel Panther een plaat neer die de voorganger Lower The Bar met gemak overtreft. Het album herbergt enkele nummers van topniveau. Fillers zijn er niet te vinden, wat niet moeilijk is gezien het geringe aantal liedjes op de plaat.

Pluspunten

  • Beter en sterker dan de voorganger
  • Vocale prestaties van Michael Starr
  • Herbergt wederom enkele topsongs

Minpunten

  • Veel te korte speelduur

Sinds het debuut Feel The Steel in 2009 is de (bruine) ster van Steel Panther rijzende. Het vierkoppig collectief uit California rijgt steeds meer successen aan hun degen. De meeste platen worden – zonder glijmiddel – goed ontvangen en ook de optredens worden druk bezocht. Zelfs de meest schuchtere vrouw ontbloot prompt haar boezem wanneer Michael Starr & co hierom vragen. Mensen die Steel Panther reeds live hebben gezien, weten dat ze een magische (10 inch) toverstaf hebben om mensen enorm te entertainen. Vandaag werd ik de uitverkorene om hun vijfde schijf Heavy Metal Rules te mogen recenseren.

De voorganger Lower The Bar vond ik persoonlijk iets te soft en een tikkeltje inspiratieloos. Ik kan met de deur in huis vallen en alle fans melden dat de inspiratie en hardere gitaarstukken hun weg weer hebben gevonden naar een Steel Panther-plaat. Na de intro opent het album met de eerste single All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight). Het is een heerlijk nummer met een hilarische, narcistische tekst die enkel door Steel Panther gebracht kan worden. Nummers als deze zullen de setlist alleen maar versterken. Let's Get High Tonight is een typisch Steel Panther-nummer dat zo op Balls Out had kunnen staan met een aanstekelijk refrein en speelse gitaarriffs.

De tweede single Always Gonna Be A Ho is een klepper van formaat. De grappige tekst, ingetogen songstructuur en catchy refreinen zullen van dit lied een nieuw ijkpunt tijdens de liveshows maken. Het nummer is energetisch, catchy en etaleert de bloeiende inspiratie van Steel Panther. Het is onmiddellijk duidelijk hoe goed Michael Starr bij stem is op deze plaat. Het doet ons afvragen waarmee hij zijn stem zou smeren, geef ons gerust uw suggesties door… Op I'm Not Your Bitch mag Satchel zich helemaal laten gaan, waardoor de gitaren iets ruiger worden neergezet. Aan solo’s is er op dit album wederom geen gebrek. Steel Panther bestaat uit vier muzikanten die hun vak kennen. Een oppervlakkigheid die de tekst mogelijks kan teweegbrengen, wordt gladjes door de enorme professionaliteit van het spel uitgewist.

Op Fuck Everybody heeft Michael Starr schijt aan alles en iedereen. Het resulteert naar een lied in de kenmerkende Steel Panther-stijl, niet het beste lied van de plaat – tenzij je graag wou weten dat Starr graag een double vanilla latte with whipped cream and cinnamon sprinkles drinkt, maar zeker ook geen filler. Het titelnummer van het nieuwe album is persoonlijk weer een hoogtepunt geworden. Heavy Metal Rules start voor een Steel Panther-nummer zeer atypisch en laat een ingetogen Michael Starr horen op topniveau. Starr schittert in dit lied en dat werkt enorm aanstekelijk.

Sneaky Little Bitch is opnieuw een ode aan de vrouw, kuch… Blijkbaar hebben Starr & co op deze plaats iets met vreemdgaan. Op Gods of Pussy klagen de heren hoe irritant het is dat alle vrouwen coitus met hen willen. De seksuele anekdotes vliegen je om de oren, waardoor je mogelijks de geweldige baslijnen van Lexxi Foxx en de verschillende solo’s van Satchel mist. Nogmaals een nummer van topniveau. De plaat eindigt met de ballade I Ain't Buying What You're Selling. De band heeft meerdere malen bewezen dat ze het ook gewoon kunnen maken met een akoestische gitaar, een emotionele Starr en drummer Stix Zadinia aan de sambaballen.

‘Is er dan niets mis met deze plaat?’ vraagt u zich mogelijk af. Toch wel! Met slechts negen nummers die samen een kleine 35 minuten afklokken, is Heavy Metal Rules het kleinste en kortste album in de geschiedenis van de band geworden. Voor een groep met het allure van Steel Panther is dit echter veel te weinig. Mogelijks krijgen jullie bij de aanschaf van de vinyl of digi enkele bonusnummers, maar die informatie heb ik niet gekregen, noch ergens gevonden. Als recensent probeer ik een plaat steeds minstens tienmaal te beluisteren voor ik aan een tekst begin. Als je een album een veelvoud hiervan kan laten spinnen zonder verveeld te worden, weet je dat het goed zit. De haters zullen dit plaatje en de act blijven haten. De fans, de echte fanthers, zullen ongetwijfeld weer alles slikken wat de band in hun richting vuurt.

Heavy Metal Rules komt uit op 27 september in eigen beheer via Steel Panther Inc.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?