Samenvatting

Recensie door metal4ever op 03/08/2019
  • Uitgebracht door Nuclearblast Records
  • Metalfans score83

Met het eerste album in 33 (!) jaar slaat Possessed nog eens meedogenloos toe. De orkaan die op je losgelaten wordt is old school death metal op zijn best. We kunnen enkel hopen dat het volgende schijfje iets minder lang op zich laat wachten.

Pluspunten

  • Voldoende sterke songs
  • Knappe productie

Minpunten

  • De lyrics van een aantal songs zijn nu echt wel gedateerd

Possessed behoort tot de absolute pioniers van de death metal en kan in één adem genoemd worden met hun landgenoten van Death. Beide Amerikaanse bands brachten in 1984 hun debuut demo in circulatie. Bij Possessed werd die onder de naam Death Metal uitgebracht, bij Death kreeg die de titel Death by Metal mee. Reeds in oktober 1985 bracht Possessed hun debuut album Seven Churches uit, en dat werd een instant klassieker in het extreme metal milieu. De opvolger Beyond the Gates kwam al snel in 1986. Drie jaar later werd zanger Jeff Becerra het slachtoffer van een gewapende overval en werd hij geraakt door een aantal kogels, waardoor hij verlamd werd in zijn onderlichaam. In 2007 vond hij de moed om de draad terug op te pikken en verder te gaan met Possessed, waarbij hijzelf als enig oorspronkelijk lid overbleef. De huidige uitstekende drummer Emilio Marquez sloot zich dat jaar ook aan. Verder waren er nog een aantal personeelswissels bij gitaar en bas en Jeff Becerra deed vanaf dan zijn optredens vanuit een rolstoel.

Nu is er 33 jaar na het verschijnen van Beyond the Gates eindelijk nieuw werk met de titel Revelations of Oblivion. Verwacht hierbij geen nieuwigheden, dit is nog steeds compromisloze death metal zoals in de beginjaren, al is er door de vooruitgang in de opnametechniek zeker een voller en beter geluid. Na het intro is No More Room in Hell het eerste razendsnelle nummer. Demon bevat enkele verrassende breaks, terwijl de single Abandoned wat Slayer invloeden vertoont. Mijn persoonlijke favoriete track is het erg groovy Omen. Ritual ademt dan weer meer de sfeer van de begindagen van Morbid Angel uit. Het laatste nummer voor de instrumentale outro is het uitstekende Graven. Iets wat me van het hart moet is het niveau van sommige songteksten, die anno 2019 hopeloos gedateerd klinken. Als voorbeeld een greep uit de tekst van het reeds bovengenoemde No More Room in Hell: "i'll bring you pain-fire and hell,forever-into the flame-sacrifice together", geef toe we hebben al origineler lyrics gekend. Het is hen echter vergeven, Possessed is terug en Jeff Becerra's vechtlust weerspiegelt zich in deze twaalf nieuwe songs.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?