Samenvatting

Recensie door Wim Guillemyn op 17/09/2019
  • Metalfans score82

Met een clevere opbouw weten ze je mee te trekken in hun wereld en het boeiend te houden.

Pluspunten

  • Clevere opbouw
  • Lekkere totaalsound
  • Veel ideeën en afwisseling

Minpunten

  • Niet meteen een minpunt opgemerkt

Uit de assen van het Würzburgse Omega Massif ontstonden enkele nieuwe bands waaronder ook deze Cranial. Opgericht in 2014 door Michael Melchers (ex-Omega Massif gitarist). Ze brachten een ep uit in 2015 en een debuutplaat in 2016 (het goed onthaalde Dark Towers, Bright Lights). Voor hun nieuwste release Alternate Endings werkten ze samen met Ghost City Recordings en met Magnus Lindberg (drummer bij Cult of Luna en daarnaast producer, geluidsingenieur en mixer met een eigen studio in Stockholm) om zo hun grenzen te verleggen.

Op Alternate Endings staan vier tracks. Goed voor bijna vijftig minuten muziek. Die tracks bestaan uit lange lappen sludge metal met drones, geschreeuw, tekstfragmenten en atmosferische stukken maar ook melodieën. Geen gemakkelijk luistervoer zal je denken maar ik vind toch dat het vrij goed verteerbaar is. Dat zal voor een deel aan de mix te wijten zijn. De zang/diepe keelgeluiden van Julian zijn bv. zo gemixt dat ze mooi blenden in de muziek zelf. Het zijn geen nummers die klassiek opgebouwd worden met strofes en refreinen, maar ze bevatten allen wel een slimme opbouw met de nodige twist and turns. Faint Voices bijvoorbeeld schakelt nu en dan over van een vrij snedig tempo naar een log ritme waardoor de song een doomy sfeertje krijgt. Van de vier songs is deze zowat mijn favoriete nummer. Er zit zoveel in die track en bovendien bevat ze enkele aanstekelijke hooks en riffs. Maar afsluiter Holistic Figure is evengoed een song boordevol ideeën en met epische ambities. Een song die ergens moeiteloos tussen post-metal en harde sludge metal laveert.

Dit album is dan ook, vanwege alle voorgaande opgenoemde elementen, een aanrader voor de liefhebbers van het genre. Cranial zet een lekkere duistere sfeer neer en weet het bovendien boeiend te houden voor de luisteraar. De opbouw zit clever in elkaar waardoor je meegezogen wordt in hun macabere wereld. Helemaal doom en donker wordt het niet want hier en daar ontluiken ook wat lichtere toetsen waardoor het geheel goed verteerbaar blijft. Ze klinken ook iets voller en volwassener dan op hun vorig album. Misschien is dat het werk van Lindberg; in elk geval is het dan zeker geslaagd. 

Op hun infopagina maken ze onder persoonlijke gegevens heel duidelijk dat ze een band zijn die niet houdt van fascisme, racisme, homofobie en elke andere vorm van discriminatie. Sterk statement. Live heb ik ze nog niet aan het werk gezien maar ik denk dat dit op het podium wel een bommetje moet zijn. Verkrijgbaar op zwarte of gelimiteerde gele vinyl en ook op cd. Voor de rappe zijn er ook cassettes te verkrijgen via Sludgelords Records (gelimiteerd op 40 exemplaren). Telkens voorzien van een smaakvolle hoes.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?