Samenvatting

Recensie door Srachex op 27/05/2019
  • Uitgebracht door Napalm Records
  • Metalfans score82

Fans van de band kunnen hun hartje ophalen en dit album blindelings aanschaffen. Legends kent enkele ijzersterke nummers die het live uitstekend zullen doen. Helaas zijn er ook enkele iets minder memorabele nummers terug te vinden. Dit wordt gezien de kwaliteit van het grote geheel met de mantel der liefde bedekt, want de nummers zijn nooit ronduit zwak of slecht.

Pluspunten

  • Enkele uitstekende nummers
  • Zanger Thomas Winkler
  • De obligatoire flauwe humor

Minpunten

  • Enkele minder memorabele nummers

Gloryhammer moet een doorn in het oog zijn voor elke zichzelf respecterende en au sérieux nemende powermetalband. De aandacht die de Alestormfrontman tot zich weet te trekken groeit met de jaren, en zo ook lijkt de fanschare explosief te groeien. Vier jaar na Space 1992: Rise of the Chaos Wizards komt Gloryhammer met hun derde album Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex – over pompeuze titels gesproken…

Wie de band al enige tijd volgt, weet dat men op het debuut Tales from the Kingdom of Fife een aangename, goed in het gehoor liggende symfonische power voorgeschoteld kreeg. Op het tweede album werd er wat extra symfonische bombast tegen de muziek aangesmeerd en kregen we enkele Rhapsody-invloeden in de muziek ingewerkt. Deze symfonische bombast wordt op het derde album nog wat extra uitgesmeerd. Het beproefde concept blijft behouden en fans kunnen dus gerust hun hartje ophalen.

Ook in dit derde luik volgen we de legendarische prins Angus McFife naar een andere dimensie, waar hij verschrikkelijke vijanden verslaat om het Koninkrijk Fife te beschermen. Voor de die hard fans van de band zal ik het “verhaal” niet verder spoilen. Na de obligatoire introtrack die het verhaal op gang moet trekken, krijgen we onmiddellijk de eerste klepper van het album voorgeschoteld, The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust). Dit nummer kent dankzij zijn symfonische bombast en epische koorzangen enorm veel analogie met het nummer Rise of the Chaos Wizards. Ongetwijfeld zal dit een uitstekend livenummer blijken te zijn. Het mag gezegd worden: Christopher Bowes heeft in Thomas Winkler een geweldige zanger gevonden. Doorheen de drie Gloryhammeralbums is het naast Bowes bijna overheersende keys, vooral Winkler die zich de badge van "Beste Prestaties" op de borst mag spelden.

Legends gaat vooral verder waar Space 1992 eindigde. Grote veranderingen in de sound moet je dus niet verwachten. Echter, er wordt ditmaal wel een mierenzoete ballade in de stijl van Universe on Fire gemist (of niet, naargelang je smaak). Legends kent enkele zeer sterke songs die de fans onmiddellijk in hun hart zullen sluiten, denk hierbij dan vooral aan de eerdergenoemde albumopener, Masters of the Galaxy en het lied Gloryhammer dat als eerste single werd vrijgegeven. Ook het snelle en krachtige Hootsforce verankert zich na de eerste luisterbeurt in je hippocampus. Het is dan ook ontzettend moeilijk om op dit nummer stil te blijven zitten.

Wederom zit Bowes flauwe humor doorheen het gehele album geweven als een lintworm in je dunne darm. Getuigen hiervan zijn bijvoorbeeld het nummer Legendary Enchanted Jetpack (wie anders dan Gloryhammer kan hiermee wegkomen?) en zinsneden zoals: “Horrifying fecal demons” en “Fly high into space to charge my Laser Powered Goblin Smasher”. Afsluiten doet de band wederom in stijl met het epische en twaalf minuten durende The Fires of Ancient Cosmic Destiny. Het verhaal wordt netjes afgeschreven en de band trekt een laatste maal alle registers open om te bewijzen wat ze allemaal in de kast hebben. In deze afsluiter worden alle powermetalclichés die bands als Rhapsody of Fire en Dragonland groot hebben gemaakt op één hoop gesmeten, maar een album als dit smeekt gewoon om door zo een epische song afgesloten te worden.

Helaas kent het nieuwe album ook enkele songs die iets minder legendarisch zijn. Zo zegt het nummer The Land of Unicorns me persoonlijk niet veel. De gitaarriffs zijn te repetitief, het refrein te flauw en de keys vallen niet echt op. Hetzelfde geld voor Power of the Laser Dragon Fire. Niet dat deze nummers slecht zijn, ze kunnen zich gewoon niet met de sterke nummers uit het Gloryhammer-repertoire meten.

Fans van de band kunnen dit album blindelings aanschaffen. Gloryhammer is een hardwerkende band die ook dankzij enkele nummers op dit album een ijzersterke liveset kan voorschotelen. Legends kent ook enkele iets minder memorabele nummers. Dit wordt gezien de kwaliteit van het grote geheel met de mantel der liefde bedekt, want de nummers zijn nooit ronduit zwak of slecht.

Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex kent een release op 31 mei via Napalm Records.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?