Samenvatting

Recensie door metal4ever op 24/07/2019
  • Uitgebracht door Frontiers Music s.r.l.
  • Metalfans score63

Enigma of Fire is nog maar het tweede album van deze Beierse band, maar sedert het debuut Force of Luna is er nauwelijks vooruitgang geboekt. Daarvoor zijn de composities te ongeïnspireerd en is de performance veel te matig. Enkel voor liefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen van female fronted symphonic metal bands in het genre van Xandria en Within Temptation, maar dan enkele niveaus lager.

Pluspunten

  • Mooi verzorgd cover artwork

Minpunten

  • Povere composities
  • Plichtmatige passieloze uitvoering

Duitsland is een belangrijke leverancier voor metalbands, en dan in het bijzonder thrash en power metal, maar als het op symfonische metal aankomt is het veld minder dik bezaaid. Visionatica bestaat uit vier leden met zangeres Amara Avodem als blikvanger. Amara Avodem is best wel een aantrekkelijke verschijning en ze beschikt over een geschoolde, engelachtige stem. Jammer genoeg gebruikt ze die stem op een veel te monotone manier. De ritmesectie beperkt zich tot het hoogst nodige basiswerk, en de karige gitaarsolo's lijken zo afkomstig uit een handboek voor gevorderde beginners. De uitgebrachte single The Pharaoh staat zowat als standaard voor de rest van de nummers: een plichtmatige uitvoering van een vrij saaie compositie. Van Dance of Fire zou je best nog een degelijk nummer kunnen maken, maar ook hier mankeert passie en gretigheid in de performance. Echt rotslecht is het nu ook weer allemaal niet, maar tenzij je een verwoede verzamelaar bent van female fronted metalbands, kun je dit schijfje net zo goed links laten liggen.

Laten we toch eindigen met een positieve noot en de band, gezien haar nog relatief korte bestaan (sinds 2013), nog voldoende krediet geven. Aan publicitaire steun schijnt de groep geen gebrek te hebben, mogelijk is dit voornamelijk het gevolg van het visuele aspect dat Visionatica (what's in a name?) ten volle uitspeelt in de vorm van mooi ogende fotosessies en verzorgde videoclips. Maar de band zal toch ook wel beseffen dat geloofwaardigheid vooral verbonden is met het muzikale aspect, en wat dat betreft is er zoals reeds vermeld nog heel wat werk aan de winkel.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?