Samenvatting

Recensie door Srachex op 18/09/2019
  • Uitgebracht door Seasons Of Mist
  • Metalfans score78

Urn brengt lekkere, ouderwetse black/thrash in de geest van de grote namen in het genre, maar verrast halverwege pas echt met enkele goed gebrachte Bathory-invloeden.

Pluspunten

  • Klinkt lekker ouderwets
  • De pagan-insteek in enkele songs

Minpunten

  • Enkele goed geplaatste tempowisselingen hadden leuk geweest

Het Finse Urn bestaat dit jaar 25 jaar en brengt met Iron Will of Power zijn vijfde full-length op de markt. Het grote Season of Mist zag heil in deze mannen en liet hen een contract tekenen na de release van hun vierde album The Burning.

Urn klinkt lekker ouderwets, zonder gedateerd te zijn. Ze spelen een soort muziek die je niet vaak meer hoort dezer dagen. Het is een geslaagde combinatie van black en thrashmetal. Denk hierbij dan vooral aan stevige, lekkere gitaarriffs af en toe onderbroken voor een korte, maar krachtige solo, een drummer die het ritme van de songs verzorgt en een snedige, doch goed verstaanbare grunt van zanger Sulphur. Invloeden van bijvoorbeeld Deströyer 666 en Desaster zijn goed te horen. Dankzij de eenvoudige teksten en catchy refreinen, kunnen er enkele stukken redelijk snel blijven kleven.

Een persoonlijk minpuntje vind ik in het feit dat de nieuwe drummer Gravementor zich nergens echt laat gaan en relatief braaf en ingetogen blijft drummen. Hierdoor komen er te weinig echte stroomversnellingen op gang en krijgen we nooit echt een band in galop te horen, maar eerder eentje die op hetzelfde ritme lijkt te blijven spelen. Is dit per se nodig? Neen, misschien niet, doch had een gedegen tempowisseling af en toe wat meer de aandacht kunnen trekken, gezien deze black/thrash die Urn brengt een iets uitbundigere drumritme goed kan verdragen. Een band zoals Nifelheim heeft dit trucje een pak beter onder de knie. Dit doet me concluderen dat Urn nog net niet mag meespelen met de grotere namen in het genre.

Wat me wel plots verraste waren de Bathory-invloeden op de tweede helft van de schijf. Plots zijn er korte akoestische stukjes te horen, cleane(re) vocalen en mannenkoren op de achtergrond. Het is deze pagan-insteek die de black/thrash een echte lift geeft. Een mooi voorbeeld van deze invloeden krijg je bijvoorbeeld in de song Spears of Light te horen. Het zijn deze toevoegingen die de plaat naar een ander niveau tillen, want voor het black/thrash genre is dit een gewaagde keuze.

Iron Will of Power is een plaat waar ik me geen moment mee heb verveeld en me tegen de helft toe aangenaam wist te verrassen. Fans van Deströyer 666, Desaster en Nifelheim doen er toch goed aan om eens een luisterbeurt in te plannen voor Urn. Als je daarbovenop ook nog een fan bent van pagan, zal dit plaatje je mogelijks helemaal bevallen.

Iron Will of Power komt uit op 20 september via Season of Mist.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?