Samenvatting

Recensie door voorzitter op 27/07/2019
  • Metalfans score80

Live In Japan heeft alles wat je van een live-album mag verwachten: catchy en speedy heavymetal waarvan het spelplezier afdruipt.

Pluspunten

  • Heel heldere productie voor een live-album
  • Je hoort dat deze band in topvorm verkeert

Minpunten

  • Voor een eerste live-album in 35 jaar mochten er misschien wat meer oude tracks op staan

De Nederlandse heavymetalband Martyr is sinds de start van de band, begin jaren ’80, sterk beïnvloed door Japanse band Loudness. Het duurde wel tot 2017 vooraleer de band ook eens in het land van Loudness mocht aantreden voor een live-show. Martyr mocht in 2017 drie concerten doen in Japan en daarop kwam begin dit jaar een vervolg met een stek op het True Thrash Fest in Osaka, het festival dat mee de internationale doorbraak betekende voor onze eigen Evil Invaders.

Tijdens de shows van dit jaar in Osaka zijn er opnames gemaakt die resulteerden in het live-album Live In Japan . Het is het eerste live-album in het 35-jarige bestaan van deze Nederlandse band en het is een schot in de roos. We begrijpen meteen waarom Martyr deze livesessie als album uitbrengt en niet pakweg hun concert op het Kuurne Metal Fest van vorig jaar. Hier in de Lage Landen spreekt Japan alvast tot de verbeelding en het Japanse publiek heeft een reputatie als één van de meest enthousiaste ter wereld. Het publiek wordt op dit album zo een extra bandlid en tilt de vibe naar een hoger niveau. Het is slechts zo dat een live-album de moeite loont, maar niet elke band slaagt daar ook in.

Martyr stelde een setlist op met materiaal dat vooral uit de albums You Are Next (uit 2016) en Circle Of 8 (uit 2011) komt. Dat is logisch, want dat is het materiaal waar ze op dit moment mee op tournee zijn en alvast You Are Next werd ook uitgebracht in Japan. Slechts twee ‘oude’ tracks haalden de ‘Nederlandse’ release van Live In Japan: Snow & Fire en Speed Of The Samurai. Een track met zo een titel laat je uiteraard niet liggen als je in Osaka kan spelen. Speed Of The Samurai werd pas in 2011 officieel uitgebracht, maar stond reeds in 1984 op een democassette. Wie nog meer ‘oud’ materiaal wil, moet de ‘Japanse’ release aanschaffen. Daarop staat een nieuwe versie van English Forces uit 1984.

Muzikaal en qua vibe is Live In Japan alles wat je van een heavymetalband mag verwachten: de band speelt foutloos en loopt net als het publiek over van enthousiasme. Hun songs hebben een basis van heavymetal met uitstappen naar speed- en power-metal en zijn catchy as hell. Er is een gastbijdrage op gitaar van Tommy van de Japanse band Riverge.

In november kan je Martyr bij ons aan het werk zien op Metal Against Child Cancer in Deerlijk.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?